Başkan Demir Tebrik Çiçeği Yerine SMA’lı İkbal’e Destek İstedi Başkan Demir Tebrik Çiçeği Yerine SMA’lı İkbal’e Destek İstedi
Bugüne kadar tüm dünyanın, Afrika’ya almak için gittiğini ifade eden İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Başbakan'ın Türk iş adamlarına olan talimatını hatırlatarak, “'Türk iş adamları Afrika’ya almak için değil, vermek için o coğrafyada bulunmalı' talimatını çok iyi uyguluyoruz. 36 ülkede büyükelçimiz var. THY’nin 37 ülkeye uçuşu var” dedi.
Demirtaş, Gine ile olan ticari rakamların çok alt seviyede olduğunu aktararak, “Gine ticaret adına büyük potansiyele sahip. Özellikle tarım, maden ve balıkçılık konusunda büyük potansiyele sahip” bilgisini verdi.

“EXPO İÇİN DESTEK”
İzmir’in EXPO 2020’ye aday olduğunu hatırlatan Demirtaş, “Kasım 2013’te oylama yapılacak. Ben Gine’nin oyu için Paris’teki büyükelçiniz ve BİE delegesi ile de görüştüm, sizin de desteğinizi istiyorum. Bugüne kadar EXPO’lar ya batı ülkelerinde ya da Uzakdoğu ülkelerinde yapıldı. Bu coğrafyada hiç EXPO yapılmadı ama şimdi İzmir aday. Diğer yandan yakın gelecekte Afrika’da bir EXPO yapılması da zor gözüküyor. Bu yüzden İzmir’in EXPO’su Afrika’nın da EXPO’sudur. İzmir ile Kuzey Afrika arasındaki mesafe, neredeyse İzmir - İstanbul kadar. Eğer Gine bize destek verirse ve EXPO’yu da kazanır isek, İZTO olarak hem Gine’nin EXPO’daki standının yapımını, hem de personelinizin masraflarını üstleneceğimizin sözünü veriyorum” diye konuştu.

“AFRİKA TİCARET BAKANLARI TOPLANTISINI İZMİR’DE YAPALIM”
Demirtaş, madencilik, balıkçılık konusunda büyük potansiyeli bulunan Gine ile ticari ilişkilerin potansiyelin çok altında seyrettiğini kaydetti. Demirtaş, "Gine ticaret adına büyük potansiyele sahip. Özellikle tarım, maden ve balıkçılık konusunda büyük potansiyele sahip. Afrika Ticaret Bakanları Toplantısı İzmir'de yapılmalı. Bu sayede o bölgede İzmirli yatırımcı sayısında da artış olur, yatırımlar artar" şeklinde konuştu.
Gineli bir öğrencinin EXPO bursu ile İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde öğrenim gördüğünü de hatırlatan Demirtaş, “Bu öğrenciye ek olarak uygun bulacağınız bir öğrenciye daha EXPO bursu vereceğiz. Ayrıca sağlık bilimleri fakültesi için de 2 burs vereceğiz. Gineli öğrenci sayısını 4’e çıkartacağız” dedi.

“ELİNİZİ ÇABUK TUTUN”
Gine Ticaret Bakanı Doumbouya ise, Türk iş adamlarının ellerini çabuk tutmaları gerektiğini söyleyerek, “Afrika’ya gelin kendinizi gösterin. Türkiye kapının arkasında kalmasın. Türkleri çok seviyoruz. Sizin zihninizde barış var” ifadesini kullandı.
Türkiye ile Afrika'nın birbirine yaklaştırılması gerektiğinin altını çizen Doumbouya, “Gine’de çok az Türk yatırımcı var. Ama Türk yatırımcılarının yaptıkları işler kaliteli. Farklı ülkelerden de yatırımcılar odu ama artık onları eliyoruz. Altın, elmas ve madencilik sektörlerinde ilk sıralardayız. Tüm Türkleri Gine'ye yatırıma bekliyoruz” dedi.
EXPO konusunda da Demirtaş’ın verdiği mesajların son derece net olduğunu belirten Doumbouya, “Bizleri seven dostlarımızı ve savunacak ülkelere güveniyoruz. Türkiye de böyle bir ülke. Türkiye’nin EXPO adaylığı bizi mutlu ediyor. EXPO oylamasında İzmir’in yanında olacağım. Dileğinizin gerçekleşmesi için elimden geleni yapacağım” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim