İzmir Saat Kulesi Epilepsi İçin Mor Renkle Işıklandırılacak İzmir Saat Kulesi Epilepsi İçin Mor Renkle Işıklandırılacak
Anne ve babaların çocukların başarısını sadece karnedeki notları üstünden değerlendirmemesi gerektiğini vurgulayan Psikolog Bahar Güneş, “Çocuk yetiştirme, ömür boyu süren bir süreçtir. Karne dönemlerinin, çocuk yetiştirmede kritik aşamalar olduğu unutulmamalıdır” dedi. 
Çocuğun kötü bir karne getirmesi halinde anne-babanın çocuğu suçlamak yerine sağduyulu davranarak başarısızlıkta kendi paylarını da araması gerektiğini hatırlatan Uygar Anaokulları Psikoloğu Bahar Güneş, “Çocuklar mutlaka karne değerlendirmesinin içine katılmalı. Karnelerinde zayıf olan dersler hakkında konuşulmalı, nedenleri üzerinde birlikte tartışılmalı. Onlara hataları ve yapabilecekleri gösterilmeli. Asla ceza ve kıyaslama gibi olumsuz davranışlara girilmemeli” diye konuştu.
“ASLA BASKI YAPMAYIN”
Ne tatil dönemlerinde ne de okul zamanında çocuklara sürekli ders çalışması yönünde baskı yapılmasının yanlış bir tutum olduğunu vurgulayan Bahar Güneş şunları söyledi: “Kötü karne getiren çocuğu suçlamak ve aşağılamak, ileriye dönük motivasyonunu da yok ederek gelecek zamanlarda çocuğun öğrenmesine ket vurabilir. Anne - babanın iyi birer dinleyici olması ve çocuğun yaşadığı sorunları samimiyetle paylaşması, veli ile çocuk arasında kurulacak en sağlıklı köprüdür.”
“SORUMLULUK BİLİNCİ AŞILANMALI”
Çocuklara ödül-ceza sistemiyle yaklaşmanın büyük yanlış olduğunun altını çizen Güneş “Çocuklara mutlaka sorumluluk bilinci aşılanmalı. Anne-babalar çocuklarına verilen ödevler sanki kendilerine verilmiş gibi davranıyor. Ödev çocuğa verilir ve çocuğun yapması gerekir. Bu sayede sorumluluk bilincini öğrenir. Aile ise çocuğun tıkandığı yerde en fazla yardımcı olur” değerlendirmesinde bulundu.
BÜYÜK BEKLENTİLERE GİRMEYİN
Çocukların aile ile kaliteli vakit geçirmeye ihtiyacı bulunduğunu ve aileyle geçirilen vaktin çocuklar için dağları yerinden oynatacağını anlatan Psikolog Bahar Güneş sözlerini şöyle sürdürdü: “Aileler, maalesef çocuklarıyla ilgili beklentilerini ayarlayamıyorlar. Büyük beklentilere giriyorlar. Kendi yapamadıklarını çocuklarının yapmasını istiyorlar. Bu da çocuklar üstünde büyük baskı oluşturuyor.”
Editör: TE Bilişim