Türk Kızılay İzmir İl Merkezi Günlük 2000 Kişiye İftar Veriyor. Türk Kızılay İzmir İl Merkezi Günlük 2000 Kişiye İftar Veriyor.
(İZMİR ) - Yatırım projelerinde “çevreye duyarlılığını” birinci planda tutan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir'in yeşil dokusunu artırma çalışmalarıyla da öne çıktı.
İZSU'nun gerçekleştirdiği ağaçlandırma çalışmaları sayesinde Tahtalı Havzası, İnciraltı Kent Ormanı, Bornova ve Karşıyaka sırtları ile Çiğli Sasalı bölgesinde toplam 787 bin fidan dikilerek adeta “İZSU ormanları” oluşturuldu. Ağaçlandırma çalışmalarını hızla sürdüren İZSU, Tahtalı Barajı Mutlak Koruma Alanı'ndaki 190 hektarlık alana Kasım - Aralık aylarında 211 bin fidan daha dikecek. Kentin içme suyu ihtiyacını büyük oranda karşılayan Tahtalı Barajı çevresi ağaçlandırılarak korunurken, dere havzalarında yapılan ağaç dikimleri ile sele ve erozyona karşı önlem alındı. İZSU tarafından Tahtalı Barajı Mutlak Koruma Alanı'ndaki 450 hektarlık bölgeye 500 bin, Poligon Dere Havzası'ndaki 101 hektarlık alana 111 bin, Dokuz Eylül Üniversitesi Kaynaklar Kampüsü'ndeki 21 hektarlık alana 31 bin 500, Çiğli - Sasalı bölgesindeki 60 hektarlık alana 40 bin, İnciraltı Kent Ormanı'ndaki 65 hektarlık alana 20 bin, Görece Arıtma Tesisi bölgesine 5 bin, Bostanlı Dere Havzası'na 4 bin 500, Yamanlar Ağaçlandırma Sahası'na 10 bin, Sepetçi Dere Havzası'nda 70 hektarlık alana 22 bin ve Laka Dere Havzası'nda 100 hektarlık alana ise 43 bin fidan dikildi. Tahtalı Barajı Mutlak Koruma alanında 190 hektarlık alana Kasım - Aralık 2012'de dikilecek fidanlarla birlikte 2012 yılı sonunda İZSU tarafından Tahtalı Havzası'nda 640 hektar alan ağaçlandırılarak İzmir genelinde yaklaşık 1 milyon adet fidan dikilmiş olacak. İZSU'nun ağaçlandırma çalışmalarında kızılçam, fıstıkçamı, meşe dallı servi, mavi servi, Kıbrıs akasyası, yalancı akasya, ıhlamur, zeytin, gladiçya, demir ağacı, Lübnan sediri, Himalaya sediri, okaliptüs, söğüt, kavak, dut, leylandi, ılgın, erguvan, tespih ağacı, Halep çamı, gülibrişim, katalpa ve top akasya türü fidanlar kullanıldı.
700 HEKTAR ORMAN ALANI
Kentin su ihtiyacını önemli ölçüde karşılayan Tahtalı Barajı ve havzasının korunması için önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “450 hektarlık alanda yeşeren 500 bin fidan, önümüzdeki yıllarda İzmir'in yeni akciğerleri olacak. 1500 hektarlık alanın 800 hektarlık kısmı orman vasfındaydı. 700 hektarlık kısmını ise orman alanına dönüştürmek için yola çıkmıştık. Bugün fidanlarımızın büyüyüp ağaca dönüştüğünü izlemek bizleri çok mutlu ediyor. Hedefimiz 2014 yılına kadar 60 hektar alanı daha ağaçlandırarak 700 hektarlık orman alanına ulaşmak” diye konuştu. Tahtalı Baraj havzasının yanı sıra dere havzalarında da ağaçlandırma çalışması yaptıklarını kaydeden yetkililer, “Havzalarda gerçekleştirdiğimiz ağaç dikimleri ile sele ve erozyona karşı önlem almış oluyoruz. Çevreye duyarlı bir yaklaşımla başlattığımız ağaçlandırma çalışmaları gelecek yıllarda da devam edecek” dedi.

Editör: TE Bilişim