Malum herkes nefesini tuttu seçimlere hazırlanıyor. Ama CHP’de bir başka seçim daha var. Bu seçimlerle beraber ilk kez uygulanacak olan ön seçim. Evet seçim öncesi seçim hepimizin savunduğu genel başkanın iki dudağı arasındaki kişilerin seçilmesi değil, teşkilatın en çok istediği, tanıdığı ve sorumluluğu bizzat kendisinin aldığı seçim.

Evet ön seçim Türk seçim tarihi için ilk ve takdire şayan bir harekettir. Bu açıdan sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve parti yönetimini yürekten kutluyorum. Kendisinin de İzmir’de ön seçime girmesi ayrıca takdir edilecek bir harekettir. CHP Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde girdiği her seçimi Akp’nin gerisinde tamamladı ve her seferinde eleştirilerin hedefi haline geldi. Öyle ki parti içinden bile çok fazla eleştiri aldı. Son Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra muhalifler kazan kaldırdı ve istifalar olağan üstü kurultaylar birbirini takip etti. Hatırlarsanız yerel seçimlerde İzmir’den aday olamayan mevcut belediye başkanlarının bir kısmı DSP’ye geçerek CHP’nin İzmir’deki oylarına büyük darbe vurdu.

Bütün bunlara CHP’ye gönül verenler ya da muhalifler Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibinin yol açtığını defalarca söyleyerek eleştirdiler, partiye küstüler, oy kullanmadılar ve partiden ayrıldılar. Hatta ve hatta başka partiye bile oy verdiler.

Ama bu seçim başka … CHP yönetimi ve Sayın Kemal Kılıçdaroğlu öyle cesur bir karar aldı ki artık bundan sonra hiç kimsenin sesi çıkmayacak, hiç kimse adaylarla ilgili konuşamayacak ve en önemlisi CHP bu seçimlerde en az oy kaybeden belki de hiç kaybetmeyen parti olacak. Çünkü parti üyeleri istedikleri adaya oy verecekler hemde yüksek seçim kurulu üyeleri önünde. Yani yok onu seçtiniz yok bu daha iyi adaydı itirazı olmadan…

Her ildeki üyeler ; en iyi CHP’li, en demokrat, en çok hak eden, en sevdikleri kişileri seçebilecekler. Buda seçilmeyenlerin küsmesini engelleyecek ve parti bir bütün halinde seçime girecek.

Özellikle HDP’nin seçime parti olarak girmesi ve Büyükşehir’ler de gözünü CHP’nin oylarına dikmesi, bunu da Alevilerin  oylarına göz dikerek ortaya koyması, CHP’nin ön seçim hamlesi ile yaptığı en önemli harekettir.  Böylece CHP hem kendi parti tabanının eleştirilerine ve bölünmelerine önlem alırken, hem de olası HDP’ye kayabilecek oyları önlemiş oldu.  Şimdi HDP özellikle Doğu ve Güney Doğu’da rakibi olan Ak Parti’nin oylarına göz dikmek zorunda kalmıştır.

Seçimin Türkiye’de büyük bir çekişme ve heyecana yol açacağı aşikar ama İzmir’de Özellikle Kemal Kılıçdaroğlu’nun milletvekili adayı olacak olması seçimin ne kadar renkli geçeceğini ortaya koymuştur.