13. Alaçatı Ot Festivali Coşkusu Edis ile Zirveye Çıktı 13. Alaçatı Ot Festivali Coşkusu Edis ile Zirveye Çıktı
Konak Belediyesi ile Ekin Koleji işbirliği ve Türkiye Oryantiring Federasyonu denetiminde 11-13 Mayıs tarihleri arasında İzmir’de düzenlenen “1. İzmir Oryantiring Günleri”nde heyecanlı anlar yaşandı. 1. İzmir Oryantiring Günleri üç etapta gerçekleştirildi. Etkinliklerin birinci gününde, Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde açılış töreni yapıldı. Törende Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Mehmet Genç, Ekin Koleji Genel Müdürü Yasemin Reşitoğlu ve spor yöneticisi Prof.Dr.Turgay Biçer birer konuşma yaptılar.

Yarışmanın en heyecanlı etabına Tarihi Kemeraltı Çarşısı ev sahipliği yaptı. Yarışmaya 7’den 70’e 451 sporcu katıldı. Sporcular, Kemeraltı Çarşısı’ndaki 60 farklı noktaya konulan sembollere ellerindeki haritadan faydalanarak sırasıyla ulaşıp bitiş çizgisine koştular. 18 kategoride gerçekleşen 1. İzmir Oryantiring Günleri’nde 150 madalya, 54 kupa ve 18 tane bisiklet verildi.

Kemeraltı’nda gerçekleştirilen son parkurda, katılımcı rekoru kırıldığını ifade eden Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, “İzmir’de ilk defa düzenlenmesine rağmen katılımcı rekoru kırıldı. Burada sporcular hem yarıştı hem de tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda ayak basmadık yer bırakmadılar. Bugüne özel olarak tarihi hanlar da hizmete açıldı.

Konak Belediyesi olarak amacımız Kemeraltı esnafına destek olmaktır. 4-5 yıl sonra tüm Türkiye’nin gündeminde olacak bir spor aktivitesini burada yapmaktan gurur duyuyorum. Bu önemli bir öncülüktür. Bu sporu çocuklarımıza özgüven aşılaması ve mücadeleci yönlerini ortaya koymaları açısından da çok önemli buluyorum. 2014’te oryantiringi uluslararası bir etkinlik olarak İzmir’de yapmayı planlayalım ve bunun için girişimlerde bulunalım. Çağdaşlık adına İzmir’de yeni bir etkinliğe imza atalım” diye konuştu.

Ekin koleji Genel Müdürü Yasemin Reşitoğlu, Konak Belediyesi ile ortak bir çalışma ypmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, “Böylesine önemli bir organizasyonu İzmir’de ilk kez gerçekleştirdik. Oryantiringi önümüzdeki yıllarda derslerde uygulamayı düşünüyoruz. Bu disiplini tüm okullarda yaygınlaştırmayı planlıyoruz” dedi.

ORYANTİRİNG NEDİR?

Oryantiring her türlü arazide yapılabilen, oyuncuların hedef noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zaman da ulaşmaya çalıştıkları bir doğa sporudur. Bu spora kısaca koşarak ya da yürüyerek hedef bulmada denilebilir. Zihinsel ve bedensel çalışmanın birlikte ifadesi olan Oryantiring; sadece düz bir koşu değil, aynı zaman da kontrol noktaları aranırken zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığımız bir oyundur. Bir doğa sporu olarak yediden yetmişe kadar her kesime hitap eden Oryantiring ayrıca bütün ailenin birlikte yapabileceği bir aile sporudur.

Oryantiringi benzerlerinden ayıran en önemli unsur koşarken takip edilecek bir liderin veya işaretlenmiş bir parkurun olmamasıdır. Bulunulan yerden gidilecek yere ulaşmak için her sporcuya göre değişen sonsuz sayıda farklı seçenek bulunmaktadır. Sporcuların hem kendi özelliklerini, hem diğer sporcuları, hem de içinde bulundukları arazinin özelliklerini dikkate alarak en doğru kararı en kısa süre içinde vermeleri, bir başka ifade ile atletik kapasitelerine ek olarak mutlaka zihin yeteneklerini kullanmaları gerekmektedir. Oryantiring’in bu özelliği yarışmacılar arasındaki fiziksel özellik farkını ortadan kaldırmakta, yarışmanın başında neredeyse tüm sporcuları eşit hale getirmektedir.





Editör: TE Bilişim