Turabi Survivor'a Veda Etti Turabi Survivor'a Veda Etti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye, ekonomik olarak çok iyi performans gösteriyor, su akarken her il testisini doldursun, önemli meselelerinizi çözün, altyapı meselelerinizi halledin" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, 81 ilin valisine Çankaya Köşkü'nde öğle yemeği verdi. Yemeğe İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Serdar Dülger, İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ve 81 ilin valisi katıldı.
Yemek öncesinde konuşan Gül, valilerin, bulundukları illerde devlet ve hükümetin temsilcisi olduğunu ifade ederek, "Dolayısıyla hepimizin oradaki gözü ve kulağısınız" dedi.
Türk yönetim sisteminin en seçkin bürokratlarının valiler olduğunu dile getiren Gül, Türkiye'nin en üst yöneticileri olan valilerin, sorumluluk ve görevlerinin çok büyük olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, valilerin, illerde sadece devletin varlığını, kanunları, nizamları ispat eden değil, aynı zamanda devletin şefkatini, sorumluluğunu ve büyüklüğünü de gösteren kişiler olduğuna dikkat çekerek, "O bakımdan valiliğin, Türk halkının nazarında, gönlünde çok ayrı yeri vardır. O bakımdan bu görevi en iyi
şekilde yerine getirdiğinizden eminim" dedi.
Gül, başarının en önemli şartlarından birisinin iyi yönetişim olduğunu vurgulayarak, "Bu, bir ülke için de geçerlidir, bir il için de geçerlidir. İyi bir yönetişim, iyi bir idare, iyi bir liderlik söz konusuysa o ülkede de iyi şeyler olabilmektedir, o ilde de güzel şeyler olabilmektedir. O bakımdan sizler, bulunduğunuz illeri dinamiklerini kavrayan, heyecanlı, yenilikçi bir ruhla sahipleniyorsanız; açık, şeffaf, hesap verebilir, hak ve hukuku gözeten, herkese eşit muamele yapan, hiçbir ayrımcılığa fırsat
vermeyen ama problemler olduğunda da onların üstüne gece gündüz demeden büyük bir iradeyle koşuyorsanız, o zaman iyi bir yönetim gerçekleştiriyorsunuz demektir. Bu zaten hemen fark edilir, halk hemen bunu görür" şeklinde konuştu.

"BUGÜNÜN PROBLEMLERİNE ÇOK DİNAMİK ÇÖZÜMLER GETİRMEK ZORUNDAYIZ"
"Bugün her şey zaten istesek de istemesek de çok şeffaf. Herkes herkesi takip edebiliyor" diyen Gül, "Herkes herkesle ilgili notunu verebiliyor. Bizlerle, ülkeyi yönetenlerle ilgili halk nasıl not veriyorsa, muhakkak ki ili yöneten sizlerle ilgili de halk muhakkak bir not veriyordur. O bakımdan onlarla kucaklaşmak, beraber olmak, ilinizin sadece sorunlarını çözmek değil, ilinize mesafeler kazandırmak, ilinizi çok daha geliştirmek istiyorsanız muhakkak ki çok iyi bir yönetişim tarzını kurmanız
gerekmektedir. Burada dinamik, yenilikçi bir ruh da çok önemlidir. Çok klasik bir bürokrasi örneği koyarsanız, o zaman birçok problem kronikleşir, çözülmez" ifadelerini kullandı.
"Bugünün problemlerine çok dinamik çözümler getirmek zorundayız" diyen Gül, şunları kaydetti:
"Bunlar ülkeler için de iller için de aynı derecede geçerlidir. Sizler bulunduğunuz illerin liderlerisiniz, en üst makamsınız. Bütün makamlar sizin gözünüze bakarlar. Bulunduğunuz illerin orkestra şefleri sizlersiniz ve güzel bir iklim, harmoni oluşturabilirseniz orada çok büyük sinerjiler ortaya çıkar. Sizlerin liderliği ilin ileri gelenlerini bir araya getirebiliyorsa beraber çalışma ve dayanışma ortamını oluşturabiliyorsa orada çok başarılara imza atarsınız. Gittiğim illerin çoğunda bunu görüyorum.
Bazen belki sizin elinizde olmayan sebeplerden dolayı bunun gerçekleşmediği iller de var. Her gittiğimde aynı görüyorum oraları. O illerde valiler değişebiliyor ama o illerde böyle bir ruh, ahenk oluşmadıysa çok gelişme olmuyor."

"SU AKARKEN HER İL TESTİSİNİ DOLDURSUN"
Genel olarak bakıldığında ya da başka ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye'nin ekonomik olarak çok iyi performans gösterdiğine dikkat çekerek, "Su akarken her il testisini doldursun. Önemli meselelerinizi çözün, altyapı meselelerinizi halledin. Memleketin önemli meseleleri ancak böyle çözülür. İl il çözüldükçe memleketin de bütün meseleleri çözülmüş olur" dedi.
Valilerin sanayi bölgeleriyle de yakından ilgilenmesi gerektiğine dikkat çeken Gül, "Bugün en büyük meselelerimiz üretimdir, istihdamdır. Bütün bunlar da illerimizde yaptığınız öncülükle olacaktır" diye konuştu.
Eğitimin her şeyin başında geldiğinin önemini vurgulayan Gül, en iyi yatırımın eğitime yapılan yatırım olduğunu kaydetti. Gül, bazı illerin eğitimde çok başarılı olduğunu dile getirerek, "Acaba özel bir durum mu var' diye inceliyorum, belli ki orada bir vali, bir milli eğitim müdürü vaktiyle bu konuya önem vermişler, güzel bir gelenek oluşmuş ve o devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin coğrafi ve tarihi olarak büyük bir devlet olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Bugün belki devlet sistemimiz farklı ama tarihten gelen bir özgüvenimiz de var. Biz herhangi bir devlet değiliz. Dünyanın önemli devletlerinden, ülkelerinden birisiyiz. Dünyanın önemli olaylarında daima bizim söylediklerimize itibar edilir. Bölgemizde itibarı çok yüksek olan bir ülkeyiz. Dolayısıyla böyle bir özgüven içinde hareket edince, ülkemizin de farklılıkları bizim zenginliğimizdir. Her ilimizin kendi geleneği, kültürü, bazı illerimizde farklı dillerde konuşulmakta, farklı inançlar söz konusudur.
Bütün bunlar Türkiye'nin bir gerçeğidir. Bütün bunları sahiplenmek ve 'hepsi de bu ülkenindir' demek, hepimize büyük bir görev olarak düşmektedir. Bunu illerinizde siz yapacaksınız. Bütün vatandaşlarımız bu ülkenin asli vatandaşlarıdır. Kimsenin kendini öz yurdunda garip, itilmiş, kakılmış hissetmemelidir."

Editör: TE Bilişim