Kış dönemi yaklaşırken sürüş ve can güvenliği açısından hayati önem taşıyan ve sürücülerin dikkat etmesi gereken noktaları paylaşalım.

Gereksiz risklerden kaçının

Seyahat etmek kaçınılmaz olmadığı sürece tehlikeli yollardan uzak durulmalıdır. Karlı ve buzlu hava koşullarında mutlaka dışarı çıkılması gerekiyorsa, sadece iyice tuzlanmış ve temizlenmiş yollar kullanılmalı ve araç yavaşça sürülmelidir. Önde ilerleyen araç ya da araçlar ile yeterli mesafe (en az 4 saniye) bırakılmalı, kullanılan aracı yakından takip eden bir araç söz konusuysa, kenara çekilerek aracın geçip gitmesini beklenmelidir.

Aracı yola hazırlayın

Aracın yola çıkmaya uygun olduğundan ve bütün güvenlik kontrollerini geçtiğinden emin olun. Yola çıkmadan önce, silecek suyunun soğuk havaya uygun olup olmadığını kontrol edin, eksikse tamamlayın ve camlardaki kar, buz veya buğuyu tamamen (sadece ön camdan değil, tüm camlardan) temizleyin.

Acil durum çantası bulundurun

Aracın yakıt deposunun dolu olduğundan ve yedek lastik bulunduğundan emin olun. Her ihtimale karşı, araçta bir acil durum çantası bulundurmak da faydalı olabilir. Çantanın içinde yolda mahsur kalınması durumunda kullanılabilecek; sıcak tutacak giysiler, reflektörlü bir ceket, el feneri, kürek ve tamamen şarj edilmiş telefon gibi malzemeleri bulundurun. Ayrıca aracın yolda kalması durumunda sürücünün imdadına yetişen sigortanızı da unutmayın.

6 Şubat’ta Sadece Yıkım Değil Duygusal Deprem de Yaşadık! 6 Şubat’ta Sadece Yıkım Değil Duygusal Deprem de Yaşadık!

Kötü hava koşullarında takip mesafesini unutmayın

Kötü hava koşullarında görüş mesafesinin düşük olduğu durumlarda aracın farlarını açın ve kaygan yollarda fren yaparak durmak on kat kadar uzun sürebileceğinden diğer araçlarla uzun bir takip mesafesi bırakın.

Kış lastiği ile daha güvenli sürüş imkanı

Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesi otoyol koşullarını da değiştirir. Soğuk hava koşullarında yaz lastikleri daha çabuk sertleştiği için tutunma kabiliyetleri kış lastiğine göre çok düşüktür. Zorlu iklim koşullarında kış lastiği kullanan araç sürücülerinin, kuru asfalt, kar ve buzda daha iyi tutunma ve dolayısıyla daha güvenli sürüş imkânına sahip olduğunu unutmayın.

Editör: TE Bilişim