Atıyla, koyboy kıyafetiyle yine sandık başına gitti Atıyla, koyboy kıyafetiyle yine sandık başına gitti
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, "Teleferik tıpkı metro hikayesine döndü. Yine bir Aziz Kocaoğlu klasiğiyle karşı karşıyayız" dedi.

Yaklaşık 40 yıl önce kurulan ve yılda ortalama 300 bin kişiye hizmet veren Balçova'daki teleferik tesisleri Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin yaptığı inceleme sonrasında insanların can güvenliğini tehlikeye atacak kadar yıprandığı, çelik halatların 29 milimetre kalınlıktan 26 milimetreye kadar inceldiği için 5 Kasım 2007 tarihinde kapatıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan Grand Plaza şirketi tarafından işletilen tesisin AB birliği standartlarına uygun hale getirilmesi için komisyon oluşturuldu ve 7 Ocak 2010 tarihinde ihaleye çıkılarak yenileme çalışmaları için 460 gün süre tanındı.

Alınan teklifler sonrasında ihale komisyonu işi Alman bir firmaya verdi ancak itirazda bulunan STM-Yapıkur konuyu Kamu İhale Kurumu'na (KİK) götürdü. KİK, ihalede geçerli kaidelere belediye ve yabancı firmaların uymadığı gerekçesiyle itirazı haklı bularak 2 yabancı firmayı eledi. Bunun üzerine belediye ise İzmirli STM-Yapıkur'un kazandığı ihaleyi eksik evrak verildiği gerekçesiyle eledi. Mahkemeye taşınan konu 4 yıllık bekleme süresinin ardından yine ortada kaldı.

Geçtiğimiz yıl Nisan ayın Başkan Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere pek çok siyasinin katılımıyla temelleri atılan tesisin 31 Aralık 2013 tarihinde bitirilerek hizmete açılacağı duyuruldu. Başkan Aziz Kocaoğlu bu süreçte Balçova Teleferik Tesisleri'ndeki çalışmaların ağaçlık alanda yapılacağı için Orman Bölge Müdürlüğü'nden gerekli izinlerin geç geldiğini gerekçe göstererek çalışmaların yaklaşık olarak 120 gün gecikmeyle tamamlanacağını belirtti.

Genel Sekreter Yardımcısı Başkanı Raif Canbek imzasını taşıyan bir Bilgi Edinme cevabında ise "Balçova Teleferik Tesislerinin Yenilenmesi" işinin bitim tarihi olarak 30 Nisan 2014 tarihi verilirken, tesislerdeki çalışmalar yine söz verilen bu tarihte de tamamlanamadı.

Teleferik Tesisleri'nin yenileme çalışmalarına ilişkin henüz bir çivi dahi çakılmamış olmasına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan ise, söz konusu çalışmanın aynı metro yapım çalışmaları gibi yılan hikayesine döndüğünü savundu. Orman Bölge Müdürlüğü'nde gelmesi beklenen yazıyı gerekçe gösteren Başkan Kocaoğlu'nun şuan önünde herhangi yasal bir engel kalmadığını vurgulayan AK Partili Doğan, "Sayın Aziz Kocaoğlu eğer zamanında ihaleyi yapmayı becerebilseydi.

Dosya KİK'e yasaya uygun halde gitmiş olsaydı bu süreçler yaşanmazdı. 2011 yılından bu yana Balçova Teleferik Tesisleri'nin giriş noktasının dışında bir hareket görmüyoruz. Direkler halen aşağıda bekliyor. Önünde engelde kalmadı.

Yine bir Aziz Kocaoğlu klasiğiyle karşı karşıyayız. İzmir'in en güzel tesislerinin yapımı, metro çalışmalarına döndü. Metro gibi bu tesislerinde ne zaman biteceği belli değil. Bu süreç göstermiştir ki gerçekten Sayın Kocaoğlu'nun Piriştina'dan devraldığı kadroları tasfiye etmesinden sonra çalışacak bir kadrosunun olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Biz Sayın Kocaoğlu'nun bu tesisi biran önce kente kazandırmasını İzmirliler adına istiyoruz. Tesisin tamamlanmasının hem turizm açısından, hem de ekonomik açıdan kente ve ilçeye önemli katkılarının olacağını düşünüyoruz ve biran önce çalışmaların tamamlanmasını diliyoruz ve bekliyoruz" dedi.
Editör: TE Bilişim