TEMA'dan Çağrı: Doğal Afetlere Dirençli Kentler İstiyoruz! TEMA'dan Çağrı: Doğal Afetlere Dirençli Kentler İstiyoruz!
Soğuğun etkisini göstermesiyle birlikte evlerini ısıtmak için elektrikli cihazları tercih eden vatandaşları uyaran Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, elektrikli ısıtıcıların yine elektrikle çalışan klimalara göre 3-4 kat fazla enerji harcadığını söyledi.

Elektrikli ısıtıcılarla ısınmanın enerji verimliliği açısından tam bir felaket olduğunu anlatan Hepbaşlı, şöyle konuştu: "Eğer elektrikle ısınmak mecburiyetindeysek bir birim enerjiyle elektrikli ısıtıcıya göre 3-4 kat fazla ısınma sağlayan A sınıfı klimaları tercih edelim. Klima pahalı gibi görünebilir, ancak ödeyeceğiniz faturayı düşündüğünüzde uzun sürede elektrikli ısıtıcıya göre hem kendini amorti edecektir hem de elektriğinin yüzde 45,5’unu ithal kaynaklarla üreten ülkemizde enerji verimliliği için önemlidir."

Türkiye’de tüketilen enerjinin yüzde 40’ı konut olan binalarda kullanılıyor ve binalarda kullanılan enerjinin yüzde 85’i ısıtma ve soğutma harcamalarına gidiyor. 2015’te elektrik üretiminin yüzde 38’ini doğal gazdan sağlayan, doğal gaz ithalatının yüzde 54’ünü de Rusya kaynaklarından gerçekleştiren ve elektriğinin yüzde 45,5’unu da ithal kaynaklarla üreten Türkiye, enerji için her yıl 10 milyarca dolar kaynak harcıyor. Bu nedenle enerji verimliğinin ve bilinçli tüketimin ülkemiz için çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, elektrikli cihazlarla ısınmanın vatandaşlar için ekonomik olmasa da, temiz ve zahmetsiz olması nedeniyle özellikle batı bölgelerinde sıklıkla tercih edildiğini belirtti.

Prof. Dr. Hepbaşlı, elektrikli ısıtıcıların, kullandığı her 1 kW elektrik enerjisi için, ısıtılacak alana en fazla 1 kW ısı enerjisi yaydığını söyledi. Enerji verimliliği açısından baktığımızda bu cihazların kullanımının hem bütçemiz hem de enerji verimliliği açısından tam bir felaket olduğunu anlatan Hepbaşlı, şunları söyledi: "Elektrikle ısınma tercih ediliyorsa mutlaka alacağınız cihazın COP yani ’Performans katsayısı’ anlamına gelen değerine bakmanız gerekir. COP değeri bize o cihazın 1 birim enerjiyle kaç birim ısı değeri ürettiğini ifade eder. Isı pompası teknolojisini kullanan A sınıfı klimalarda, COP değeri 3,60 ve üzeridir. A enerji sınıfında da COP değeri 3,60’ın ne kadar üzerine çıkarsa klimanız o kadar az elektrik harcayarak daha çok ısıtma sağlar. Kısacası A sınıfı klimalarla kıyaslayınca, elektrikli ısıtıcıların aynı miktardaki ısı enerjisini elde etmek için 3-4 misli daha fazla elektrik enerjisine gereksinim duyacakları ortadadır."

ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ BİLMİYORUZ
Enerji verimliliğinin daha az enerji kullanarak aynı yaşam ve aynı üretim kalitesini tutturabilmek olduğunu ifade eden Arif Hepbaşlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Asla ve asla daha kötü şartlarda yaşayıp daha kalitesiz ürün üretmek değildir. Enerji verimliliği vatandaşlarımız tarafından maalesef tam olarak bilinmiyor. Enerji verimliliği, daha az enerjiyle daha iyi kaliteli enerji hizmetleri sağlamak için ileri ve en son teknolojileri kullanmak, her birim enerjiden en yüksek üretkenliğin elde edilmesi, daha az enerji kullanımı, daha az hava kirliliği ve daha düşük toplam maliyetle arzu edilen enerji hizmetlerinin (konforlu ev, kazançlı işler, uygun ulaştırma) alınmasıdır. Ayrıca, enerjinin akıllıca kullanımı, enerji israfının yok edilmesi, günlük olarak hatırlatmaya ihtiyaç olmadan enerji kullanımını azaltmak için teknolojinin kullanımı demektir"

YALITIMLA CİDDİ TASARRUF
Büyük enerji kaybı yaşadığımız yerlerden birinin de yalıtımsız bina olduğunu ifade eden Hepbaşlı, şöyle konuştu: "Özellikle ısıtma konusunda bu konu çok hassas. Yalıtımsız binalarda ısıtma ve soğutma yaparken yalıtımlı binalara göre iki kat enerji harcıyoruz. En temiz, ucuz, yerli ve milli enerji, israf edilmeyen, verimli kullanılan enerjidir. Çok küçük detaylara dikkat ederek, bazı alışkanlıklardan vazgeçerek, binalarımıza ısı yalıtımı yaparak, doğru cihazları kullanarak, üretim süreçlerini gözden geçirerek ciddi tasarruf elde etmemiz mümkün. Yapılan hesaplama, enerji verimliliğine gereken önemi gösterdiğimiz takdirde, enerji harcamalarımızda en az yüzde 20 oranında tasarruf olacağını gösteriyor."
Editör: TE Bilişim