Başkan Önal Sözünü Tuttu, Bilgi Teyzeyle Buluştu Başkan Önal Sözünü Tuttu, Bilgi Teyzeyle Buluştu
8 bin 500 yıllık tarihe sahip İzmir’i turizmde bir adım öne taşıyacak sembol yapı eksikliğinin ele alındığı çalışmada, sembol yapıları ile öne çıkan New York, Paris, Sidney gibi kentlerin örnek alınması istendi.

Yaşar Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans Programı öğrencisi Aksu Selçuk, tamamladığı tez çalışmasında dünyadaki kentlerin markalaşma süreci ve başarılı marka kent örneklerini ayrıntılarıyla inceledi. İzmir’in de uluslararası arenada marka bir kent olabilmesi için hangi özelliklerinin ön plana çıkarılması gerektiğini ve yatırım potansiyelini araştıran Selçuk, İzmir’de en az 15 yıldır yaşayan akademisyen ve üst düzey yöneticilerle bir araya gelerek anket uygulaması gerçekleştirdi.

“SAAT KULESİNİ DÜNYA TANIMIYOR”
Ankete katılan İzmirlilerin gözünden kentin ‘yaşanılabilir, tarihi zengin ve bağımsız’ olarak adlandırıldığını ifade eden Selçuk, katılımcılara ayrıca "İzmir’in sembol yapısı ve logosu nedir veya ne olmalıdır" sorusunu yöneltti. Anket sonunda farklı görüşlere yer verildiğini ifade eden Selçuk, tez çalışması hakkında şu bilgileri verdi: 'Bir pazarlama unsuru olarak markalaşma olgusu artık şehirlerin ve ülkelerin de gündemine girdi. Şehirler veya ülkeler, marka olmalarını sağlayacak özelliklerini tespit edip bunlardan faydalanma yoluna gitmeye başladı. Sembol yapı ve logonun belirlenmesi de markalaşma sürecinde önemli bir etki.

Dünyadaki güçlü destinasyon markaları arasında Paris, Londra, New York gibi şehirler yer almakta. Bu şehirler dünyada sembol yapıları ile hatırlanmakta. Türkiye’de de, Antalya, Gaziantep gibi illerde güçlü bir şehir markası oluşturma çalışmaları başladı. Ancak, tarihte pek çok uygarlığı barındırmış İzmir’e baktığınız zaman logo, slogan veya sembol yapı belirlemede bir uyumun sağlanamadığı görülmekte. Ankete katılanlar, özgürlük vurgusunun ön plana çıktığı ortak bir sloganın belirlenmesi ve deniz veya güneşin yer aldığı bir logo hazırlanması yönünde birleşti. Sembol yapı olarak da EXPO adaylık sürecinde de gündeme gelen yeni bir yapının oluşturulabileceğini veya saat kulesinin uluslararası tanınırlığının artırılması gerektiğini ifade ettiler.”

İZMİRLİ GELECEKTEN UMUTLU
İzmir’de geleceğe yönelik yatırımların hızlanacağı yönünde katılımcıların yüzde 73 oranında umutlu olduklarını tespit eden Selçuk, “İzmirliler, İzmir’i lojistik, liman, turizm ve genç nüfus potansiyeli ile yatırım konusunda avantajlı görmekte. Ayrıca, toplu ulaşım ve sağlık alanındaki yatırımlar, atıklarda geri dönüşüm, ekosistemin sağlanması gibi konularda şehrin ilerlediği tespit yönünde görüşler hakim. Turizmde daha çok gelişmenin sağlanması için otellerin yatak kapasitesini artırmak, turizmi dört mevsime yaymak, kentin arkeolojik zenginliğini tanıtmak ve gelen turistlerin deneyimlerini paylaşabilecekleri bir sosyal platformun oluşturulması yönünde görüşler mevcut” dedi.
Editör: TE Bilişim