Başkan Selvitopu'dan yerinde denetim Başkan Selvitopu'dan yerinde denetim
Bugün İzmir'de iş dünyasında yankı uyandıran bir gelişme yaşandı. Tanınmış işadamlarından Kavuklar Şirketler Grubu Başkanı Abdullah Kavuk, FETÖ üyesi olmak ve örgüte finansal destek sağlamak suçlamasıyla gözaltına alındı. Kavuk'un Malatya'daki babası Mehmet Kavuk da gözaltına alındı. Operasyonda İzmir'deki işadamlarına vaaz verip himmet adı altında FETÖ'ye para toplayan örgütün bölge imamlarıyla birlikte gözaltına alınanların sayısı 10'u buldu. 8 kişinin ise arandığı belirtildi.

Ağbaş bilgi verdi

2 binin üzerinde çalışanı bulunan ünlü işadamı Kavuk'un geçtiğimiz Şubat ayında ABD'nin Pensilvanya kenti dönüşünde Adnan Menderes Havalimanı'nda yakalanan ve FETÖ'nün kasası ve finansörü olduğu belirtilen genç işadamı Emir Ağbaş'ın verdiği bilgiler ile ele geçirilen dosya ve belgeler sonrasında gözaltına alındığı bildirildi. Mali Şube polisleri Ağbaş'ın sahibi olduğu temizlik şirketinin kamu kurumlarından aldığı ihaleler ile diğer ticari faaliyetleri incelemeye aldı. İlk tespitlere göre Ağbaş'ın hesaplarındaki 100 milyon liranın üzerinde kaynağı belirsiz parayla ilgili de araştırma yapıldı.
Emir Ağbaş'a ait İzmir ve İstanbul'daki 8 ev ve işyerinde yapılan aramalarda bazı dijital verilerle çok sayıda bilgisayar ve belgeye el konuldu. Ağbaş ve muhasebecisi M.K tutuklandı.

Ekipler harekete geçti

Emir Ağbaş'ın tutuklanmasının ardından soruşturmayı derinleştiren Mali Şube ekipleri, dün sabah yeni bir operasyon için harekete geçti. Başsavcıvekili Okan Bato'nun talimatıyla harekete geçen ekipler, Kavuklar Şirketler Grubu Başkanı Abdullah Kavuk'u gözaltına aldı. İnşaat, gayrimenkul, otomotiv ve akaryakıt sektöründeki yatırımlarıyla tanınan ünlü işadamı Abdullah Kavuk sabah saat 06.55 sıralarında Çeşme'deki yazlığında gözaltın alındı. Manisa, Malatya, İstanbul illerini de kapsayan operasyon kapsamında Malatya'da yaşayan Abdullah Kavuk'un babası Mehmet Kavuk, kimyevi madde satışı yapan Recep Güneş ile öğretmenlik yapan Mehmet Yıldız'ın da aralarında bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. 8 kişinin ise arandığı açıklandı.

Yabancı para hareketliliği

Gözaltına alınanlar arasında şirket yöneticisi ve bölgede bulunan işadamlarından örgüte himmet adı altında para toplayan FETÖ imamları olduğu öğrenildi. Bu imamların, iş dünyasındaki FETÖ üyeleri arasındaki bağlantıyı sağladıkları, cemaate para akışını koordine ettikleri ileri sürüldü. Bunun yanı sıra Kavuklar Grubu şirketlerinin hesaplarında da yoğun bir yabancı para hareketliliğinin ortaya çıktığı iddia edildi. İddiaya göre geçtiğimiz aylarda tutuklanan Üniversal Kimya'nın sahibi Emir Ağbaş ile Kavuklar Grubu şirketleri arasında himmet paralarını akladıklarına ilişkin belgelere ulaşıldığı iddia edildi. Polis, bu paraların nasıl aklandığını belirlemek için bilgisayarlara el konulduğunu söyledi. Ele geçen belgelerden şirketlerin cemaate finansal destek sağladığının ortaya çıktığı ileri sürüldü.

Kurduğu üniversite de kapatıldı

Abdullah Kavuk, kurucusu olduğu Gediz Üniversitesi'nin de uzun yıllar mütevelli heyet başkanlığını yapmıştı. Gediz Üniversitesi de Kavuk'un mütevelli heyet başkanlığını devretmesinden kısa bir süre sonra 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ ile bağlantısı nedeniyle kararnameyle kapatıldı

Cirosu 750 milyon lira

Temeli 45 yıl önce atılan Kavuklar Grubu, akaryakıt, otomotiv, beton, prefabrik, gayrimenkul geliştirme, sigortacılık, gıda, matbaa ve mürekkep olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösteriyor. Grubun sitesinde yer alan bilgiye göre, 2014 yılı cirosu 750 milyon lirayı buluyor. Abdullah Kavuk'un babası Mehmet Kavuk'un kereste ticareti ile temelini attığı Kavuklar Grubu bünyesinde 2 bin kişi çalışıyor.
Grup, İzmir'de perakende akaryakıt satışının yüzde 10'unu karşılıyor. Kavuklar Grubu, son yıllarda büyük gayrimenkul projeleriyle de öne çıkmıştı.

kaynak ; yeni asır
Editör: TE Bilişim