TEMA'dan Çağrı: Doğal Afetlere Dirençli Kentler İstiyoruz! TEMA'dan Çağrı: Doğal Afetlere Dirençli Kentler İstiyoruz!
Çevre yerleşimlerde gerçekleştirdiği artıma hamlesi ile Türkiye’ye örnek olan ve Gediz, Küçük Menderes, Nif ve Yarımada havzalarını kirlilikten kurtaran İzmir Büyükşehir Belediyesi, kamulaştırma süreci, açılan davalar ve kurumlarca verilmeyen izinler nedeniyle bir türlü hayata geçirilemeyen Yeni Foça arıtması için ihale hazırlıklarına başladı. Çevre yerleşimlerde bugüne kadar gerçekleştirdiği artıma yatırımlarında arıtma tesisi ile kanal sistemini bir bütün olarak hayata geçiren ve modern bir alt yapı sistemi kuran İZSU Genel Müdürlüğü, Yeni Foça’ya kanal şebekesi de döşeyecek. Kanal şebekesinin arıtma tesisine oranla daha uzun sürmesi nedeniyle öncelikli olarak kanal ihalesine çıkılacak. İZSU, Yeni Foça’da 88 kilometre uzunluğunda kanal şebekesi için Şubat ayında yapım ihalesine çıkılacak. Ardından da arıtma tesisinin ihalesi yapılacak. Yaklaşık 2 yıllık bir sürenin ardından Yeni Foça, foseptikten kurtulacak ve evsel atıklar arıtmadan geçirilecek.
40 BİN KİŞİ KAPASİTELİ
Cumhuriyet Mahallesi Korucak Mevkii’nde 26 bin metrekarelik alanda inşa edilecek tesis, günde 10 bin metreküp evsel atık su arıtacak. Avrupa standartlarında inşa edilecek tesis azot ve fosfor giderimini sağlayacak. Koku giderim sistemi de yer alacağı tesiste, arıtılmış sular UV ile dezenfekte edilecek.
4 YIL NEDEN GECİKTİ?
İZSU Genel Müdürlüğü’nün Yeni Foça Arıtma Tesisi için hazırladığı uygulama projesi, 2010 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandı. Arıtma tesisinin yapılacağı parsellerin kamulaştırma işlemlerinin tamamlanması ve arıtma tesisine bağlantıyı sağlayacak servis yolu ile ilgili olarak açılan imar planına itiraz davasının neticelenmesi beklendi. Dava geçtiğimiz ay İZSU lehine sonuçlandı. Ayrıca arıtma ile birlikte yapılması gereken kanalizasyon sisteminin geçtiği bazı güzergahlarda sit alanları olması nedeniyle ilgili kurumların izinleri alındı.
Karayolları güzergahında bulunan kanalizasyon hatlarını yapılabilmesi için Karayollarının gerekli izni vermesi yaklaşık 2,5 yıl sürdü, nihayetinde onay aşamasına gelindi. İZSU Genel Müdürlüğü, Ocak ayı itibariyle Yeni Foça kanalizasyon projesi yapım ihalesine çıkabilmek için tüm teknik çalışmaları tamamladı. Karayolları Genel Müdürlüğü’nce protokolün onaylanmasının ardından ihaleye çıkılacağı bildirildi.
11 ARITMA HİZMETE GİRDİ, 147 MİLYON LİRA HARCANDI
2004 yılında devreye giren belediye yasası ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları 5 kat büyüdü. Büyükşehir’e bağlanan yerleşim yerlerinin pek çok alt yapı ihtiyacı vardı. Arıtma yapmadan kanalizasyon döşemeyeceklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, adeta bir arıtma seferberliği başlatarak İzmir’in yarımada dahil tarım, turizm havzalarını kirlilikten kurtaran önemli yatırımlara imza attı. Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi Avrupa standartlarında arıtma kalitesi ile Türkiye’ye örnek olmanın haklı gurunu yaşıyor. 2008 - 2013 yılları arasında 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede biri biyolojik, 10’u ileri biyolojik olmak üzere 11 arıtma tesisi hizmete alındı; bu arıtmalar için 85.5 milyon liralık yatırım yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en önemli çevre yatırımlarından birine daha imza atarak, arıtma çamurlarının çürütülüp değerlendirilmesini sağlayacak aynı zamanda depolanma sorunun ortadan kaldırarak, biogaz elde edilmesini sağlayacak “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi”ni de devreye aldı. 2014 yılının Ocak ayında hizmete giren tesis için 61.5 milyon liralık yatırım yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2008 yılından bu yana arıtma yatırımları için harcadığı tutar 147 milyon lira oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işlettiği arıtma sayısı ise 25’e ulaştı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmete aldığı arıtma tesisleri şöyle;
Yüksek Teknoloji Enstitüsü Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2008)
Urla İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2009)
Bayındır İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesis (2009)
Ayrancılar-Yazıbaşı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2009)
Menemen İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi (2010)
Torbalı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2010)
Seferihisar İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2010)
Kemalpaşa İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2010)
Aliağa İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2010)
Özdere İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2013)
Doğanbey İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi (2013)
Editör: TE Bilişim