Yerli Üretim Akıllı Telefon Mipo Raflarda Yerini Aldı Yerli Üretim Akıllı Telefon Mipo Raflarda Yerini Aldı


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK)  hazırladığı taslağa göre, sayaç verilerinin otomatik olarak uzaktan okunabilmesi  için gerekli yazılım, donanım ve iletişim altyapısı kurulacak, onaylanan  limitlerin üzerinde tüketimi olan sayaçların tümü en geç 31 Aralık 2015'e kadar  otomatik sayaçla okuma sistemi kapsamına alınacak.
  

EPDK, otomatik sayaç okuma sistemlerinin kapsamına ilişkin usul ve  esaslara ilişkin taslak hazırladı.
  

Buna göre, OSOS kapsamında, sayaç verileri otomatik olarak uzaktan  okunabilecek, veriler merkezi bir sisteme aktarılacak, doğrulanacak, eksik  veriler doldurulacak, veriler saklanacak ve ilgili taraflara istenen formatta  sunulacak. Sistem için Türkiye Elektrik İletim AŞ'den (TEİAŞ) ve dağıtım lisansı  sahibi tüzel kişiler tarafından gerekli yazılım, donanım ve iletişim altyapısı  kurulacak.
  


OSOS kapsamında yer alması zorunlu olan sayaçlara ait aktif elektrik  enerjisi tüketim limiti, ilgili dağıtım şirketi tarafından belirlenerek Kurul  tarafından onaylanmak üzere gerekçeleri ile birlikte EPDK'ya sunulacak. Bu limit  dağıtım şirketi tarafından gerekli görülmesi halinde yılda bir defa revize  edilebilecek. 


 
Bir dağıtım bölgesi içerisinde, coğrafi farklılıklar ve diğer  faktörler dikkate alınarak farklı tüketim limitleri belirlenebilecek.
  


Maliyet nasıl paylaşılacak?
 
Haberleşme sistemine aboneliğin gerçekleştirilmesi, altyapının  temininden sorumlu kişiden abonelik ücreti tahsil edilmek kaydıyla TEİAŞ ve  dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olacak. Aboneliği takiben gerçekleşen  iletişim maliyetleri TEİAŞ ve dağıtım şirketlerince karşılanacak.
  


OSOS verilerinin piyasa katılımcıları ve talep etmesi halinde ilgili  tüketiciyle her bir fatura döneminde paylaşılması dolayısıyla bedel talep  edilmeyecek.
  


Dağıtım şirketlerince kurulacak OSOS kapsamına su, doğalgaz ve ısı  ölçüm sayaçlarının dahil edilmesi halinde, bu sayaçlardan toplanan bilgiler  dağıtım şirketlerince belirlenecek bedel üzerinden ilgili su, doğalgaz ve ısı  dağıtım hizmeti veren şirketlerle paylaşılabilecek.
  

kaynak : milliyet
Editör: TE Bilişim