İzmir Buca'da Feci Kaza 2 Kişi Yaşamını Yitirdi İzmir Buca'da Feci Kaza 2 Kişi Yaşamını Yitirdi
İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmeciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, 2015-2016 yılı eğitim öğretim döneminde uygulanacak okul servis ücretleri fiyatları ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Konferans Salonunda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Bostancı, İzmir’de yapılan zamların Türkiye genelinde gerçekleştirilen zamlarla aynı olmadığını dile getirerek, ''Bu yıl okul servis ücretlerinde gerçekleştirilen zam oranı yüzde 2 ila yüzde 7 arasında oldu. Bu akaryakıt ve asıl önemli nokta yedek parça fiyatlarının etkisi oldu. Diğer büyük illere göre İzmir’de yapılan zam oranı makuldur" dedi.
Bostancı'nın verdiği bilgiye göre, okul servis ücretleri şu şekilde oldu; 0-3 kilometre aylık 120, yıllık bin 80 lira, 0-6 kilometre aylık 150 lira, yıllık bin 350 lira, 0-10 kilometre aylık 158 lira, yıllık bin 422 lira, 0-20 kilometrede aylık 222 lira, yıllık bin 998 lira. 
Öte yandan ana okulu taşıma ücretleri, 0-3 kilometre aylık 145 lira, yıllık bin 305 lira, 0-6 kilometre aylık 160 lira, yıllık bin 440 lira, 0-10 kilometre aylık 180 lira, yıllık bin 620 lira, 0-20 kilometre aylık 240 lira, yıllık 2 bin 160 lira olarak belirlendi.

ÜCRET FAZLALIĞINI ŞİKAYET EDİN
Fazla ücretlerin şikayet edilmesini isteyen Bostancı; ''Okul servislerinde oda tarafından belirlenen tavan fiyatların üzerinde bir bedelin velilerden talep edilmesi yasa dışıdır. Biz bu taşıma ücretlerinde haksız uygulamalarla karşı karşıya geliyoruz. Odamıza bağlı tavan fiyat çizelgesini taşımak zorunludur. Bu fiyatların üzerinde fahiş fiyatla taşımacılık yapıldığı şikayetleri geliyor. Bu durum bizim servis esnafından kaynaklanan bir durum değildir. Eğer bizim belirlediğimiz fiyatların üstünde bir ücret varsa, veliler İzmir Büyükşehir Belediyesi zabıta ekiplerine ve odamıza müracaat etsin'' dedi.

KORSAN İHALELER
Bazı okullarda yasa dışı ihale yapıldığını ileri süren Başkan Bostancı, şunları söyledi: ''Bu yönetmeliğin hiçbir maddesinde ihale söz konusu değil. Kapalı kapılar ardında yapılan ihalelerden pis kokular geliyor. Burada özellikle okul aile birliklerini uyarmak istiyorum. Bir korsan varsa o burada ihale yapan okul aile birlikleri ve okul müdürleridir. Bizim araçlarımızı kalkıp korsan ilan eden taraflara esas korsanın kendilerinin olduğunu düşünüyorum. Bu araçlar okul anlaştı bahçeye girebilir diğer araçlar giremez deniyor. Bu yönetmeliğe göre mümkün değil. Yönetmelikte indirme bindirme alanı tüm araçlara açıktır. Eğitimci eğitimciliğini yapacak servis şoförleri servis şoförlüğünü yapacak. Biz nasıl eğitimcinin işine karışmıyorsak eğitimci de bizim işimize karışmayacak'' dedi.

ARAÇLARA TAKİP SİSTEMİ
Çocukların en güvenli bir şekilde okullara gidip gelmesini sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Hasan Basri Bostancı, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Servis araçlarına araç takip sistemi zorunluluğu getirildi. Biz bunun dışında veliye sesli mesaj gönderiliyor. Belirli mesafe ve zaman aralığında sesli arama ile bilgi veriliyor. Çocuklarımız okula gittiği zaman gittiğine dair, etüde kaldığı zaman etütte kaldığına dair bilgi gidiyor. Eğer servis şoförleri belirlenen rotanın dışına çıktığı zaman belediye ekiplerine, bize ve kolluk kuvvetlerine bilgilendirme sistemi gidiyor. Biz bu konuya önem veriyoruz.'' 

Editör: TE Bilişim