İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştiraki İSYÖN AŞ. tarafından işletilen Gürpınar Su Ürünleri Hali, Türkiye balık piyasasını belirleyen özelliğe sahip. 2015 yılında hizmete açılan Gürpınar Hali’nde, Türkiye su ürünleri üretiminin yaklaşık yüzde 10’unun satışı gerçekleştiriliyor. 50 bin ton civarında ürün satışı yapılan halde, havaların sıcak geçtiği mevsimlerde avlanan balık miktarı düşüş gösterdiğinden yeterince satış da gerçekleştirilemiyor. Bu yıl, olumsuz hava koşullarına pandemi süreci de eklenince balıkçı esnafı zor günler geçiriyor.

Avlanma mevsiminin başladığı 1 Eylül’den bugüne kadar; 8 bin ton palamut, 5 bin ton hamsi, 2 bin ton mezgit, bin ton istavrit satışı gerçekleşti. Geçtiğimiz yıllara göre düşük seviyede kalan avcılık, hem balıkçı hem de satış yapan esnaf için gelir kaybına neden oldu. Bu olumsuz tablo, protein bakımından zengin olan balığın vatandaşa da daha pahalıya ulaşması sonucunu yarattı.

-ESNAF ŞİKAYETÇİYDİ-

Gürpınar Su Ürünleri Hali Hal’inde ürün tedariki yapan 104 komisyoncu bu şartlar karşısında, ürün üzerinden alınan yüzde 4 oranındaki hizmet bedelinin düşürülmesi talebinde bulundu. Esnafın bu talebine kulak veren İBB, oranın yüzde 2’ye düşürülmesi kararı aldı. Karar esnafın yüzünü güldürdü. Böylece, yıllardır çözülemeyen bir sorun esnaf lehine giderilmiş oldu. Oldukça büyük bir alana kurulan halin işletme giderlerinin yüksekliği, hizmet bedelinin düşürülmesi için önemli bir engel oluşturuyordu. Ancak, gerçekleştirilen fiziki ve idari düzenlemeler ve giriş yapan tüm ürünlerin kayıt altına alınması sonucu sağlanan tasarruflarla hizmet bedelinin düşürülmesiyle yaşanacak gelir kaybı önlendi.

Ramazan ayında mutlaka ziyaret edilmesi gereken şehirler Ramazan ayında mutlaka ziyaret edilmesi gereken şehirler

-KİRAYA ZAM YOK!-

İBB, haldeki komisyoncuların sorunlarını da unutmadı. Her beş yılda bir gayrimenkul değerlendirme uzmanından alınacak ekspertiz raporuna göre güncellenen komisyoncu ofisleri kira bedellerini, pandemi süreci ve ekonomik krizin dikkate alınarak bu yıl artırmama kararı verdi. Ayrıca, halde yeni komisyoncu hakkı da verilmeyerek mevcutların haklarının korunması yoluna da gitti.

Editör: TE Bilişim