1.Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali devam ediyor. Festivalin üçüncü gösterisi olan Tosca Operası, Efes Antik Kenti’nin büyüleyici atmosferinde bir kez daha binlerce sanatsever buluşturdu. Oyunu izleyenler arasında Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı da vardı.

Fransız oyun yazarı Sardou’nun “La Tosca” adlı oyunundan alınarak Luigi Illica ve GiuseppeGiacosa tarafından metni hazırlanan Tosca, Puccini’nin tüm dünyada en çok beğenilen ve oynanan eserleri arasında yer alıyor. Oyun, tanınmış opera şarkıcısı Tosca, Cumhuriyetçi düşüncelere sahip ressam Cavaradossi ve Roma Polis Müdürü Scarpia üçgeninde geçiyor.

Oyun, tanınmış opera şarkıcısı Tosca, Cumhuriyetçi düşüncelere sahip ressam Cavaradossi ve Roma Polis Müdürü Scarpia üçgeninde geçmekte; o dönemdeki Avrupa gerçeği yaşatılmaktadır. Tosca’nın konusu şöyle: Cumhuriyetçi görüşleri nedeniyle Scarpia tarafından tutuklu bulunduğu hapishaneden kaçarak kiliseye sığınan Angelotti, orada eski dostu ressam Cavaradossi ile karşılaşır. Cavaradossi, cumhuriyet uğruna beraber savaştığı arkadaşına yardım edecektir. Tüm bunlardan habersiz olan güzel şarkıcı Tosca, Cavaradossi’yi görmek üzere kiliseye gelir; dışarıdan duyduğu seslerden rahatsız olmuştur; Cavaradossi’yi kıskanmaktadır; sevgilisinin yapmakta olduğu resmin bir başka kadına benzediğini düşünür... Angelotti’nin hapisten kaçması Scarpia’yı çılgına çevirmiştir; bir düzen düşmanını, bir asiyi mutlaka bulmalı ve cezalandırmalıdır. Bu düzen düşmanına cumhuriyetçi ressam Cavaradossi’nin yardım ettiğini bilmektedir; asileri bulmak ve cezalandırmak adına her türlü hile ve kötülüğü yapacaktır. Oyun karakterlerini mutsuz son beklemektedir.

Carmina Burana Balesi ile son bulacak

Ülkemizde ilk kez 2 Nisan 1941’de Ankara’da sahnelenen Tosca’nın Efes Antik Kenti’nde sahnelemesinde orkestrayı konuk İtalyan şef AlbertoVeronesi yönetti. Haldun Özörten’in rejisi ile sahnelenen eserin sahne tasarımcılığını Nihat Kahraman, kostüm tasarımcılığını Nursun Ünlü üstlendiler. Koroyu şef Anıl Aydın hazırladı. Eserin ışık tasarımları ise Müfit Özbek’e ait. Tosca’da solo rolleri; konuk İspanyol soprano CarmenSolis, konuk İspanyol tenor EnriqueFerrer ve Türk solistler Cengiz Sayın, Alparslan Mater, NejadBeğde, Murat Direk, Cihan Özmen, Barış Yener ve Şeniz Çimen üstlendi. İlk kez 14 Ocak 1900’de İtalya’da sahnelenen eser dünya opera dağarının en önemli başyapıtlarından biri olarak kabul ediliyor. 1. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali 18 Eylül Salı günü saat 21.00’de sahnelenecek olan Carmina Burana Balesi ile son bulacak.

Festival kapsamında gerçekleştirilecek gösteri günlerinde temsil sonrası; İzmirli sanatseverlerin ulaşımları için İZBAN tarafından Selçuk’tan İzmir’e ek tren seferleri konuldu.

1. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali biletleri tam 40.- TL, öğrenci 20.- TL, grup indirimli (50 adet ve üzeri talepler için) 25.- TL bedelle satılmakta olup; www.biletiva.com internet sitesinden, İzmir’de 14 Ağustos’tan başlayarak 09.30-18.00 saatlerinde Elhamra gişesinden, Karşıyaka’da 28 Ağustos’tan başlayarak Mavibahçe Alışveriş ve Yaşam Merkezi gişesinden 15.00-21.00 saatlerinde, 28 Ağustos’tan başlayarak Efes’te Antik Kent gişesinden 10.00-18.00 saatlerinde temin edilebilir.

Türkiye’nin bilim kahramanları İzmir’de buluştu Türkiye’nin bilim kahramanları İzmir’de buluştu

Editör: TE Bilişim