İZMİR 30’DAN FAZLA ÜLKEDEN GELEN OKUL YETKİLİSİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI İZMİR 30’DAN FAZLA ÜLKEDEN GELEN OKUL YETKİLİSİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Zamanın ötesinde kabul edilen büyük ustaların yarattığı ölümsüz ritimler Festival boyunca kadim dostlukları selamlayacak. Türkiye-Polonya Diplomatik İlişkilerinin 600. Yılı Efes Antik Tiyatro’da iki ülkenin en iyi sanatçılarının katılımı ile kutlanırken, Avrupa Birliği Dönem başkanı Yunanistan ile dostluk bağları yine Efes’te unutulmaz bir konserle pekiştirilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı’nın katkıları, Eczacıbaşı Holding’in ana sponsorluğu, Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın program sponsorluğu, Adam Mickiewicz Enstitüsü, Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Milli Miras Bakanlığı, Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Polonya Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosluğu, İzmir Goethe Enstitüsü,Yunanistan Büyükelçiliği, İzmir Yunanistan Başkonsolosluğu, İzmir İtalya Konsolosluğu ve Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği işbirliği ile düzenlenen Festival’de dokuz etkinlik yedi farklı mekândagerçekleştirilecek. Efes Antik Tiyatro, Celsus Kütüphanesi, Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu, AASSM, Çeşme Aya Haralambos Kilisesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Gösteri Merkezi’nin yanı sıra Şirince St. John BabtistKilisesi bu yıl ilk kez etkinlik mekânları arasına katılacak.

3 Eylül'de kapılarını kapatacak olan 28. Uluslararası İzmir Festivali yine bir ilke imza atacak ve bu yıl bünyesine aldığı Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı’nın “Yıldız Öğrenci”lerini Festival sahnesine çıkaracak.

Festival bünyesindeki diğer önemli eğitim etkinliği ise Martha Graham Dans Company işbirliği ile yapılacak Panorama Projesi olacak.

KADİM DOSTLUĞA SELAM OLSUN

28. Uluslararası İzmir Festivali’nin Açılış Konseri 14 Haziran 2014 Cumartesi günü saat 21.30’da Efes Antik Tiyatro’da yapılacak. Törenin ardından 22.00 başlayacak konserde çağımızın en büyük isimlerinden, besteci ve orkestra şefi Krzysztof Penderecki, Polonya’nın uluslararası üne sahip köklü sanat kurumlarından Varşova Senfoni’yi (SinfoniaVarsovia)yönetecek. Konsere, 30 yılı aşkın kariyerinin ödüllerle donatan, piyanist ve besteci kimliğiyle önemli bir isme sahip Hüseyin Sermet solist olarak katılacak.

Ellinci kuruluş yıllarını, İzmir’in en büyük sanat organizasyonuna destek vererek kutlayan Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın (ÇEİS)program sponsorluğu, Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Milli Miras Bakanlığı ile Adam Mickiewicz Enstitüsü'ne bağlı dijital bir platform olan Culture.pl işbirliği ile yapılacak Konserde Beethoven’in “Prometheus Uvertürü ve 5. Piyano Konçertosu ile Penderecki’nin 2 numaralı “Christmas” Senfonisi seslendirilecek. İzmir’e ilk kez bu konser için gelecek Varşova Senfoni Orkestrası DirektörüJanuszMarynowski; “İzmir Festivali'nin, Polonya -Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600 yılı kutlamaları çerçevesinde Türkiye'ye gelen Varşova Senfoni Orkestrası’nın konseri ile açılmasından büyük mutluluk duyduklarını” söyledi.


28. Uluslararası İzmir Festivali, 18 Haziran 2014 Çarşamba günü saat 21. 30’da Celsus Kütüphanesi’nde son derece özel bir konsere ev sahipliği yapacak.

Polonya ve Türkiye arasında kurulan diplomatik ilişkilerin 600. Yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Polonya Barok Orkestrası ArtedeiSuonatori, dünyaca ünlü barok kemancıRachelPodger’in konuk sanatçı olarak katılımıyla yeni programı “Alla Polacca, Alla Turca”yı sunacak.

