Yaza Girmeden Önce Bölgesel Fazlalıklardan Kurtulun Yaza Girmeden Önce Bölgesel Fazlalıklardan Kurtulun
Tebliğe göre kredi çeken ya da kredi kartı almak isteyen kişilerin bankaya verdikleri maaş bordrosunun veya ücret bilgisinin bir kopyası anında SGK’ya gönderilecek. Böylece SGK, kendisine bildirilen prime esas ücretle, bankaya kredi veya kredi kartı almak için bildirilen ücreti karşılaştırabilecek.

Bu uygulama ile birlikte SGK, bankaya bildirilen tutarı, kendi veri tabanı ile karşılaştırarak düşük maaş bildirimi yapan, güvencesiz işçi çalıştıran şirketleri takibe alabilecek.
 
Kredi kullananlar dışında bankada maaş hesabı olan müşterilerin T.C. Kimlik numarası, işyeri unvanı, açık adres bilgisi, işe başlama tarihi ve meslek bilgileri de bulunulan ilin SGK müdürlüğüne bildirecek.

Kamu kurumlarında çalışanların hesapları bu uygulamadan muaf tutulacak. SGK’nın istemesi halinde prim borcu olanların iş ve ev adresleri hesap bilgileri ile birlikte banka tarafından kuruma bildirilecek. Bu sayede SGK alacaklı olduğu kişi ve kurumların hesabına elektronik ortamda haciz koyabilecek.
 
Gelir testine girenlere kontrol
 
Ayrıca genel sağlık sigortalılığı için yapılan gelir testinde bildirimlerinin tutarlılığı da banka hesaplarındaki meblağlarla kontrol edilecek. Genel sağlık sigortası ise sağlık güvencesi olmayanlar, yaşadıkları hanenin toplam geliri üzerinden ödedikleri primle birlikte sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. Prim miktarı hanenin toplam gelirin üzerinden hesaplandığı için SGK, eksik bildirimde bulunarak düşük prim ödeyenleri banka hesapları üzerinden takip edebilecek.
 
BES fonlarına da haciz koyulacak
 
Tebliğ kapsamında, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından, kuruma borçlarını vadesinde ödemeyen borçluların hisse senetlerine haciz konulmasını teminen, borçluların hesaplarının ve kayden izlenen kıymetlerinin elektronik ortamda SGK tarafından görüntülenmesine imkan sağlanıyor.

Ayrıca Takasbank tarafından, kuruma borçlarını vadesinde ödemeyen borçluların borsa İstanbul’da işlem sırası kapalı olduğundan kayda tabi tutulmamış hisse senetleri ile Bireysel emeklilik fon katılım paylarının muafiyet miktarını aşan kısmına haciz koyulabilmesi için, yapılan işlemlerin elektronik ortamda SGK tarafından görüntülenmesi de mümkün hale gelecek.
 
SGK’nın, kayıt dışılığın önlenmesi ve eksik bildirimlerin tespit edilmesi amacıyla başlattığı, banka ve diğer kamu kurumlarından bilgi toplamaya yönelik uygulamanın kapsamını belirleyen tebliğde bankalar dışında bakanlıklar ve kamu kurumlarının da SGK ile bilgi paylaşması öngörülüyor.
Editör: TE Bilişim