2024’te Küresel İflaslar %9 Artacak 2024’te Küresel İflaslar %9 Artacak
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Yeni Ticaret Kanunu, negatif olarak ifade ettiğim sorunları ortadan kaldırmayı hedeflemiş bir kanun. 11 yıl üzerinde çalışılmış. Hedefimiz; Türk tüccarının, sanayicisinin rekabet gücünü artırmak, bir taraftan da tüketiciyi korumak, şirket yönetimleri şeffaf hale getirmek" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde düzenlenen 'Şirketlere Yönelik Yeni Türk Ticaret Kanunu Tanıtım ve Eğitim Toplantısı'na katıldı. Hilton Otel'de düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Bakan Yazıcı, "Kim daha fazla üretirse, o ekonomik güç bakımından daha avantajlı olacak, bunu da ticari hayatın aktörleri, tüccarlar, sanayiciler yapacak. Bunu gerçekleştirmenin yolu da sermaye şirketleridir. Şirketler büyüyor.
Bu büyüyen devleşen şirketleri var eden faktörler neler? Bu hayatın içinde yer alan hiç kimse 'Ben daha fazla satayım, benim malım satılsın' deme lüksüne sahip değil. Dolayısıyla yapılan ticari hayatın aktörlerinin rekabet gücünü artırmak, bunların sermaye şikayet yapılarını güçlendirmek ve şeffaflığı sağlamaktır. Bilinir olmak güven verir. Bilmezseniz kaygı duyarsınız. İşte Yeni Ticaret Kanunu; özetlemeye çalıştığım ve konuşmamda negatif olarak ifade ettiğim sorunları ortadan kaldırmayı hedeflemiş bir
kanun. 11 yıl üzerinde çalışılmış. Bu kanunda 40 dolayında uzman çalışmayı sürdürüyor. Bu toplantıları 13 ilde TOBB ile birlikte gerçekleştireceğiz. Değişimler karşısında sabırlı olmak ve kararı bir duruş sergilemek lazım. Ne getirdiğini ne götürdüğünü bilmeden '1 Temmuz'dan itibaren perişan olduk, battık, hapse gireceğiz' bu tür kaygılara kapılmaya hiç gerek yok. Çünkü bizim hedefimiz Türk tüccarının, sanayicisinin rekabet gücünü artırmak, bir taraftan da tüketiciyi korumak, şirket yönetimleri şeffaf hale
getirmek. Denetimleri göstermelik olmaktan çıkarmak, ölçülebilir, kontrol edilebilir, hesap verilebilir bir hale getirmek. Ticaret kanunun dayandığı temel kolonlardan bazı bunlardır" diye konuştu.
Kanunun 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe gireceğinden kimsenin kuşkusu olmadığını ifade eden Yazıcı, "Herkes konuşsun, söylesin. Ama bu kanunun temel hedeflerini de bu arada ortaya koymalıyız. İşte bu toplantıların bir amacı da budur. Şuan mevcut kanuna göre anonim şirket kurabilmek için en az 5 kişi gerekli. Sermayeyi tahsis ediyorsunuz. Geriye ne lazım? 4 kişi daha. Bunları göstermelik olarak şirket kurucusu yapanlar var. Akrabalarını ortak yapıyorlar. Şirket tökezlediğinde ortak olduğunu bile unutan o
insanlar sorunlar yaşıyor. Şirketin tökezlemesi ceza konusu olabilecek konulardan kaynaklanmışsa bir de o kişilerin evine savcı gidiyor. Bu hayatın gerçeği ile bağdaşmaz. Tek kişi şirket kurabilecek. Şirket ortağının şirketten borç alamaması gibi konularda son dönemlerde çok konuşuluyor. Şirket banka mı? Şirketi ticari faaliyette bulunmak üzere kurmuşsunuz. İhtiyacınız varsa finans ihtiyacınızı karşılamak üzere faaliyette bulunan kurumdan alacaksınız" dedi.
Bakanlık ve hükümet olarak Türkiye'yi ticaretin en kolay yapıldığı ama en güvenli şekilde yapıldığı bir ülke haline getirmek istediklerini söyleyen Yazıcı, "Bu kanunla da bu hedefi amaçlıyoruz. Hiç bir kaygıya kapılmanıza gerek yok. 1 Temmuz 2012'den itibaren, elbette ki, yeni bir ortama alışmanın sıkıntıları olabilir ama Türkiye ticari aktörlerin daha güçlü, uluslararası rakipleriyle daha etkin mücadele edebilir hale gelmiş yapılarla ekonomimizi daha güçlü hale getireceğiz" ifadelerini kullandı.


Editör: TE Bilişim