SpaceX’in Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda SpaceX’in Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda
Kutup ışıkları olarak da adlandırılan ve dünyanın manyetik alanı ile güneşten gelen ışınların etkileşimi sonucu ortaya çıkan 'aurora borealis (kuzey ışıkları) Norveç'in Tromso kentinde, Sevgililer Günü'ne denk gelen 14 Şubat'ta müthiş bir görsel şölen yaşattı.
Norveç'in Tromso kentine bağlı Sommaroy köyü yine büyük bir görsel şölene ev sahipliği yaptı. Kuzey Kutup dairesi içinde yer aldığı için bilimsel adı aurora borealis olan kuzey ışıklarının ender görülebildiği bölge bu yıl da büyük ilginç enstanteneler ortaya çıkardı. Gökyüzünün birbirinden güzel renkli ışık danslarına ev sahipliği yaptığı bölgede çok sayıda turist de bu müthiş doğa olayına tanıklık etti.

KUZEY IŞIKLARI NEDİR?
Özellikle kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, dünyanın manyetik alanı ile güneşten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonuncu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Bu ışımalar, genellikle geceleri gözlemlenir, ağırlıklı olarak İyonosfer'de meydana gelir. Kutup aurorası veya kutup ışıkları olarak da anılır. Bu olgu yaygın olarak 60 ve 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görünür, bu da arktik ve antarktik kutup dairelerinin içine düşer. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis (veya kuzey ışıkları)
olarak adlandırılır. Aurora borealis'in görünme olasılığı, kuzey manyetik kutbuna yaklaştıkça artar.
Manyetik kutbun yakınlarında oluşan auroralar, kuzey ufkunu yeşilimsi bir parlaklıkla, bazen de soluk bir kırmızıyla aydınlatırlar.

Editör: TE Bilişim