Alper Gezeravcı Dünya'ya Dönüyor Alper Gezeravcı Dünya'ya Dönüyor
Ulaşıma büyük katkı sağlayacak Osmangazi Köprüsü, 30 Haziran Perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılmasıyla gerçekleştirilmesi planlanan tören ile hizmete açılacak.



İzmir arasındaki yolun 3,5 saate inmesini sağlayacak Gebze-Orhangazi-İzmir otoyol projesinin en önemli ayağı olan ve ' Osmangazi " adı verilen İzmit Körfez Geçiş köprüsü bugün açılıyor. 2015 Mart ayında kılavuz kablolardan biri kopmasıyla bitiş tarihinde gecikme yaşanan, köprü yaklaşık 39 ay süren bir çalışmayla tamamlandı.



İKİ YAKAYI BİRLEŞTİREN SON TABLİYE 21 NİSAN'DA YERİNE YERLEŞTİRİLDİ

Gebze Körfez geçiş köprüsünün temeli Yalova, Altınova'da 30 Mart 2013 tarihinde düzenlenen törenle atıldı. 2014 yılında keson temelleri üzerinde yükselmeye başlayan köprünün iki kulesi 2014 yılının sonunda 252 metre yüksekliğe ulaşarak tamamlandı. 2015 yılı başında kılavuz kablo çekimine başlanan Körfez geçiş köprüsünde 2015 yılının Mart ayında bir kaza yaşandı.

Kılavuz kabloyu tutan bir parçada yaşanan kırılma sonucu döşenen kılavuz kablo ve kedi yolu koptu. Büyük bir şans eseri kimsenin yaralanmadığı kazanın ardından yurt dışında tekrar yaptırılan parçaların yerine yerleştirilmesinin ardından şantiye de çalışmalar bir kez daha başladı. 2015 yılının Temmuz ayında kılavuz kablo ve kedi yolunun montajı bir kez daha tamamlanırken, bir ay sonra ana taşıyıcı kablonun yapımına başlandı. Ana kablonun tamamlanmasının ardından iki yakayı birleştiren 113 tabliyeden ilkinin montajı geçtiğimiz ocak ayı başında yapıldı. Hızla ilerleyen tabliye montajı çalışmalarında iki yakayı birleştiren son tabliye ise 21 Nisan 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle yerine yerleştirildi. İki yakayı birleştiren tabliyelerin tamamlanmasının ardından korozyona karşı özel boyalarla kaplanan köprü üzerinde Haziran ayında başlanan asfaltlama çalışması geçtiğimiz günlerde tamamlandı.

3 BÜYÜK TÜNELDE SON ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Öte yandan projede Otoyolun Yalova'nın Altınova İlçesi'nden girip Orhangazi İlçesi'nden çıkan Samanlı Tüneli de tamamlandı. Her biri 3 bin 590 metre olan iki ayrı tüpten oluşan tünelde elektromekanik donanımların da takıldığı ve işletmeye hazır hale getirildiği belirtildi. Projenin Bursa bölümünde yer alan Selçukgazi Tüneli'nde ise her biri 1250 metre olan iki tüpte kazı ve destekleme çalışmalarının tamamlandığı öğrenildi. Beton kaplama çalışmalarının tamamlandığı Selçukgazi Tüneli'nde elektrik ve elektromekanik donanımların takılma işlemine geçildiği belirtildi. İzmir'de bulunan her biri 1605 metre olan iki ayrı tüpten oluşan Belkahve Tüneli'nde ise kazı, destekleme ve beton kaplama işlemlerinin tamamlandığı, elektrik, elektronik ve elektromekanik çalışmaların devam ettiği öğrenildi.



DÜNYA DÖRDÜNCÜSÜ KÖPRÜ

252 metre kule yüksekliği, 35.93 metre tabliye genişliğine sahip, toplamda 2 bin 682 metre olarak planlanan köprünün orta açıklığının 1550 metre olacağı ve dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü köprü olacağı belirtildi. Köprü bittiğinde 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere 6 şerit olarak hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak. Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, şu anda körfezi dolaşarak 2 saat, feribot ile 1 saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek. İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü 1.1 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştiriliyor. Proje tamamlandığında halen 8-10 saat süren İstanbul-İzmir yolunun 3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.

 
Editör: TE Bilişim