Cemil Tugay; İzmir'i Kazandık Cemil Tugay; İzmir'i Kazandık
 1 Ocak 2016 itibariyle asgari ücretin net bin 300 TL olacağı açıklanırken, bu konuda tartışmalarsa devam ediyor. İş dünyasından ise peş peşe açıklamalar yapılırken, ortak görüş ise artışın vergi teşvikiyle desteklenmesi oldu. İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, asgari ücret artışlarını sosyal adalet için desteklediklerini söyledi. Artışın yükünün özel sektöre bırakılmaması gerektiği ifade eden Demirtaş, "Ama bu artışın yükü özel sektöre bırakılmamalı, devletin vergi teşvikiyle karşılanmalıdır.

Sosyal adalet için desteklediğimiz bu artış sonucunda iş barışı, çalışma ortamı bozulmamalı, işsizlik artmamalı onun için de vergi teşviki şart. Asgari ücretin ve diğer ücretlerin artması iç piyasayı da canlandıracaktır; ancak yeni asgari ücret tüm ücretleri yukarıya itecektir. Asgari ücretliye yapılan zamdan sonra şirketler iş barışını ve kurum içi dengeleri korumak adına diğer çalışanlarına da zam yapmak zorunda kalacaktır” dedi.
"CİDDİ SORUNLARLA KARŞILAŞABİLİRİZ"
Bu artışın şirketlerin 2016 bütçesine önemli etki yapacağını maliyetlerini arttıracağını kaydeden Demirtaş, şöyle konuştu:
“Şirketler zaten düzgün olmayan işlerinin daha olumsuz etkilenmemesi ve satış kaybı yaşamamak için ücret artışlarını fiyatlara yansıtmayacaklardır. Mecburen önlem olarak işçilik maliyetlerini düşürmek adına işten çıkartmalar olabilecektir. Sosyal adalet istediğimiz bir noktada iş barışının, çalışıma hayatının bozulması, işsizlik sorunu ile karşı karşıya kalabiliriz. O nedenle asgari ücret artışının getireceği yükü devlet bir şekilde taşımalı.

Hükümet, bütçe de yapacağı tasarruf ile makro ekonomik dengeleri bozmadan ekonomimizin yukarı yönlü stabilitesini korumalıdır. Beklentimiz, özel sektör olarak doğan yükümüzü devletin vergi teşvikiyle karışlamasıdır. Aksini düşünmek dahİ istemiyoruz çünkü özel sektör bu yükü tek başına üstlenemez ve ekonomide tekrar atağa kalkmayı düşündüğümüz 2016 yılında çok ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz." 
Editör: TE Bilişim