TEMA'dan Çağrı: Doğal Afetlere Dirençli Kentler İstiyoruz! TEMA'dan Çağrı: Doğal Afetlere Dirençli Kentler İstiyoruz!
 Çöpte yaşam savaşı verenler insanlarımız ülkemizin bir başka yüzüne dikkatleri çekiyorlar. Çöplüklerde atıkları ayıklayarak yaşamlarını sürdürme ve hayatta kalma mücadelesi veren, yürek burkan öykülere sahip çöp toplayıcıları devletin kendilerine sahip çıkmasını istiyorlar. Yaşamlarını İzmir ilinin Torbalı ilçesinde çöp ve hurda toplayarak sürdüren Yavi ve Akpak aileleri sağlıklı ve temiz bir yaşamdan uzak çalışıyorlar. Geçimlerini hurda ve geri dönüşüm malzemesi ile yapan bu ikili aile, hurda ve çöp toplayamadıkları için şuan zor anlar yaşıyorlar.
Metropollerde milyonlarca insan bizlerden habersiz tüketirken, biz ise tükenmemek için var gücümüzle bu koşullarda direniyoruz" diye konuşan ailenin reisleri Ferhat Akpak ile Ahmet Yavi, “Hayata tutunabilmek için çöp konteynırları içinde günün ilk ışıklarıyla birlikte geri dönüşüm malzemesi toplamaktayız. Şuan yetkililer araçlarımıza el koydu. Bu nedenlede toplama işini yapamıyoruz. Evlerimiz kira, çocuklarımız mağdur ve hasta. Ne olur arabalarımızı verin. İşimize devam edelim. Aksi takdirde eve ekmek götüremeyeceğiz” dediler.

ÇOCUKLAR OKULA GİDEMİYOR
Torbalı mahallesinde virane bir evde yaşayan 35 yaşındaki Türkan Yavi, yıllar önce bu bölgeye geldiklerini ifade etti. Doğru dürüst yiyecek bile bulamadıklarını anlatan 3 çocuk annesi Yavi, yaşadıkları acı dolu tabloyu şu sözlerle özetledi: "Meyve-sebze halinden gelen çürük sebze ve meyveleri yiyoruz. Çöplük ihalesini alan kişiye çalışıyoruz. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz. Kazandığımız paranın yarısını ihaleyi alan kişiye veriyoruz. Düzenli bir gelir elde edemiyoruz."
Okula giden çocukları bulunduğunu ifade eden Hediye Yavi, ''Yağmur yağdığı zaman zor anlar yaşıyoruz. Çocuklara harçlık veremediğimiz için okula gidemiyor. Faturalar geldi, Ev kirasını ödeyemiyoruz. Çocuklarımız banyo yapamıyor sürekli çöpün içerisindeler. Sıkıntı içerisindeyiz. Sorunlarımızın çözümü için destek ve yardım bekliyoruz'' diye konuştu.
40 yaşındaki Ferhat Akpak ise, 5 kişilik ailesiyle Balıkesir’den yıllar öncesi Torbalı’ya geldiklerini belirterek, "Buraya geldik, çünkü bizim orada kış çok sert ve yakacak masrafı çok fazla. Burada bütün aile birlikte çalışıyoruz. Bildim bileli çöplerde çalışıyorum. Çocuklarım da yıllardır çöplüklerde. Başka bir yaşam bilmiyoruz. Şehir içlerine giremiyoruz, çünkü insanlar bizi istemiyor" dedi.
Akpak, "Elimden gelen başka iş yok. Bazen yemek arabası geliyor. Oradan gelen artık yemekleri yiyoruz. Çocuklarım büyüdü, okul çağında hepsi ama güvenip okula gönderemiyorum. Okul uzak, biz yabancıyız, kimseye güvenemiyoruz. 5 kişi çalışıyoruz, ayda kazandığımız para 500 TL. Un, çay, şeker alıyoruz. Kazandığımız para anca kiramıza yetiyor. Elektriğimiz kesilince mum yakıyoruz. Çok büyük sıkıntılar içerisindeyiz. Yetkililerden bize daha insanca koşullar hazırlamalarını istiyoruz" diye konuştu.

İzmir haber

Editör: TE Bilişim