13. Alaçatı Ot Festivali Coşkusu Edis ile Zirveye Çıktı 13. Alaçatı Ot Festivali Coşkusu Edis ile Zirveye Çıktı
İZTO'ta düzenlenen 'Marka ve Patent Semineri'nde marka ve patentin şirketlere neler kazandırdığı ile başvuru sırasında izlenilecek yollar anlatıldı. Hakların korunmasının ülke sanayisi ve ticaretini güçlendirdiğini vurgulayan İZTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, bununla birlikte yabancı sermayenin ülkeye çekilmesinde de avantaj sağladığını belirtti. Kazançoğlu, "Türkiye'de patent, marka, endüstriyel tasarım ve coğrafi işaretlerden oluşan sınai mülkiyet haklarının tescilinden sorumlu tek
kamu kurumu Türk Patent Enstitüsü. Türkiye, 2011 yılında 120 bin marka başvurusu ile Avrupa'da ilk sırada yer aldı. Kentimizde marka, patent, faydalı model, endüstriyel tasarım konularının her birinden yapılan başvuru sayısı 2011'e gelindiğinde oldukça yükselmiş durumda. İzmir'de tam 47 bin 506 başvuru söz konusu. Kentimiz 81 il sırasında marka ve faydalı model başvurularında 3'üncü, patent ve endüstriyel tasarım başvurularında ise 5'inci sırada yer alıyor. Her 10 yılda başvurulara bakıldığında katlanarak
arttığı görülüyor" dedi.

"ARTIK ÜLKELER DEĞİL KENTLER MARKALAŞIYOR"
İzmir'i marka kent yapmak için oda olarak çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Kazançoğlu, yapılan çalışmalar sonucunda İzmir'e 'Yaşanacak Şehir' dediklerini aktardı. İzmir'in kent logosunu oluşturduklarının altını çizen Kazançoğlu, şöyle devam etti:

"Odamız ve birçok kuruluş resmi yazışmalarında da bu logoyu kullanıyor. Artık ülkeler değil, kentler marka oluyor. Kentimiz ekmeğini markalaştırma çalışmaları yaptık. Tahıllı İzmir ekmeği ve çeşnili İzmir ekmeği markalarını aldık. Kentimize özgü bir ekmek çeşidi yaratmak için çalışmalarda bulunduk. Böylece hem tahıllı hem de çeşnili İzmir ekmeğini kentimize kazandırdık. İzmir şambalisi ve İzmir lokması içinde coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. Sırada İzmir kumrusu ve boyozu var."

İZTO Meclis Üyesi ve 59. Meslek Komitesi Başkanı Ali Yılmaz da, yürürlüğü giren yeni Türk Ticaret Kanunu'nda marka ve patentin önemini ortaya koyduğunu işaret etti. Çağdaş ve demokrat ülkelerin uluslararası piyasada öne çıktığını dile getiren Yılmaz, çağdaş fikirlerin ortaya çıkması ile Türkiye'nin de ön plana çıkacağının altını çizdi.Yılmaz, İzmir'i marka kent yapacaklarını, bu konuda da şirket sahiplerinin çalışmalarının önemli olacağını söyledi.  İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Huriye Kubilay ise, marka ve patentin ekonomik büyümenin ana faktörlerinden kabul edildiğini ifade etti.
Editör: TE Bilişim