Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da bitiyor Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da bitiyor
 Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Kongre ve Sergi Sarayı'nda otogar işletmecilerinin protestosu altında gerçekleştirdiği açık artırma ihalelerinde yıllık 48 bin, 60 bin ve 96 bin liradan açık artırmaya çıkarılan yazıhaneler ilgi görmedi. Ancak yeni otogarın tuvalet, kafe, lokanta gibi bölümleri için teklifler verildi. Otogarın tuvalet işletmesi için 12 kişi teklif verdi. Açılış fiyatı 120 bin TL olan tuvalet için yapılan açık artıma sonunda KDV ve stopaj hariç 600 bin TL ile en yüksek teklifi veren Mehmet Ali Akyüz, yeni otogarın tuvalet işletmecisi oldu. Tuvalet dışında da kafe, lokanta, çay ocağı, kargo yerlerinde de ihaleler yapıldı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı ihalelerde, çevik kuvvet ve TOMA araçları da hazır bulunduruldu. İçeri girmek isteyen kişiler polis ekiplerince aranırken, teklifi olmayan kişiler içeri alınmadı.
İhale ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Şehirlerarası Otobüs ve Yazıhane İşletmecileri Derneği Genel Sekreteri Veli Tol, "Tuvaletler 600 TL'ye çıktı. KDV dahil 745 bin TL'ye gitti yani. Yemek yenilen yerler 195 bin TL'ye gitti. Bunlar oradaki inatlaşmanın yüzünden oldu. Onun için sağlıklı bir ihale sürecinin gideceğini zannetmiyorum. Bu fiyatlar çok anormal. Buraları alan arkadaşlar 5 gün içinde teminat vermesi lazım. Bu süreçte herkes kenara çekilecektir. Biz yazıhaneciler olarak ihaleye yine girmedik. Patiseri kargo, bakım üniteleri, tuvaletler, çay ocağı ve yemek yerleri gibi ihalelere katılım oldu" diye konuştu.
"YAZIHANE FİYATLARININ YÜKSEK OLMASI BİLET FİYATLARI OLARAK HALKA YANSIYACAKTIR"
Yazıhane fiyatlarının yüksek olmasının halka bilet fiyatları olarak yansıyacağını belirten Tol, "Oraların kirasının yüksek olması otobüs fiyatlarını yükseltecek. Otobüs sektörü haksız rekabetten nasibini almıştır zaten birde Büyükşehir Belediyesi'nin bu fiyatları yukarı çıkarması halka yansıyacaktır. Biz halen 2005'in fiyatları ile biletlerimizi satıyoruz. Süreç böyle devam ederse bu bilet fiyatları istemesek de, zorunlu olarak tavan yapmak zorunda kalacağız. Ortamın böyle gerilmesine biz de üzülüyoruz. Sayın Burhanettin Kocamaz seçilmiş bir başkan. Seçilen iradeye saygı duyuyoruz. O devlet biz de evlat. Burhanettin Bey tecrübeli, deneyimli bir bürokrat. Mersin'e atadığı bütün bürokratlarda çalışkan insanlar. Buraya hizmet üretecek insanlar. Buraya hizmet kim verirse ondan Allah razı olsun. Bir türlü uzlaşma sağlayamadık" şeklinde konuştu.
Mücadelelerinin ekmek mücadelesi olduğunu vurgulayan Tol, "İş bırakma eylemimiz bugünde devam edecek ancak bunu daha fazla sürdürmek istemiyoruz. Çünkü bu aralar çocuklarımızın üniversiteye kayıtları, kursu, sınavları var. O yüzden onları mağdur etmek istemiyoruz. Biz bu eylemi de yapmak istemezdik ama başka çıkış yolu bırakmadılar. Buradaki insanların hepsi ekmeği namus bilen insanlar. Başka yolları yoktu. Ben 20 yıldır onların içindeyim. Çöp bidonlarından ekmek toplayıp ailesine götüren arkadaşlarımız vardı. Hal kompleksinde çöplerden meyve sebze toplayıp evine götüren arkadaşlarımız vardı. Bu insanlar oradan gelmiş arkadaşlarımız. Otogarda yani ekmek kavgası var. Sayın Burhanettin Kocamaz'a tek bir şey söylüyoruz. Bizi şahıs olarak sevmeyebilirsiniz ama lütfen yaradılanı yaradandan ötürü sevin. Artık sözün bittiği yerdeyiz dedi.

Editör: TE Bilişim