İzmir'de Gece 2 Ayrı Fabrikada Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı İzmir'de Gece 2 Ayrı Fabrikada Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı
 Ocak ayından itibaren ESHOT’un filosundaki 1453 otobüsün tamamı engelli erişimine uygun olacak.
2004 yılı öncesinde sadece birkaç adet özel yapım otobüsle engellilere ulaşım hizmeti verilebilirken, bugün alçak tabanlı, açılıp kapanan rampalı, yana yatarak alçalma özelliğine sahip ve klimalı yeni otobüslerle kentteki engellilerin yaşam kalitesini artıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, ulaşımda engelleri kaldırmak için yeni bir çalışmaya başladı. Daha önce yaptığı alımlarla filosundaki 1453 otobüsün 1018’ini engelli erişimine uygun hale getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, geriye kalan 435 otobüse de “lift” sistemi kurmaya başladı. 

AB standartlarına uygun
ESHOT atölyesinde 6 kanalda hummalı bir şekilde süren çalışmalarda, otobüslerin orta kapılarına Avrupa Birliği standartlarına uygun engellilerin rahatlıkla kullanabileceği “lift” sistemi monte ediliyor. Uzaktan kumandayla çalışan sistem sayesinde engelliler otobüslere rahatlıkla binebilecek. Engellilerin otobüslere rahatlıkla binmesinin yanı sıra, güvenle yolculuk edebilmeleri için de otobüsler içlerinde özel bölümler oluşturuluyor. Yine proje kapsamında, otobüslerin ön kapılarındaki merdiven yükseklikleri de, yaşlıların ve engellilerin rahatlıkla kullanabilmesi için 36 santimetreden 26 santimetreye indiriliyor. Ayrıca ön kapı merdivenlerine entegre edilen amortisör sistemi sayesinde, farklı yükseklikteki yollarda engelli ve yaşlılar otobüslere rahatlıkla binebilecek. 
Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte, Ocak ayından itibaren ESHOT’un filosundaki otobüslerin tamamı engelli erişimine uygun hale getirilecek

Engelli binişleri yüzde 140 arttı
Dijital ortamda depolanan Kentkart biniş istatistiklerine göre, 2006 yılında günde 31 bin 410 engelli yolcunun toplu ulaşım araçlarıyla seyahat ettiği İzmir’de, 2014 yılı Eylül ayı itibariyle engellilerin günlük seyahat ortalaması 77 bin 703’e ulaştı. Yüzde 140 oranındaki bu artışı sağlayan en önemli etkense, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan engelli rampalı ve alçak tabanlı otobüslerin hizmete girmesi oldu. Son 435 otobüse uygulanan çalışmayla birlikte, engellilerin toplu ulaşımı kullanma oranının daha da artması bekleniyor. 
Editör: TE Bilişim