Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı ve İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, raporun Türkiye'nin pamuk üretimini düşürmeyi amaçladığını açıkladı. İzmir Ticaret Borsası'nda "Güncel Pamuk Piyasası Değerlendirme Toplantısı" düzenleyen Kocagöz, bu sezon Türk pamuğunun fiyatının dünya fiyatlarının altında seyrettiğini,bu durumun Amerikan Tarım Bakanlığı'nın ekmeğine yağ sürdüğünü belirterek; “Amerika'nın pamukta en büyük müşterisi, Çin'den sonra Türkiye. İhtiyacının üzerinde pamuk üretip bize satıyor.

Yeni satıcı ülkelerin devreye girmesi nedeniyle her geçen yıl pazarları daralıyor. Açıkladıkları raporla abartılı devir stok rakamları ortaya atıyorlar. Örneğin Türkiye'nin devreden stoklarını 380 bin ton gösteriyorlar. Bu doğru değil, tamamen manipülatif. Türk üreticisinin moralini bozarak, üretimi düşürmeye yönelik bir taktik uyguluyorlar" diye konuştu.

Kocagöz, Türkiye'nin dünya pamuk fiyatları zirvedeyken az ürettiğini, fiyatların dip yaptığı yıllarda fazla üretme hatasına düştüklerini vurguladı. Aynı hatanın bu yıl da tekrarlanmaması gerektiğine dikkat çeken Barış Kocagöz, şunları söyledi: "Korbey'de üç işlem günü fiyat belirlenmedi. Bu tavır, sert hareketin yanlış reaksiyona yol açmamasını sağladı. Nitekim libresi 75 sente düşen New York aralık ayı kontratları 78 sente çıktı. Oluşan fiyatların manipülatif değil, gerçek olduğu görülene kadar bu tavır devam edecektir."

Pamuk fiyatlarındaki düşüşe karşı ithalatı yasaklamanın çözüm olamayacağını ifade eden Kocagöz, Türkiye'nin yaklaşık 1 milyon 500 bin ton pamuk tüketip 600 bin ile 750 bin ton arasında üretim yapabildiğini vurguladı. Ortalama 750 bin ton civarında ithal pamuğa ihtiyacımız olduğunu anlatan Kocagöz, sözlerine şöyle devam etti: "İthalatı yasaklarsanız iplik sanayimiz plansız, programsız kalır. Böyle bir önlem alınacaksa hükümet, iplikçiler ve pamukçular birlikte karar vermeli ancak tekstil sektörü de arka bahçesinde pamuk ekilmezse her zaman tokat yemeye hazır olduğunu unutmamalı."

YAĞIŞ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Yeni sezon üretim tahmini yapmak için erken olduğunu belirten Kocagöz, Ege'de yüzde 20-25, Çukurova Antakya'da yüzde 35, Urfa Diyarbakır'da yüzde 15, Türkiye ortalamasında yüzde 25 üretim azalışı tahmin edildiğini ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Son yağışlar Aydın Söke civarındaki pamuk ekimini olumsuz etkiledi. 12 yıldır Ege Üniversitesi ile yaptıkları uydudan rekolte tespiti başarıyla uygulandı.Geçen sezon 149 bin ton pamuk tahmini yaptık, mart sonu itibariyle 159 bin 500 ton pamuk tescili oluşturuldu.”

Uluslararası Alanda İzmir’e Proje Ödülü Uluslararası Alanda İzmir’e Proje Ödülü

Editör: TE Bilişim