Ziyaretlerin ilk durağı İzmir Büyükşehir Belediyesi oldu. Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu makamında ziyaret eden Borsa Yönetimi İzmir Projeleri ve Borsa çalışmaları hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Ziyarette konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye’nin önündeki büyük hedeflere yürürken yeni çekim merkezlerine, yeni lokomotif illere ihtiyacı olduğunu vurgulayarak İzmir’in bu konuda en ideal adres olduğunu belirtti ve “İzmir coğrafi konumu, eğitim kalitesi, yetişmiş insan gücü ile ülkemizin parlayan yıldızı.

Yapımı tamamlanmak üzere olan İstanbul-İzmir otoyolu, startı verilen Çanakkale Boğazı geçişi ve bağlantı yolları sayesinde ulaşılması en kolay kent haline gelmek üzere. Hem deniz hem hava hem demiryolu ulaşımında sayısız avantaja sahibiz...

Büyükşehir’in “yerinde kalkınma” modelini daha da geliştirerek kırsaldaki nüfusun “Akıllı Tarım”a geçişini hızlandırmak, tarım-üniversite-sanayi birlikteliğini temin etmek, İzmir’i nitelikli üretimin merkezi haline getirmek, turizmimizi hareketlendirmek, sağlık ve eğitim alanında farklılaşmak, yaşanılabilir kent kimliğimizi güçlendirmek adına yerel yönetim ve sivil toplum örgütleri olarak ortak projelere imza atabilir, oluşturulacak güç birliği ile kentin ihtiyaçlarını karşılayabiliriz” dedi... Aziz Kocaoğlu ise İzmir Ticaret Borsası’nın yeni yönetim dönemini tebrik ederek, kentin yararına yapılacak projeleri daima destekleyeceklerini vurguladı.

Borsa Yönetiminin ikinci durağı ise Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve Yönetimine gerçekleştirilen tebrik ziyareti oldu. Nisan ayı içerisinde yapılan seçimler sonucunda EİB Koordinatör Başkanı seçilen Eskinazi’yi tebrik eden Işınsu Kestelli, “Bu seçimde Ege İhracatçı Birlikleri, takdiri hak eden önemli bir farka daha imza attı. 2014-18 döneminde Ege İhracatçı Birlikleri yönetim ve denetim kurullarında 8 kadın ihracatçı varken, 2018-22 dönemi için 16 kadın ihracatçı yönetim ve denetim kurullarına seçildi. 4 kadın üye de birliklerinde başkan yardımcısı oldu. Bu hem İzmir’e hem Ege’ye çok yakıştı.

En büyük umudum, bu tablonun ülke genelindeki tüm kurumlara yayılması ve kadınla erkeğin el ele Türkiye’nin aydınlık yarınları için çalışma fırsatına kavuşmasıdır. Son dönemde bir diğer olumlu gelişme ise Ege’nin ihracat rakamlarında görüldü. Ege İhracatçı Birlikleri, 2018 yılının Ocak- Mayıs döneminde yüzde 23’lük artışla 5 milyar 564 milyon 529 bin dolarlık ihracata imza atarken son 1 yıllık ihracat ise; yüzde 17’lik sıçramayla 10 milyar 981 milyon dolardan 12 milyar 865 milyon dolara tırmandı. EİB yılın ilk 5 ayında yüzde 23’lük ihracat artış hızıyla, Türkiye genelinde faaliyet gösteren 13 ihracatçı birliği arasında birinci sırada yer aldı. İhracatını Türkiye ortalamasının 9 puan üzerinde arttırdı. Gerçekten çok önemli bir başarı, emeği geçen herkesi kutluyorum” diye konuştu. Ziyaret kapsamında iki kurum arasında kent ekonomisinin canlandırılması ve ileriye taşınması için ortak projeler üretilmesi konusunda fikir birliği sağlandı. Borsa Heyeti ziyaretin ardından Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’ın teşrifiyle Ege İhracatçılar Birliği’nde gerçekleştirilen Eximbank İrtibat Bürosu açılışına katıldı.

Heyetin bir diğer ziyareti Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) oldu. Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı ziyaret eden Borsa Yönetimi yeni dönemde EBSO Yönetimine başarı diledi. Ziyarette konuşan Işınsu Kestelli, “Dünya dış ticaretinden yüzde 1,5 pay almak, en az 10 dünya markası çıkarmak, kişi başı 25 bin dolar milli gelir, dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek, 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek, ihracatta kilogram başına ortalama 3 dolar seviyesine ulaşmak gibi hedeflere odaklanmamız lazım.

Tüm bunları yapabilmek için de üretim ekonomisinin önünü açmamız, AR-GE ve inovasyonda daha hızlı yol almamız, Sanayi 4.0 ve Tarım 4.0’a büyük bir hızla adapte olmamız gerekiyor. Yeni dönem, hepimiz için yeni hedefler demek. Bizler için İzmir adına daha çok çalışmak, üretmek demek. Bu alanda her türlü işbirliğine açığız” dedi. Yorgancılar ise kurumlar arası sinerji ve işbirliğine oldukça önem verdiklerini dile getirerek İzmir için birlik ve beraberlik içerisinde çalışma yürütmekten memnuniyet duyacaklarını söyledi.

EBSO ziyareti sonrası Vali Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret eden Borsa Yönetimi adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, geçmiş dönemde çalışmalarına desteklerinden ötürü Vali Ayyıldız’a teşekkür ederek, yeni dönemde de bir arada çalışmaktan, ortak projeler üretmekten memnuniyet duyacaklarını ifade etti. Vali Ayyıldız ise İzmir Ticaret Borsası’nın kent ekonomisi için oldukça değerli olan tarım alanında başarılı projelere imza attığını ve yeni dönemde de çalışmalara destek vermekten memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Borsa Heyetinin ziyaret maratonunun sonu İzmir Emniyet Müdürlüğü oldu. Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın’ı ziyaret eden Borsa Heyeti İzmir özelinde gerçekleştirilmesi planlanan sosyal projeler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

TEMA'dan Çağrı: Doğal Afetlere Dirençli Kentler İstiyoruz! TEMA'dan Çağrı: Doğal Afetlere Dirençli Kentler İstiyoruz!
Editör: TE Bilişim