İZMİR 30’DAN FAZLA ÜLKEDEN GELEN OKUL YETKİLİSİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI İZMİR 30’DAN FAZLA ÜLKEDEN GELEN OKUL YETKİLİSİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından kredi kartına taksitle tatil uygulamasının sınırlandırılmasından vazgeçildiğini hatırlatan İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Koray Akman, yurt dışı ve yurt içinde, en fazla talep gören tatil yerlerinde erken rezervasyonla geceliği 35 TL’ye tatil yapmanın mümkün olduğunu söyledi. Geçen yıl 2,5 milyon kişinin erken rezervasyonla tatil yaptığını hatırlatan Akman, gelecek 10 yılda bu rakamın 7,5 milyon kişiye ulaşmasının hedeflendiğini söyledi.
Tatil herkesin hakkı
Sistemin tüketiciye 7-8 ay önceden taksitle ve yüzde 50’ye varan indirimlerle tatil olanağı sunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Akman, kredi kartına taksitle tatil olanağının sektör için de büyük önemi olduğunu hatırlattı. Akman, “Bu kampanya tüketicilere ucuz tatil imkânı sağlamanın yanında, ölü sezon olan kış aylarında turizm işletmelerine nakit akışı da yaratmakta ve bu işletmelerin sezon ile ilgili planlarını şimdiden daha net bir şekilde yapabilmelerine olanak sağlamaktadır. Eğer kredi kartına taksit sınırlaması gelmiş olsaydı, satışların yüzde 90'ı taksitle yapılmakta olan sistem tıkanacaktı” değerlendirmesinde bulundu.
En çok tercih edilen yerler
Yurt içi ve Kıbrıs'ta en çok talep gören yerlerin Belek, Kemer, Alanya, Bodrum, Çeşme, Girne, Bafra, Marmaris olduğunu, erken rezervasyonla şu anda Marmaris ve Bodrum’da gecesi 35 TL’ye her şey dâhil otel bulmanın mümkün olduğunu söyleyen Akman, “Antalya’da fiyatlar biraz daha yükseliyor. Tabii ki tesisin statüsü ve hizmetleri arttıkça fiyat gecelik ultra dahil 580 TL’ye kadar artıyor. Yurt dışı turlarında ise özellikle İspanya, İtalya, Paris, Orta Avrupa, Balkanlar ve Benelüx ülkeleri en çok talep gören destinasyonlar. Bu destinasyonlarda fiyat aralığı 340 €’ile 850 € arasında” dedi.
Planınız değişse bile “Erken Rezervasyon Sigortası” var
Mayıs ayının sonuna kadar sürmesi beklenen kampanyalarda ilk etap indirimlerin yüzde 40-50 düzeyinde gerçekleştiğini ancak Haziran ayına yaklaştıkça indirim oranlarının kademeli olarak azaldığına dikkat çeken Akman, işten izin alamama ya da zorunlu plan değişikliği endişesi yaşayanlara da “Erken Rezervasyon Sigortası”nı hatırlattı:
“Tüketiciler 2013 yılından beri uygulanan ve tatil tutarlarının sadece yüzde 1'i kadar bir bedelle yani 10-20 lira gibi bir rakam ödeyerek sahip olacakları “Erken Rezervasyon Sigortası” ile tatillerine 72 saat kala koşulsuz iptal hakkına sahipler. Yani artık tüketicilerin erken rezervasyon yapıp büyük indirim kampanyalarından yararlanmasını engelleyecek hiçbir neden yok.”
Sahte acentelere dikkat!
Sahte turizm acenteleri nedeni ile yaşanabilecek mağduriyetlere de değinen Yrd. Doç. Dr. Akman, “Risklerini ortadan kaldırmak isteyen tüketicilerin tatil satın aldığı işletmelerinin TÜRSAB üyesi olduğunu gösteren ve acentelerin duvarlarında görünür bir yerde asılı durma zorunluluğu olan “Seyahat Acentesi İşletme Belgesi”ni görmeden para ödememeli ve yaptıkları tatil sözleşmesinin bir örneğini, ödeme belgeleri ile beraber mutlaka saklamalı” uyarısında bulundu.

 
Editör: TE Bilişim