Bakan Özhaseki'den İzmir'e 'Dünya Bankası' müjdesi Bakan Özhaseki'den İzmir'e 'Dünya Bankası' müjdesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, atölyeler ve duraklarda kullanacağı enerjiyi kendisi üretmek için güneş enerjisi santrali kuruyor. Güneş panelli otobüs durakları da kısa bir süre kent merkezindeki yerini alacak. 

Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosunu kurmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, yenilenebilir enerji devrimi başlatıyor. Faaliyet gösterdiği hemen her alanda güneş enerjisinden yararlanarak hem tasarruf etmeyi hem de yenilenebilir enerjiyle karbondioksit salınımını azaltmayı hedefleyen ESHOT, "Güneş Enerjisi Santrali” için ihaleye çıktı.

Buna göre ESHOT Genel Müdürlüğü, Buca Gediz Ağır Bakım Tesisleri’nde atölye binalarının 9 bin 250 metrekarelik çatı alanına güneş panelleri kuracak. İhale sürecinin tamamlanmasının ardından başlayacak çalışmalar 270 günde bitirilecek. Yılda 1 milyon 230 bin kwh elektrik enerjisi üretecek olan santral sayesinde yıllık 670 ton karbondioksit salınımı engellenerek hava kirliliği önlenecek. 5 yılda kendini amorti etmesi beklenen sistem sayesinde ESHOT Genel Müdürlüğü ve hizmet birimlerinin yıllık elektrik ihtiyacının üçte biri karşılanmış olacak. Sistem 2017 yılında hayata geçirilmiş olacak.

Güneş panelli otobüs durakları geliyor
ESHOT’un hayata geçireceği bir önemli proje de akıllı durakların ve durak aydınlatmalarının ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayacak güneş panellerinin kurulması. ESHOT Genel Müdürlüğü, yolcu memnuniyeti odaklı, ekonomik, sürekli ve güvenilir toplu taşımacılık hizmetini gerçekleştirme misyonu çerçevesinde, otobüs duraklarından da enerji elde edecek. Sistemin kurulması, şoförlerin durakta bekleyen yolcuları daha rahat görmesini sağlayacağı gibi, durak yerlerinin tespitini de kolaylaştıracak.

Böylece durakta bekleyen yolcuların güvenliği artırılmış olacak. Bulutlu havalarda bile 3 gün kesintisiz çalışacak şekilde tasarlanan sistemde, aydınlatma gün batımından itibaren devreye girecek ve gün doğumuyla birlikte devreden çıkacak. İstenildiği zaman sökülerek başka bir durağa da kurulumu yapılabilecek. ESHOT Genel Müdürlüğü, güneş panelli otobüs duraklarını kent merkezinde, özellikle dar kaldırımlarda bulunan durak yerlerine monte edecek.

Elektrikli otobüslerde de güneş enerjisinden yararlanılacak
Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosunu oluşturmak gibi iddialı bir hedef üzerine yoğunlaşan ESHOT Genel Müdürlüğü, ilk etapta 20 adet elektrikli otobüsü 2017 yılı Şubat ayında kente kazandıracak. 3 yıl içinde de 400 elektrikli otobüsün İzmir’de hizmet vermesi hedefleniyor. Çevreci ve ekonomik bu araçların şarj edilmesi için kullanılacak elektrik enerjisinin maliyeti, ESHOT Genel Müdürlüğü’nün Buca Gediz Ağır Bakım Tesisleri’nde kurulan güneş enerji santralinden karşılanacak.

ESHOT, atölye ve garajlar ile otobüs son duraklarında otobüslerin şarj edilmesi için kullanılacak elektriği TEDAŞ’tan satın alacak. Güneş enerjisi santralinden üretilen enerji de yine TEDAŞ’ın şebekesine aktarılacak.
Editör: TE Bilişim