18. yüzyılda Avrupa’nın ilgisini uyandıran, doğunun iki güçlü ülkesi durumundaki Polonya ve Türkiye, yeni bir esin kaynağı arayan Avrupalı sanatçılar için cezbediciydi. “Alla Polacca, Alla Turca”, 18.yüzyılın Avrupa Müziği’nde Türkiye ve Polonya’nın arasındaki bağlara odaklanan özel programıyla unutulmazlar arasına girecek.Adam Mickiewicz Enstitüsü'ne bağlı dijital bir platform olan Culture.plvePolonya Cumhuriyeti Kültür ve Milli Miras Bakanlığı işbirliği ile yapılacak konserde, çağımızın en önemli Barok Topluluklarından biri olan ArtedeiSuonatori ve kemancı RachelPodger,Telemann, Vivaldi, Haydn ve Mozart’ın eserlerini yorumlayacak.

ÖZENİLEN YAYLI ÇALGILAR DÖRTLÜSÜ

Çeşme’nin önemli kültür varlıklarından, Aya Haralambos Kilisesi bu yıl yine Festival mekânları içinde yer alacak. Restorasyonu tamamlandıktan sonra gözde bir sanat merkezi konumuna gelen Kilise’ de Avrupa’nın en parlak yaylı çalgılar dörtlüleri arasında başı çeken, tanınmış festivallerin konuğu, bol ödüllü AmarlyllisQuartett, İzmir’de 60 yılını kutlayan Goethe Enstitüsü işbirliği ile 25 Haziran 2015 Çarşamba günü saat 21.30’da konser verecek. GustavFrielinghaus, LenaWirth (keman), LenaEckels (viyola) ve YvesSandoz (viyolonsel)’dan oluşan AmaryllisQuartett, Mendelssohn, Ligeti ve Schuman’ın eserlerini yorumlayacak.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Yunanistan ile yakın komşusu Türkiye, Efes Antik Tiyatro’da dostluklarını pekiştirecek bir konserle buluşacak. Uluslararası İzmir Festivali’nin en sevilen sanatçılarının başında gelen Tenor MarioFrangoulis, İzmir Devlet Opera ve Balesi sanat yönetmeni, günümüzün en iyi sopranolarından Aytül Büyüksaraç ile 27 Haziran 2015 Cuma gönü saat 21.30’da bir konser verecek. Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı ve Yunanistan Büyükelçiliği işbirliği ile yapılacak konserde İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı Şef LukasKarytinos yönetecek.

28. Uluslararası İzmir Festivali 5 Temmuz 2014 Cumartesi günü 21. 30’da yine bir ilke imza atacak. 02-05 Temmuz 2014 tarihleri arasında Dora Schwarzberg, Tuncay Yılmaz, piyanist Doç. Gökhan Aybulus yönetiminde yapılacak Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı’na katılan ve çalışmalar sonunda “Yıldız Seçilen” genç yetenekler 28. Uluslararası İzmir Festivali’nde konser verecek. Ve kariyerlerinin başında Sinfonia Varşova, Martha Graham Dans Tiyatrosu, Yo YoMa gibi dünyaca ünlü isimlerin yer aldığı Uluslararası İzmir Festivali programında, ustaları Dora Schwarzberg, Tuncay Yılmaz ve piyanist Gökhan Aybulus ile birlikte yer alacak.

Uluslararası İzmir Festivali, “Sahne Gençlerin” konseriyle, uluslararası bir ustalık sınıfından beklentilerin ötesine geçerek, gençlere unutamayacakları bir deneyim yaşatacak.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde yapılacak konserde ustalar Dora Schwarzberg ve Tuncay Yılmaz, günümüzün önemli şeflerinden Orhun Orhon yönetimindeki İKSEV Oda Orkestrası eşliğinde Bach re minör ikili keman konçertosunu seslendirecek.

MÜZİK VE TUTKU

Geçen yıllar içinde İzmir’in en önemli tarihi mekânlarını etkinlik sahnesi olarak seçerek kamuoyunun dikkatini buralara çekmeyi başaran Uluslararası İzmir Festivali, yirmi sekizinci yılında, Hz. İsa’nın gelişini müjdeleyen Vaftizci Yahya adına yapılan Şirince St. John Baptists Kilisesini etkinlik mekânları arasına katacak. Hristiyanlığın en erken kiliselerinden biri olan St. John Baptists Kilisesi, 9 Temmuz 2014 Çarşamba günü Polonya’nın en güzel seslerinden mezzosoprano Lilianna Zalesinska’nın“Müzik ve Tutku” başlıklı şan resitaline sahne olacak. Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve Polonya Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosluğu işbirliği ile yapılacak konserde Zalesinska’ya piyanist Szczepan Konczal eşlik edecek.

