Seçim Rekabeti Dijital Pazarlamaya Yansıdı: Son 30 Günde 500 Milyon TL Seçim Rekabeti Dijital Pazarlamaya Yansıdı: Son 30 Günde 500 Milyon TL
Olayda 3’üncü kaptan pozisyonundaki bir Türk vatandaşı hayatını kaybetti.
Saldırıyı, Tobruk hükümetine bağlı Hava Kuvvetleri Komutanlığı üstlendi. Dışişleri Bakanlığı olayı şiddetle kınadı, isim vermeden Tobruk hükümeti eleştirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, dün (önceki) akşam saatlerinde bir Türk şirketine ait Cook Adaları bandıralı “Tuna-1” isimli kuru yük gemisinin İspanya’dan aldığı alçıpan yükünü teslim etmek üzere Libya’nın Tobruk Limanı’na giderken, Tobruk’un yaklaşık 13 mil açığında, uluslararası sularda karadan topçu atışına maruz kaldığının öğrenildiği belirtildi.

‘ALÇAKÇA SALDIRI’
Açıklamada şunlar kaydedildi: “Saldırı üzerine bölgeden uzaklaşmaya çalışan gemiye aralıklarla iki ayrı hava saldırısı düzenlendiği, saldırılarda geminin Türk vatandaşı 3’üncü kaptanının hayatını kaybettiği, mürettebattan yaralananlar olduğu, gemide maddi hasar meydana geldiği bildirilmiştir. Olayda hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Uluslararası sularda sivil bir gemiye karşı gerçekleştirilen bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıyı gerçekleştirenleri lanetliyoruz... Anılan gemiye yönelik saldırı kapsamında uluslararası hukuktan kaynaklanan tazminat dahil her türlü hakkımız mahfuzdur. Konu hakkında ilgili uluslararası örgütler nezdinde girişimler yapılmaktadır. 
Trablus merkezli Ulusal Kurtuluş Hükümeti ise “acımasız” olarak nitelendirdikleri saldırıyı kınadı ve Türk halkına başsağlığı diledi.

ABD VE BM’DEN KINAMA
BM Libya Misyonu saldırıyı kınarken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise konudan kaygı duyduklarını belirterek, şunları söyledi: “Saldırıda ölen Türk mürettebatının ailesine başsağlığı, yaralananlara da acil şifalar diliyoruz. Libya konusunda, söylediğimiz gibi, BM’nin ve BM Libya Özel Temsilcisi’nin ülkede ulusal birlik hükümeti kurulması çabalarına desteğimizi sürdürüyoruz.” Pentagon Sözcüsü Steve Warren da saldırıda can kaybı olmasını trajik olarak niteledi.

KARADAN HAVADAN SALDIRDILAR
Tuna-1’in İşletme Müdürü Refik Yeğiner saldırının önceki akşam olduğunu belirterek yaşananları Hürriyet’e anlattı: “Onlar (Tobruk Hükümeti) kendi dilinde uyarı yapmış olabilir. Ancak herkesin Arapça bilmesi söz konusu olmayabilir. Bizim gemimizin adı dahi kullanılmış olsaydı arkadaşlarımız gerekli uzaklığa çekilirlerdi zaten. İlk saldırıda topçu atışı olarak yapılıyor. Hafif yaralanmalar oluyor. Ancak ilk saldırıdan 25 dakika sonra bir uçak geliyor. Sorti yapan bu uçağın fırlattığı roket sonrası 3’üncü Kaptan İlker Büyükdere yaşamını yitiriyor. Bu saldırıdan 40 dakika sonra bir uçak daha roket atıyor, can kaybı olmuyor” dedi.

AY ÖNCE BAŞLADI
Yeğiner, Büyükdere’nin 5 ay kadar önce gemide çalışmaya başladığını ifade ederek şunları kaydetti: “Bizim amacımız mürettebatımızı sağ salim Türkiye’ye getirmek. Fırkateyn ile buluşan gemimiz Türkiye’ye doğru yol alıyor” dedi. Gemide 8’i Türk, 6’sı Gürcistan ve 1’i de Azerbaycan uyruklu olmak üzere 15 kişilik mürettebat bulunuyordu. Gemlik fırkateyni bölgeye yollanırken Tuna 1’in eskortla bugün Fethiye Limanı’na getirilmesi bekleniyor. Gemiye düzenlenen saldırıyı Tobruk hükümetine bağlı Hava Kuvvetleri Komutanlığı üstlendi. Sakr Curuşi dün yaptığı açıklamada, “Türk gemisinin Derne sahilinde sınır ihlalinde bulunduğunu ve uyarılara rağmen seyrine devam ettiği gerekçesiyle vurulduğunu” ileri sürdü.

hürriyet

Editör: TE Bilişim