İzmir’de karısını bıçaklayarak öldüren 58 yaşındaki adam tutuklandı İzmir’de karısını bıçaklayarak öldüren 58 yaşındaki adam tutuklandı
Hem İzmirlilerin, hem de İstanbulluların merakla beklediği, iki ili 3 buçuk saate düşürecek dev İzmir-İstanbul Otoyol projesi tüm hızıyla devam ediyor. Bölgede hummalı bir çalışma yapılırken, projenin büyük bir bölümü tamamlandı. İki büyükşehiri yakınlaştıracak olan proje, şimdiden iş dünyasını ise heyecanlandırdı. Emlak piyasasının temsilcileri, projeyle emlak piyasasının canlanacağı görüşünde birleşti. Sektör temsilcileri yaptığı açıklamalarda da, İzmir genelinde emlak fiyatlarının artabileceğini ifade etti.
Merakla beklenen projeyi değerlendiren Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, projeyle inşaat sektörünün büyük bir ivme kazanacağını söyledi. Nasır, "İzmir açısından önemi tartışılamaz bir proje. Ankara-İzmir hızlı tren hattının da tamamlanmasıyla İzmir hem İstanbul ile hem de Anadolu ile kucaklaşmış olacak. Başta inşaat sektörü olmak üzere; İzmir’deki tüm ekonomik sektörler bu anlamda büyük canlılık kazanacak; ancak inşaat sektörü büyük bir ivme kazanacak. Hem Anadolu’dan hem de İstanbul’dan çok sayıda yatırımcı İzmir’de emlak sahibi olabilmek için arayışa girecek. Fakat şunu belirtmeliyim ki; bu yatırımların İzmir’e olumlu yansıması için bir an evvel İzmir olarak master planlarımızı yapmamız gerekiyor. Sadece yolların gelmesi yeterli değil. Bizim bütüncül ve bölgesel planlarla İzmir’i inşaat sektörü açısından yatırım yapılabilir bir kent yapmamız gerek. Mevcut planlar yeterli değil. Planları oluşturmadığımız sürece, gelecek talep sadece yeni sorunların doğmasına neden olacaktır" dedi.
"ÇOK BÜYÜK BİR TALEP GÖRECEK"
Kavuklar Grup Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk da, bölgede 5-6 bin arası yeni marka konut satışı yapılacağını beklediklerini söyledi. Kavuk, "İzmir-İstanbul Otoyol Projesi ilk açıklandığı 2011 yılından bu yana özellikle Urla ve Çeşme gibi Yarımada’da bulunan araziler 5 kata kadar değerlendi. Bu çok büyük bir oran. Bunu bizzat Çeşme’de kendimize ev yapmak için aldığımız araziden biliyoruz. Bu kadar değer kazanacağını biz bile tahmin etmiyorduk. Projenin 2018 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. Böyle büyük projeleri incelediğimizde asıl değer artışının, projelendirmenin hemen ardından yaşandığını görüyoruz. Asıl değer artışı yarımada çevresinde kısmen tamamlanmıştır. Proje bitimine kadar bir miktar daha değer artışı yaşanacak daha sonra projenin bitmesiyle yüzde 10-15 civarı bir artışla son bulacaktır. Otoyol projesi, yarımadada bulunan arazilere fiyat artışı olarak yansırken; şehir içine henüz bir etkide bulunmadı. Artık fiyat artış sırası kent merkezine geldi. Otoban bağlantısının ilk giriş ağzı Bornova. Yeni Bornova olarak isimlendirdiğimiz Altındağ - Çamdibi bölgesi özellikle üretilen arsa ve satış fiyatları açısından İzmir’in gelişmeye en uygun bölgesi. Otoyol aracılığıyla İzmir’e gelenleri de ilk karşılayan bölge. Bu yüzden çok büyük bir talep görecek ve önemli bir merkez haline gelecek. Biz bu bölgede yıllık 5 - 6 bin arası yeni marka konut satışı yapılacağını bekliyoruz ki; bu da İzmir genelinde 20 bin civarında bulunan rakamın 4’de biri anlamına gelir" şeklinde konuştu.

