Hamza Dağ'dan Basmane Esnafına Müjde Hamza Dağ'dan Basmane Esnafına Müjde
İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'ne ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürü Ahmet Güldal, pazarlarda açıkta satılan ekmek görüntülerinin ortadan kalkması için belediyelerden destek beklediklerini söyledi. Bu konuda planlarının hazır olduğunu ve bu planı İzmir genelinde uygulamaya çalışacaklarını dile getiren Güldal, sağlıksız ekmek satış görüntülerinden kısa sürede kurtulacaklarını kaydetti. Ekmekle ilgili bilgilendirme yapmadan denetleme yapmayacaklarına değinen Güldal, "İZTO ekmekçilik sektörüne önem veriyor. 5996 sayılı Gıda Yem ve Bitki Sağlığı Tebliği'nde toplam 102 yönetmelik yayınlandı. Bu yönetmeliklerle fırıncılık ve pastacılık işletmeleri kayıt belgesi almak zorundadır. Gıda denetlemesini 240 denetçi ile yapıyoruz. Geçen sene bu sayının yarısı ile denetleme yapıyorduk. Bakanlık çok sayıda personel istihdam etti. Eskiden personel mazeretimiz vardı, artık yok" dedi.

Geçen sene bin 665 numune aldıklarını işaret eden Güldal, bunlardan 214'ünün uygun olmadığını tespit ettiklerini belirtti. Toplam 14,5 milyon lira ceza kestiklerini kaydeden Güldal, 66 işletmeyi faaliyetten men ettiklerini aktardı. Güldal, 44 denetleme yaptıklarını, aldıkları 24 numuneden 20'sinin uygun olmadığını tespit ettiklerini anlattı.

Ulusal Süt Zirvesi'ni İzmir'de düzenleyeceklerine dikkat çeken Güldal, "Türkiye'de en çok süt İzmir'de üretiliyor. Toplam sütün yüzde 10'u İzmir'de üretiliyor. Süt ile alınacak mesajlar İzmir'den verilmeli, sütün başkenti İzmir olmalıdır. Süt zirvesi bitiminde bir sonraki Uluslararası Sütçülük Zirvesi'nin İzmir'de yapılmasını talep edeceğiz" dedi.

DEMİRTAŞ: 'İZMİR'E ÖZGÜ HER ŞEYİN PATENTİNİ ALIYORUZ'
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, ekmeğin en eski ve en temel besin kaynağı olduğunu söyledi. Ekmeksiz Türk sofrası düşünülemeyeceğini anlatan Demirtaş, "Türkiye'de yılda 140 milyon ekmek üretiliyor. Bu ekmeklerin toplamı 44 milyara denk geliyor. Oda olarak sektöre önem veriyoruz. 'Neden İzmir'in ekmeği yok' diye sorguladık ve İzmir'in tahıllı ve çeşnili ekmeğini ürettik. Ama kimse sahip çıkmadı. Kumru be boyozun patentlerini alıyoruz. Kendimize özgü değerlerin patentlerini alıyoruz. Ekmek tebliğinde getirilen değişiklikler var. Devletimiz milletimizi düşünmeye başladı. Bugün daha sağlıklı nesiller yetiştirmek için uğraşıyor" diye konuştu.

Ekmeğin gramajının düşündükleri rakama geldiğini belirten Demirtaş, 200 grama ekmek olmayacağını, 300 gramın altında ekmeğin olmayacağını dile getirdi. Ekmeğin pazarda satıldığına dikkat çeken Demirtaş, "Hijyenik özelliği olmayan ekmeklerin açıkta satışı devam ediyor. Bunun satılması yasak. Biz kontrol ve hassasiyet istiyoruz. Bu sıkı takiple önlenir, yoksa devam eder. İTOB'da argo teknopark kuruyoruz. Orada ekmek çeşitleri geliştirebiliriz. Saklama çeşitleri geliştirebiliriz" dedi.
Demirtaş, meclis üyelerine haksız rekabet ile uğraşmayacaklarını, gündem maddelerinin kalite ve daha iyi hizmetin olacağını sözlerine ekledi.
Açılış konuşmalarının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü'nden gelen yetkililer Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği hakkında sunum yaptı.

Editör: TE Bilişim