Başkan Tugay'ı duygulandıran buluşması Başkan Tugay'ı duygulandıran buluşması
İçme suyunun kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde halka ulaşmasını sağlamak için Halkapınar Su Fabrikası’nda 1999 yılından bu yana işlettiği mevcut SCADA sistemini hem modernize eden hem de Aliağa’dan Selçuk’a kadar 21 ilçeyi kapsayacak şekilde genişletme çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, benzer bir sistemi atık su arıtma tesisleri için de hayata geçirdi. Kurulan yeni SCADA sistemi sayesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bulunan atık su arıtma tesislerine ait veriler Çiğli ve Güneybatı Atık Su Arıtma tesislerinde toplanıp değerlendiriliyor ve olası arızalara en kısa sürede müdahale ediliyor.
Arıtma tesislerinin yüksek performansla işletilmesini sağlamak için kurulan “merkezi kontrol sistemi” sayesinde 13 arıtma tesisinin izlenmeye alındığını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Kurduğumuz arıtma tesisleri ile çevre ve alt yapı sorunlarını çözerken, şimdi de bu tesisleri en iyi şekilde işleterek Türkiye’ye örnek olmaya devam edeceğiz. Diğer arıtma tesislerimizi de sisteme dahil etmek için çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.
13 ARITMAYA YAKIN TAKİP
Kuzey bölgesindeki Çiğli, Menemen, Aliağa, Kemalpaşa, Foça atık su arıtma tesisleri, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi içinde yer alan SCADA merkezinden takip ediliyor. Güney bölgesinde yer alan Güneybatı, Urla, Seferihisar, Torbalı, Havza, Bayındır, Ayrancılar ve biyolojik yöntemle arıtma yapan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü arıtma tesisleri ise Güneybatı Atık Su Arıtma Tesisi içinde kurulan SCADA merkezinden izleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, sistemin kurulumu için 1 milyon 618 bin 960 TL.’lik yatırım yaptı.
KURULAN SİSTEMİN AVANTAJLARI
- Arızalar görülüp izleniyor, kayıt altına alınıyor.
- Tesisteki işlemler (debi, konsantrasyon, seviye, dozaj, basınç, sıcaklık, titreşim, çalışıyor- duruyor) izleniyor.
- Elektrik enerjisinin kullanımı ile ilgili bilgiler depolanıyor. Enerji verimliliğinin artırılması ve kayıt altına alınması sağlanıyor.
- SCADA merkezinden tesislerin giriş, çıkış kapaklarının ve pompalarının, ekipman ve enstrümanlarının kontrolü saha operatörlerine gerek duyulmadan yapılıyor.
- Arıtma tesislerinin ekipman çalışma sürelerinin takibi, bakım periyodlarının planlanması ve performslarının artırılması sağlanıyor.
- Yaklaşık 5.440 kilometrekarelik alana yayılmış olan Büyükşehir sınırları içinde 24 saat sürekli çalışmakta olan arıtma tesislerine en kısa zamanda, en az insan kaynağı ile bakım, onarım elemanlarının sevk ve idaresi sağlanıyor.

Editör: TE Bilişim