CELSUS’DA ODA MÜZİĞİ GECESİ

Andrea Vio ve Alberto Battiston (keman), Giancarlo DiVacri (viyola) ve Angelo Zanin(viyolonsel)den oluşan Quertetto DiVenezia 11 Temmuz 2014 Cuma günü saat 21.30’da Celsus Kütüphanesi’nde Festival dinleyicilerine bir oda müziği gecesi yaşatacak. İzmir İtalya Konsolosluğu işbirliği ile İtalya’nın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı çerçevesinde gerçekleşecek konserde Beethoven, Wolf ve Brahms’ın eserleri seslendirilecek.

“Dansın Picasso”su kabul edilen,20’nci yüzyılın en önemli koreograflarından Martha Graham’ın kurduğu, Amerikan dans tarihinin efsanesi Martha Graham Dans Topluluğu yıllar sonra yeniden İzmir Festivali’nde olacak. Amerika’nın en eski ve köklü dans topluluğu olma özelliğini de taşıyan topluluk, 17 Temmuz 2014 Perşembe günü saat 21.30’da Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda, efsane katına yükselmiş programları Errand, Echo, Panorama ve Rite of Spring’i sunacak.

FESTİVAL’DE BİR İLK

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) ile Martha Graham Dans Topluluğu (MGDC), Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nin desteği ile “28. Uluslararası İzmir Festivali’nde bir ilki gerçekleştirecek. All-City Panorama Projesi kapsamında İzmirli profesyonel Dansçılar MGDC ile birlikte çalışma ve sahneye çıkma fırsatı bulacak. Martha Graham Center’ın Sanat Direktörü JanetEilber’ın 2010 yılında tasarladığı proje, gelecek nesilleri Martha Graham’ın mirası ve yarattığı harikalar ile buluşturmayı amaçlıyor.

10- 19 Haziran ile 13 - 17 Temmuz tarihleri arasında İKSEV’de yapılacak çalışmalara katılan dansçılar 1935 yılında Martha Graham’ın yarattığı klasik bir modern dans olan Panorama’yı öğrenmek ve sonrasında sahneye koymak için seçilme şansı yakalayacak.

THE SİLK ROAD ENSEMBLE VE YO YO MA

28. Uluslararası İzmir Festivali 3 Eylül 2014 Çarşamba günü saat 21.30 AASSM’de yapılacak unutulmaz bir konserle sona erecek. 17 Grammy ödüllü Amerikalı çellist Yo-Yo Ma, çok kültürlü müzikal deneyimlere imza attığı topluluğu “Silk Road Ensemble” ile İzmir Festivali’nin kapanışını yapacak. Kariyerini antik İpek Yolu üzerindeki halkların kültürlerinin tanıtımına adayan Yo-Yo Ma, bu mirasın geleneksel müziklerini, bölgenin seçkin sanatçıları ve enstrümanlarıyla yorumluyor. Müzikseverleri derinden etkileyen bu şiirsel birliktelik, Asya'yı Avrupa'ya bağlayan bir ticaret yolu olmasının ötesinde, 2000 yıldan beri bölgede yaşayan kültürlerin, dinlerin, ırkların da izleriyle olağanüstü bir tarihsel zenginlik sunuyor. 2001’den bu yana konserlerinde seslendirdiği Adnan Saygun’unPartitası’na, 15. Kuruluş yıldönümleri nedeniyle Silk Road Topluluğu’yla yayımlanan yeni albümü ‘A PlaylistWithoutBorders’ da yer veren Ma, topluluğuyla birlikte bestecinin adını taşıyan salonda İzmir Festivali’nin özel davetiyle bir konser verecek.

Festival’in gerçekleşmesi için bu yıl Bak Ambalaj, İzmir Ticaret Odası, SÖKTAŞ, AKG, ENDA, İnci Holding, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, Yaşar Holding, Ben Boru, Tükelmat, AlkimKâğıt, Telekurye, Shift İzmir, Kaya Prestij Catering, Feast ve Laila destek sağladı.
Editör: TE Bilişim