Uluslararası Alanda İzmir’e Proje Ödülü Uluslararası Alanda İzmir’e Proje Ödülü
 Suç örgütü üyelerinin, askerlerden hatıra defterlerini para karşılığında satın aldığı, dolandıracakları kişileri defterlerdeki telefon numaralarından seçerek "tertip" yalanıyla arayıp kandırdıkları anlaşıldı. 
İzmir Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, 8 ay süren takibin ardından üç ayrı dolandırıcılık şebekesine yönelik operasyon düzenledi. İzmir ve Manisa'da eşzamanlı düzenlenen operasyonlara 170 ekip ve 600 personel katıldı. Özel Harekât ve helikopter de destek verdi. Eşzamanlı 70 adrese yapılan baskınlarda, ikisi kadın 40 kişi gözaltına alındı. Yakalananlar arasında, Konak ilçesi Basmane semtinde sahte altınları üreten kuyumcu M.A.Y.'nin de olduğu öğrenildi. Aramalarda yaklaşık 5 bin adet sahte reşat altını, 20 bin TL para, altın yapımında kullanılan 40 kilo hammadde, 2 tabanca, 2 tüfek, çok sayıda askerlik hatıra ve adres defteri, gerçek cumhuriyet altınları, sahte heykel ve esrar ele geçirildi.

TERTİP DEVREM YALANIYLA TELEFON
Üç şebekenin elebaşları oldukları iddia edilen T.A., M.A. ve M.Ş. ile elemanlarının, "tertip, devrem" yalanıyla telefon ettikleri vatandaşları kazı yaparken, tünel kazarken ya da tarla sürerken gömü bulduklarını, değerinin çok altında satarak ellerinden çıkaracaklarını söyleyip dolandırdığı belirlendi. Askerliği biten kişilerden para karşılığında hatıra ve telefon defterlerini aldıkları, oralarda yazan telefon numaralarını, "Tertip nasılsın?" diye arayıp, kazı yaparken gömü buldukları yalanıyla ağlarına düşürerek dolandırdıkları belirlendi. Ayrıca pideci, lokantacı, market gibi yerlerden kartvizit topladıkları, daha sonra kartvizit sahiplerine telefon ederek, askerlik döneminde kendilerinden alışveriş yaptığını söyledikleri, hatıralardan bahsederek güven verip samimiyet kurdukları belirlendi. Soruşturma aşamasında tespit edilen 46 kişinin, aynı yöntemlerle toplam 1 milyon TL dolandırıldığı anlaşıldı.
Ayrıca, polisin teknik takibi sırasında yapılan dinlemelere ilginç konuşmalar takıldı. İki kişi arasında geçen konuşmada birinin, örgüt üyesine, "Haram para yiyorsunuz. Yazık günah değil mi?" dediği, gözaltına alınanlardan bir zanlının, 'Çoluk çocuğuma yedirmiyorum, âlemlerde yiyorum" karşılığını verdiği belirtildi.

Editör: TE Bilişim