Sezonun İlk Kruvaziyer Gemisi İzmir'e Geldi Sezonun İlk Kruvaziyer Gemisi İzmir'e Geldi
Organizasyonun işbirlikçileri arasında 35. Sokak, DYO, Pınar, Kemeraltı Esnaf Derneği, Türk Kızılay Derneği ve 112 Acil Servisi de yer alıyor. Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, vatandaşlara katılım çağrısı yaparak, “Bir doğa sporu olarak yediden yetmişe kadar her kesime hitap eden Oryantiring ayrıca bütün ailenin birlikte yapabileceği bir aile sporudur. Tüm İzmirlileri bu renkli ve eğlenceli etkinliğe bekliyoruz” dedi

Konak Belediyesi ve Ekin Koleji işbirliği ile gerçekleştirilecek ve 3 gün sürecek olan organizasyonda, 8 yaşından 80 yaşına kadar yarışmacılar, harita ve pusula yardımı kurallar dahilinde işaretlenmiş noktaları en hızlı şekilde bulmaya çalışacaklar. Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi’nde yapılan tanıtım toplantısında bilgiler veren Ekin Koleji öğretmeni Yusuf Çağlayan, etkinliklere 500 ile bin kişi arasında sporcu, çalıştırıcı ve yöneticinin katılacağını söyledi.
Ekin koleji Genel Müdürü Yasemin Reşitoğlu, Konak Belediyesi ile ortak bir çalışma yapmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, “Böylesine önemli bir organizasyonu İzmir’de ilk kez gerçekleştirecek olmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşıyorum. Oryantiringi önümüzdeki yıllarda derslerde uygulamayı düşünüyoruz. Bu disiplini tüm okullarda yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

PROGRAMDA NELER VAR?
11 Mayıs Cuma günü Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde, Türk Milli Takımı’nın da spor yöneticiliğini yapmış Prof. Dr. Turgay Biçer’in onur konuğu olarak katılacağı “Oryantiringin Akademik, Sosyal ve Sportif Yaşamımızdaki Yeri” başlıklı bir sempozyum gerçekleşecek. 12 Mayıs günü Ekin Koleji ve Seyrek Beldesi’ni de içine alan bir arazide sürat oryantiringi, gece ise İzmir Fuar Alanı’nda gece oryantiringi düzenlenecek.
13 Mayıs Pazar günü ise Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda yapılacak olan şehir oryantiringinin ardından madalya ve ödül töreni yapılacak. Etkinlik, ödül töreninin ardından muhteşem bir konserle son bulacak.

ORYANTİRİNG NEDİR?
Oryantiring her türlü arazide yapılabilen, oyuncuların hedef noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zaman da ulaşmaya çalıştıkları bir doğa sporudur. Bu spora kısaca koşarak ya da yürüyerek hedef bulmada denilebilir. Zihinsel ve bedensel çalışmanın birlikte ifadesi olan Oryantiring; sadece düz bir koşu değil, aynı zaman da kontrol noktaları aranırken zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığımız bir oyundur. Bir doğa sporu olarak yediden yetmişe kadar her kesime hitap eden Oryantiring ayrıca bütün ailenin birlikte yapabileceği bir aile sporudur.

Oryantiringi benzerlerinden ayıran en önemli unsur koşarken takip edilecek bir liderin veya işaretlenmiş bir parkurun olmamasıdır. Bulunulan yerden gidilecek yere ulaşmak için her sporcuya göre değişen sonsuz sayıda farklı seçenek bulunmaktadır. Sporcuların hem kendi özelliklerini, hem diğer sporcuları, hem de içinde bulundukları arazinin özelliklerini dikkate alarak en doğru kararı en kısa süre içinde vermeleri, bir başka ifade ile atletik kapasitelerine ek olarak mutlaka zihin yeteneklerini kullanmaları gerekmektedir. Oryantiring’in bu özelliği yarışmacılar arasındaki fiziksel özellik farkını ortadan kaldırmakta, yarışmanın başında neredeyse tüm sporcuları eşit hale getirmektedir.

Editör: TE Bilişim