Sanayi kuruluşlarının tercih ettiği üretim şekillerinde her zaman bir maddenin belirli bir alandan diğerine aktarılması gerekmektedir. Üretilen malzemelerin üzerine sürekli olarak farklı parçalar eklendiği için sabit bir şekilde ürünler farklı noktalara taşınır. Bir sanayi kuruluşu içerisinde maddeleri bir noktadan diğerine taşıyan sistemler konveyör olarak isimlendirilmektedir.

Konveyör sistemlerinde genel olarak katı malzemeler taşınır. Katı malzemelerin taşınma işleminde çok özel bir donanıma ihtiyaç duyulmaz. Hareketli bir bant üzerine bırakılan ürünler rahatlıkla bir alandan bir alana taşınabilir. Sıvı ya da gaz maddeler konveyörler ile taşınması işleminde ise ihtiyaçlar daha farklı şekillere bürünmektedir. Bu durumlarda vakum konveyör adın verilen cihazların kullanılması gerekir. Bu teknoloji ürünleri vakumlayarak içine çeker ve sonrasında havanın ortaya çıkardığı akımı kullanarak diğer bir alana gönderir. Bu işlemler sayesinde farklı formlarda yer alan maddelerin birbirinden ayrıştırılması da mümkün olacaktır.

Vakum Konveyörün Çalışma Prensibi Nasıldır?

Ramazan ayında mutlaka ziyaret edilmesi gereken şehirler Ramazan ayında mutlaka ziyaret edilmesi gereken şehirler

Konveyör çeşitleri arasında en üst düzey teknolojilerden bir tanesine sahip olan vakum konveyörler emici mekanizmalardır. Sistemin başarılı bir şekilde işini yapabilmesi için havanın emici kuvvetinden faydalanılır. Havanın emme gücünün oluşturulması için cihaz içerisindeki hava, emme borusundan boşaltılır. Bunun sonrasında da hava basıncı devreye girer ve güçlü bir şekilde emme gücü oluşur. İnsanların nefes alıp vermesi vakum konveyör teknolojisine ilham olmuştur. İnsan vücudu da benzer bir sistem ile nefes alıp verişini sağlamaktadır.

Borular ile kurulan sistem sayesinde içeriye çekilen maddeler istenen her noktaya taşınabilmektedir. Bu teknolojide borunun içerisindeki maddelerin akış hızları da ayarlanabilmektedir. Bu hız farklı etmenlerden etkilenirken bunlar üzerine yapılan değişimler ile çok daha hızlı hareket eden maddeler olabilir. Borunun sahip olduğu uzunluk ve çap değerleri bu hız üzerindeki en önemli etkiye sahiptir. Çapı düşük olan borularda malzemeler çok daha hızlı bir şekilde hareket edebilirler. Bu teknolojide istendiği takdirde farklı noktalardan emişler sağlanabilir. Birkaç farklı noktadan emilen malzemeler sonrasında tek bir alanda toplanabilmektedir.

Hangi Sektörlerde Tercih Edilmesi Doğrudur?

Sanayi sektöründe hizmet veren firmalar her zaman harcamalarının karşılığını en iyi şekilde almak isterler. Bunun için de doğru cihazların seçilmesi çok önemlidir. Vakum konveyör teknolojisi farklı sektörlerde hizmet veren çok sayıda farklı firma tarafından tercih edilebilir. Ter4cih edilebilecek olan sektörlerin ilk sırasında kimya gelir. Kimyasal karışımların oluşturulmasında vakum konveyörler en doğru seçim olacaktır. Bunun yanı sıra çimento fabrikalarında da bu konveyör türleri çok fazla tercih edilmektedir. Çimentonun üretiminde farklı maddelerin bir araya getirilmesi ve bunların toz formunda olması vakum konveyörler için doğru bir kullanım alanı ortaya çıkarır.

Ülkemizin kömür madenlerinde de bu teknoloji sıklıkla tercih edilmektedir. Kömürün işlenerek kullanıma hazır hale getirilmesinde en doğru tercihlerden bir tanesi olarak gözlemlenir. Son olarak gıda sektörü de bu cihazların kullanımı için en doğru seçeneklerden bir tanesi olacaktır. Hazır gıdaların üretiminde birçok işi kolaylaştırabilir.

Editör: TE Bilişim