Mustafa Kemal Atatürk’ün Bornova’da bulunduğu 16-17 Eylül 1922’nin anısını yaşatmak için Bornova Belediyesi’nin düzenlediği Bornova Günleri büyük ilgi gördü. Etkinlikler 1 Sokak’taki Bornova Anı Evi’nin açılışıyla başladı. Aynı binadaki Kartpostallarla Bornova Tarihi sergisi dikkat çekti.

Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasının hemen ardından İzmir’de, Bornova’da yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğine yönelik görüşmeler yapıp kararlar alan Mustafa Kemal Atatürk’ün burada geçirdiği iki gün, Bornova Günleri ile ölümsüzleştiriliyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Bornova’da bulunduğu 16-17- EYLÜL 1922’nin anısını yaşatmak için düzenlenen Bornova Günleri büyük bir heyecan ve birbirinden güzel etkinliklerle başladı. Bornova Günleri kapsamında ilk olarak Bornova Belediyesi’nin restore ederek kent kültürüne kazandırdığı Bornova Anı Evi’nin açılışı yapıldı. Açılışa Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın yanısıra esnaf odası ve sanayi sitelerinin temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar da katıldı.

19. yüzyıldan bu yana ayakta

Kaymakamlık binasının hemen arkasındaki 1 Sokak’ta yer alan Eski Rum Evi, önce kamulaştırıldı, ardından restore edilerek kent kültürüne kazandırıldı. 19. Yüzyılın ortalarında inşa edilen tarihi yapı, Bornova Anı Evi olarak hizmet vermeye başladı. Bornova Belediyesi’nin butik tarzdaki panel ve söyleşilerine ev sahipliği yapacak olan Bornova Anı Evi’nde kentin tarihine ilişkin fotoğraflar ve yazılı eserler de sergileniyor. Bornova’nın geçmişi ile ilgili arşiv ve sözlü tarih çalışmalarının yapıldığı tarihi bina, aynı zamanda ilçenin tarihi ve doğal zenginliklerini tanıtma amacıyla başlatılan kent gezilerinin de başlangıç noktası.

Bornova Anı Evi’nde Kent Tarihçisi Altın Altın’ın koleksiyonundan eserlerin yer aldığı ‘Kartpostallarla Bornova Tarihi’ sergisi de ziyarete açıldı. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Altan Altın, Bornova’nın geçmişine ilişkin ipuçlarıyla dolu kartpostallardan yola çıkarak ilçenin tarihindeki dönüm noktalarını anlattı.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan İstifa etti. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan İstifa etti.

Atatürk’ün bıraktığı değerlere sahip çıkıyoruz

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Atamızın, Kurtuluş Savaşımızın hemen ardından 1922 yılında Bornova’da geçirdiği günleri Bornova Günleri’yle çocuklarımıza, gençlerimize, tüm vatandaşlarımıza anlatmak istedik. Bunun için birbirinden güzel etkinlikler, sergiler söyleşiler hazırladık. Bornova Günleri’ni geleneksel hale getirerek 16-17 Eylül tarihlerinde biraraya gelip Atatürk’ün bize emanet ettiği değerleri bir kez daha hatırlayıp bu değerlere sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bornova Anı Evi’nin açılışını da böyle özel bir tarihte yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim