Sezonun İlk Kruvaziyer Gemisi İzmir'e Geldi Sezonun İlk Kruvaziyer Gemisi İzmir'e Geldi
Turizmin gözde tatil merkezlerinden İzmir’in Çeşme ilçesinde bir türlü bitirilemeyen yol çalışması esnafı isyan ettirdi. Biten yollarda kalan tozu toprağı da belediye temizlemeden gitti. Ellerine süpürge alan çarşı esnafı, kendi imkanlarıyla sokakları temizlemeye çalıştı.
Çeşme’de aylardır devam eden yol çalışmaları çarşı esnafını zor duruma soktu. Esnaf, yolların yapılmaması, yapılan yollarda biriken molozların temizlenmemesi nedeniyle perişan oldu. Turizm sezonunda toz toprak içinde kalan esnaf isyan etti. Özellikle gıda ve giyim işi yapanlar ürünlerinin deforme olmasından yakındı. Gelen turistlerin yollardaki çalışmalar yüzünden çarşı pazara uğramadan geçtiğini belirten esnaf, çalışması biten yolların da toz toprak çakıl içinde bırakıldığını söyledi. Defalarca aradıkları belediyeden en azından yapımı biten yollardaki toz ve çakıl birikintilerinin temizlenmesini istediklerini belirten esnaf, olumlu bir karşılık bulamayınca son çare olarak ellerine süpürge alıp yolları kendileri temizlemeye çalıştı.
“MAYIS AYINA GİRMEDEN BİTMESİ LAZIMDI”
Çeşme esnafı olarak sorunlarının bitmediğini ifade eden 30 yıllık esnaf Nermin Ünal, “Yollarımız olmadı, mayıs ayına girmeden bitmesi lazımdı. Hiçbir şey bitmedi. Müşterimiz merkezden uzak otogarda iniyor ve buraya gelmekte zorluk çekiyor. Çünkü yollarımız da topraklar ve taşlar var, daha temizlenmemiş. Ama yolların bu zamana kalmaması lazımdı, çok şikayetçiyiz. Gelen müşteriler de öyle. Gelen müşterinin ilgisini çekmek için sokaklarımızın daha temiz olması lazım” dedi.
“ALAÇATI’DA DENİZ YOK ÇEŞME’Yİ SOLLADI”
Çeşme’nin gösterilen ilgisizlikten dolayı cazibesini kaybettiğini, Alaçatı’nın gözde olmaya başladığını savunan Ünal, şunları söyledi: “Mesela ben pansiyonumun önüne küçük masalar atmam lazım, araba girmeyecekse hiç girmemesi lazım. Gelen geçen de oturabilmeli, çiçekler koyup sokağımızı çok daha güzel yapabiliriz. Alaçatı gibi olması lazım bizim bu çeşmemizin. Çeşme’yi şimdi solladı Alaçatı. Niye? Deniz orada yok aslında. Ama işte bizim de çarşımız yok” diye konuştu.
“BELEDİYENİN ARABASI KUM SÜPÜRMÜYORMUŞ”
Yolların yapılmamasının esnaf olarak kendilerini zarara uğrattığını dile getiren Nermin Ünal, “Çok şikayetimiz var. O tozlar olduğu gibi kalkıyor, her yere giriyor, kimse memnun değil. ‘Biz mi süpüreceğiz bunu’ dedik. Belediyenin arabası kum süpürmüyormuş. O yüzden biz süpüreceğiz ve süpürdüm topladım. Poşet poşet bir de kendim attım. Belediye bile almıyor” ifadelerini kullandı.
“ARA SOKAKLAR DAĞINIK DURUYOR”
Esnaflardan Erdoğan Kurtulmuş da yaz sezonunda yollardaki çalışmalardan hem müşterinin hem de esnafın rahatsızlık duyduğuna dikkat çekerek, “İşlerimiz biraz durgun geçen yıla göre biraz sakin geçiyor. Ara sokaklara baktığımız zaman baya bir dağınık duruyor. Beklenen verim olmadı galiba. Herkes bu durumdan biraz sıkıntılı” dedi.
“İŞLERİMİZ BAYA DURDU”
Pansiyon işleten esnaf Şerife Kara da Çeşme’nin düzensizliğinden dolayı turistlerin Çeşme yerine başka yerleri tercih ettiğini savundu. İşlerinin durgunlaştığını belirten Kara, “Baya bir durgunluk var. Ama benim görüşüm şu yolların bitmemesi, biten yolların süpürülmemesi, bir işletmeci olarak yaptığımız temizliğin hiç gözükmemesi, toz duman içinde kalmamız bizleri baya bir endişelendiriyor” dedi.
“BU MUDUR ÇEŞME DİYEREK ÇEKİP GİDİYORLAR”
Bu yıl çevre illerden gelen otobüslerin merkeze uzak mesafede olan otogarda yolcuyu indirdiğine de işaret eden Kara, şöyle devam etti: “Otobüsler yolcuyu direk otogara bırakıyor. Oradan da buraya gelmeleri için bir taksi tutmaları gerekiyor. Valizi sürükleyerek geldi mi buraya baya bir zorlanıyor. Oradan geri dönüp gidenler oluyor. Artık insanlar Çeşme’ye geldiğinde denize giriyor, pansiyonda yemeğini yiyor ve çekip gidiyor. Hiçbir eğlence görmeden gidiyor. ‘Bu mudur çeşme’ deyip çekip gidiyorlar.”
ESNAFA ZARAR VERİYOR
26 yıldır esnaflık yapan Öner Duygulu ise sezon açılmasına rağmen yapılmayan yolların esnafa zarar verdiğini ve rahatsız olduklarını ifade etti.

 
Editör: TE Bilişim