"YENİ BORNOVA KENTİ ÇEKİM MERKEZİ HALİNE GELECEK"
Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı ise İstanbul’da yapılan projeler üzerinden örnek verdi. Otoyol projesinin İzmir piyasasını iki katına çıkaracağını ifade eden Kalı, "İstanbul’da, Kanal İstanbul ve 3’üncü Köprü projeleriyle belli bölgelerin 10 kat prim yaptığını gördük. Bu projelerle ilgili büyük spekülasyonlar da dönüyor. İzmir-İstanbul Otoyolu da İzmir için çok önemli bir proje; ancak İzmir’in güzergahı belli. Spekülasyonlara o yüzden çok açık değil. Otoyol Projesi İzmir piyasasını iki katına çıkaracak bir proje. Fakat Yeni Bornova olarak adlandırdığımız bölge çok daha fazla değer kazanacak. Bu bölgeyi inşaat piyasası açısından ırmağın denize döküldüğü vadi olarak adlandırabiliriz. İstanbullular, bu tür projelere alışık olduğu için gelişmeleri çok daha önceden görüyor. 2016 yılı içinde İstanbul, Bursa ile birleşiyor.

Önümüzdeki yıl da İzmir ve Bursa birleşiyor. Toplam yol 3 saate iniyor. Bizler sektörün içinde olduğumuz için gelişmeleri önceden gördük. Şimdi de vatandaşlar değer artışını görüyor. Ancak bu bölgenin kazanacağını söylerken Alsancak’ın değer kaybedeceğini ya da yerinde sayacağını söyleyemeyiz. Tüm İzmir değer kazanacak; ancak bu bölge en çok kazananı olacak. Özellikle Bayraklı’nın yeni kent merkezi olmasıyla da birlikte Yeni Bornova kentin çekim merkezi haline gelecek. İzmir’deki marka projelerin 3’te birini bu bölge karşılayacaktır" diye aktardı.

"ŞİMDİ SIRA ARDINDAN GELECEK YATIRIMCILARDA"
Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer de, Narlıdere’nin daha çok ilgi göreceğini dile getirerek, "İzmir-İstanbul Otoyol Projesi son yılların en önemli projelerinden biri. Anadolu’nun Avrupa’ya hızlı bir şekilde bağlantısını sağlayan çok önemli bir yol. Proje bütün Türkiye’yi kapsıyor ve buradaki en önemli ayak ise İzmir. Özellikle İzmir tatil yapmak isteyen İstanbulluların çekim merkezi haline gelecek. Bu konuda İzmir’in ılıman iklimiyle, Akdeniz Bölgesi’ndeki kentlere oranla büyük avantajı mevcut. Bu insanlar ayrıca ulaşımın kolaylaşması ile birlikte İzmir’den konut sahip olmak da isteyecekler.

İzmir’de dairesi olan bir adamın yazlığa ihtiyacı yok. Kent merkezinden yarım saat içinde denizine yüzmeye gider. Bu anlamda kentin şu bölgesi mi, bu bölgesi mi daha çok değer kazanır? diyemeyiz; ancak ben Narlıdere’nin yarımadanın hemen girişi olmasından kaynaklı çok daha avantajı bulunduğunu düşünüyorum. Rahat ve yaşanabilir bir kentte denize yakın konut sahibi olmak isteyen İstanbullular için Narlıdere çekim merkezi olacaktır. Çeşme’den yazlık almak yerine çok daha uygun fiyatlara Narlıdere’den konut almak, İzmir’den konut almak isteyenler için en uygun seçenek olacaktır" dedi.

İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu ise şunları söyledi:
"Olumlu etkileyeceği kesin. Arsa fiyatlarında yüzde 20-25’lik bir artış olması bekleniyor. Bu da konut fiyatlarına yansıyacak.
Ancak şu anda gayrimenkul satışlarında bir durgunluk var. Emlak piyasası bir kriz içerisinde. Bu kriz aşıldığı takdirde, İzmir bu işten karlı çıkacaktır.

Hatta proje ilk açıklandığında yatırım yapanlar karlarını elde ettiler ve ellerindeki arazileri satışa çıkardılar. Kısacası ilk yatırımcılar kazandı, şimdi sıra ardından gelecek yatırımcılarda."
Editör: TE Bilişim