Bu Cuma Vizyonda Yer Alacak  Filmler Belli Oldu Bu Cuma Vizyonda Yer Alacak Filmler Belli Oldu
TBMM Genel Kurulunda devam eden İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmelerinde 4857 sayılı Kanunun 112. maddesine eklenen fıkra ile Soma A.Ş’ye ait kapanmış olan maden ocağından işten çıkartılan 2 bin 831 işçinin kıdem tazminatı ve diğer tazminat alacaklarını almaları yönünde bir düzenleme yapıldı. 112. maddeye eklenen fıkrada şu ifadelere yer verildi: ““5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında rödövans sözleşmeleri çerçevesinde yeraltı maden işletmeciliği yapan şirketlere ve ortaklarına ait malların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el koyma veya takip yoluyla satışından elde edilen gelirler, öncelikle bu sözleşmeler kapsamında söz konusu şirketlerde çalışmış olan işçilerden, iş sözleşmeleri kıdem tazminatını hak edecek şekilde sona ermiş olanların kıdem ve ihbar tazminatları ile izin, fazla çalışma ve diğer ücret alacaklarının ödenmesinde kullanılır. Bu ödemeler Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından ilgililerin hesaplarına yatırılmak suretiyle gerçekleştirilir. Ödemeye esas bilgi ve belgeler, işçinin son çalıştığı işvereni tarafından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna teslim edilir."
MUHALEFET VE İKTİDARDAN DÜZENLEMEYE DESTEK
Yapılan düzenlemeye destek verdiklerini belirten MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, “Ben bu önergeye, madde eklenmesine canı gönülden destek verip imzalamakla birlikte yine de bunun uygulamasını dikkatle ve ihtiyatla takip edeceğimizi ifade ediyorum ve vakit geçmeden bu düzenlemelerin ve ödemelerin mutlaka yapılması gerekiyor” diye konuşurken, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise, “Dört grubun oylarıyla ve uzlaşısıyla doğru bir iş yapacağız, Soma AŞ'ye ait kapanmış olan maden ocağında işten çıkarılan 2 bin 831 tane arkadaşımızın kıdem tazminatları ve diğer tazminat alacaklarını almaları için bir iş yapacağız. Yaptığımız yasa özünde doğru bir iş ama eksik bir iş. Açıkça söylemek gerekirse bir gün bile beklemeye tahammülü olmayan arkadaşlar, TMSF'nin bu şirkete ait el koymuş olduğu mal varlıklarını satmasını ve oradan tazminatlarının ödenmesini bekleyecek. Hiçbir şey yapmamaya göre çok doğru bir şey yapıyoruz” açıklamasında bulundu.
Soma'daki bir iş kazası sonucunda kapanmış olan ocağın çalışanlarına ilişkin bir mağduriyeti giderdiklerini kaydeden AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, “Aslında, bu aysbergin görünen kısmı. Devletimiz başından itibaren burada çalışanların yanında oldu ve hakikaten de altı ay süreyle kapalı olan bu işletmede çalışan işçilerin maaşları ödendi devlet tarafından. Kaza anında orada olan, o vardiyada olan işçilerimiz ise hem işverenden hem devletten olmak üzere çift maaş aldı. Yine aynı şekilde bugün orada çalışan insanlar ‘asgari ücretin iki katından az olamaz’ diye yine bu Meclisimizin bütün milletvekillerinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz yer altı maden işçileri için çok önemli olan asgari ücretin iki katı uygulaması… Türkiye'de asgari ücrette ilk defa bir farklılaştırma yaratmış olduk. O da yer altında çalışan işçilerin asgari ücreti artık yürürlükteki asgari ücretin iki katından az olamıyor. Yine onlardan vergi kesintisi de yapılamıyor. Dolayısıyla, çok büyük bir avantaj sağlandı. Bazı arkadaşların değişik teklifleri oldu, 1 Aralıktan bu yana değişik çözüm önerileri ile uğraşıldı. Firmanın bir gerekçesi vardı; TMSF tarafından haczedilen, el konulan mal varlığı nedeniyle ödeyemediği yönünde. Şimdi bu gerekçe ortadan kalkmış olacak bu yasal düzenlemeyle ve inşallah önümüzdeki günlerde TMSF tarafından satışı gerçekleştirilen mal varlıklarından öncelikli olarak işçilerin kıdem tazminatları ödenecek. Burada sadece 2 bin 831 işçinin sorunu çözülmeyecek, onların dolaylı olarak ortaya çıkan sorunları da çözülmüş olacak. Dolayısıyla başta bunun bu şekilde çözülmesi yönünde emek sarf eden değerli bakanlarımıza ben de teşekkür ediyorum. Bu sorunu hep birlikte çözdük. Diğer gruplardaki arkadaşlarımıza da, emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim