Atıyla, koyboy kıyafetiyle yine sandık başına gitti Atıyla, koyboy kıyafetiyle yine sandık başına gitti
İzmir Metrosu’nda inceleme yapan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) hazırladığı raporun üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçici önlem aldığını ancak tehlikenin geçmediğini söyleyen AK Parti 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı Vasfi Çakıroğlu, sıfır su basıncı ve olası deprem tehlikesinin gözardı edildiğini ifade etti.

Belediyenin ODTÜ’nün raporu doğrultusunda geçici bir çözüm üreterek drenaj delikleri deldiğini ancak bunun da sakıncalarını gözardı ettiğini iddia eden Ak Partili Çakıroğlu, İzmirli’nin hayatının tehlikeye atıldığının altını çizdi.


İZMİRLİLER TEHLİKEYE SOKULDU
Projedeki yetersizliklere ve olayın sümen altı edilme çabasına işaret eden Ak Parti 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı Vasfi Çakıroğlu şunları söyledi: ’’ODTÜ’nün raporuyla panikleyip çözüm üretmek yerine İzmirliyi bilgisiz bırakan ve tehlikeye atan belediyenin siyasi çıkarları yüzünden bir felaket yaşanabilir. ODTÜ’yü muattap almayan belediye ve yüklenici firma etik olarak ahlaka dayalı olmayan ve gayriciddi davranışlarla İzmirliler’i tehlikeye atıyor. ODTÜ’nün raporu belediyenin güçlendirme yaptığını ancak betonerme açısından durumun incelenmeyip hasara odaklı bir işlem olduğunu açıkça söylüyor. Tünel hesapları sıfır su basıncına göre hesaplanmıştır. Bu sorunun çözümü için bir Hollanda firmasıyla anlaşılıp hatalı drenajlarla çıkış aranmıştır. Hollanda firması DHV’nin raporunda ve drenaj işlemi sonucunda belirttiği üzere sistemin süresizliği ciddi bir tehlikedir. ODTÜ raporunda drenajın hatalı yapılmasında nasıl izin verildiği büyük bir yükümlülük olarak ifade ediliyor. Belediye hata üstüne hata yapıyor. Çatlakların bugün gözle görülür hale gelmesi bunun apaçık kanıtıdır. Ne su basıncı dikkate alınarak projelendirilmiş ne de olası bir deprem halinde sistemin ne hasar alacağı düşünülmüştür. Birinci derece deprem bölgesinde yer alan İzmir’de böylesi hataların sonucu felaketle biter. Bugün metroyu kullanan İzmirliler’in de su sızmalarını ve çatlakları gördüğü bir vakadır. Buradan açıkça sesleniyorum: ’Bu tehlike sümen altı ediliyor’. İzmirliler’in hayatı siyasi rantlara kurban edilmemeli.’’

"BU GİZLİLİK NİYE?"
Metro konusunda bilgilendirme yapılamadığının altını çizen Ak Parti 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı Vasfi Çakıroğlu şöyle devam etti:’’Belediyenin İzmirliler’e bilgi vererek konuyu açıklığa kavuşturması gerekiyor. Ancak ODTÜ’yü bile muattap almayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Bimer ve Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı’na konuyla ilgili bir başvuruda bulundum. Uzmanlarca incelenmesi için müfettiş talebinde bulundum. Hatalı projeler yüzünden oluşan kamu zararının da incelenmesini istedim. Amacımız her türlü siyasi ranttan uzak bir şekilde İzmirliler’in çıkarlarını korumaktır. Uzmanların verdiği rapora göre İzmir Metrosu, her an ölüm metrosuna dönüşebilir. İzmirli’nin hayatını etkileyebilecek bir konuda böylesi geçiştirici ve sümen altı politikalarıyla çözüm üretilmemeli. Bu projeye imza atan, denetleyen ve uygulayan tüm sorumlular hesabını verecek.’’

"GÖZTEPE İSTASYONDA 4. KAPIYA NE OLDU?"
Projede İzmir Metrosu Göztepe İstasyonu’nda gözüken 4 adet çıkıştan birinin altyapı maliyetlerinin karşılanmasına rağmen yapılmadığını ifade eden AK Partili Çakıroğlu, ’’Göztepe istasyonunda da merdiven yapımının birisi iptal ediliyor. İptal edilecekse niçin kazıklar çakıldı, zemin güçlendirildi, beton enjeksiyonu yapıldı. Bu yapılan harcamalar işin uzaması gecikme sonucu gelir kayıpları kamu zararıdır. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan Hollanda firmasının raporunu da açıklamasını istiyorum’’ diye konuştu.
Editör: TE Bilişim