Sıfır Atık Yarışması'ndan İzmir'e Ödül Sıfır Atık Yarışması'ndan İzmir'e Ödül
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yeni ulaşım planlaması ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki memur eylemleriyle ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kent içindeki trafik sıkışıklığını engellemek için uzun süredir çalışma yaptıklarını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, 29 Haziran 2014 Pazartesi gününden itibaren yeni düzenlemenin İzmir'de hayata geçirileceğini söyledi.

Düzenleme aleyhinde propaganda başlatıldığını dile getiren Başkan Kocaoğlu, "'Bu proje yaşamaz' diyenler var. Bir karalama kampanyası devam ediyor. Projenin hesabını kitabını yaptık. Eğer uygulamada aksayan yerleri varsa değiştirilir, yenileriz, düzeltiriz. Ama aksayan yerleri yok da başkaları bu proje konusunda 'olmasın, belediye geri adım atsın, belediye mahcup olsun, biz bu adama beceriksiz diyelim' diye çıkarlarsa ona da İzmirli hemşehrilerimiz prim vermez" dedi.

Vatandaşlara çağrıda bulunan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Daha başlamamış bir uygulamayı karalamak nasıl bir zihniyettir bunu hemşehrilerimizin takdirine sunuyorum. Lütfen bu projeyi engellemek isteyenlere, bu projenin önünü kesmek isteyenlere prim vermeyin. Bu projeyi sevin, sahiplenin. Bu uygulama hem vatandaşımızın hem İzmir'in hem de ülkemizin lehine bir uygulamadır" diye konuştu.

İzmir'de altyapı çalışmalarının tamamlandığını ve bu dönemin 'kalkınma dönemi' olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bu dönem İzmir'in ayağa kalkma, kalkınmada, bu kentte yaşayanların lokmasının büyümesinde şahlanma yılı olacak, bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

MEMURLARA NE YAPABİLİYORSAK YAPTIK

Başkan Aziz Kocaoğlu, basın mensuplarının Büyükşehir Belediyesi'nde örgütlü memur sendikasının eylemleriyle ilgili sorduğu soruya da, "yasal imkanlar çerçevesinde verebileceğimiz paranın maksimumu verilmiş durumda" diye yanıt verdi. Yasal düzenlemenin dışına çıkmalarının mümkün olmadığını söyleyen Başkan Kocaoğlu şöyle konuştu:

"Şimdi bir yasal düzenleme var. Bu formüle göre bizim verebileceğimiz paranın maksimumu verilmiş durumda. Bizim ilave verebileceğimiz para yok. Arkadaşlar diyor ki, 'belediye başkanı cesur olsun, belediye başkanının bürokratları cesur olsun'. Bize 'yasaları uygulamasınlar, ücretimizi artırsınlar' diyorlar. Böyle bir şey yok. Yapıkları iş son derece yanlış, olmayacağını biliyorlar. Benim yasal olmayan bir işi yapmayacağımı adları gibi biliyorlar. Ne amaç güdüyorlar bilmiyorum. Yasal olmayan bir şeyi nasıl yapacağız? Bunlar devlet memuru, belediyeyi yönetiyorlar. Kendileri yasal olmayan evrakın altına bugüne kadar imza atmadılar, böyle bir şey istenmedi. Bunların hepsini düşünüp taşınacaklar. Belediye başkanı değil, kent bunlara iş vermiş. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çalışıyorlar, kıymetini bilecekler. Başka yerde fazla veriliyorsa oraya da gidebilirler. Ama bizim yasal olarak daha fazla verme şansımız, imkanımız yok, bunu da kendileri biliyorlar".

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BİZDEN FAZLA VEREMEZLER

İzmir genelinde kentsel dönüşüm çalışmalarının hızla sürdüğünü söyleyen Başkan Kocaoğlu, bazı bölgelerde görüşmelerin daha düşük bazı bölgelerde de ise daha yüksek oranda sürdüğünü söyledi. 6306 sayılı yasayla kentsel dönüşümün yapılamayacağını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bu yasayla dönüşüm insana aykırı, doğaya aykırı, geleneklerimize aykırı, bütçemize, yaşam biçimimize, ekonomik durumumuza, her şeyimize aykırı. Dönüşümün 5393 sayılı belediyeler yasasının 73. maddesine göre bizim yaptığımız gibi yapılması gerekiyor. Biz de bunu başarılı bir şekilde yaşıyoruz. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak başarılı şekilde yapıyoruz. Kafayı karıştırıp gidip 'daha fazla vereceğiz' diyerek kendilerinin o yasayla kentsel dönüşüm yapmaları mümkün değil. Bizim iyi niyetle, samimiyetle, rant vatandaşa kalacak şekilde uygulamalarımızı engellemesinler. Kim olursa olsun, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sağlayacağı imkanlardan daha fazla imkan sağlaması kimsenin mümkün değil. Neden? Çünkü biz burada oluşacak rantın- değerin tamamını oradaki bina ve altyapı maliyetleri ile müteahhitin karı dışındaki her şeyi, orada yaşayan arkadaşlara bırakıyoruz, daha fazlasını vermek mümkünse gelip versinler, çünkü biz hepsini veriyoruz" dedi.

ÖZEL İDARE MALLARI İLE İLGİLİ YAZI GELDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gazetecilerin sorusu üzerine Özel İdare mallarının listesiyle ilgili yazının Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde kendilerine ulaştığını söyledi. "Arkadaşlar üzerinde çalışıyorlar, biz sıfır puan aldık. Kaderimiz böyle" diyen Başkan Kocaoğlu, bir soru üzerine "Sadece Diyanet'e bırakılması değil. İnancımız tabii, hepsi önemli. Belediye önemsiz olduğu için sıfır çekti. Yargıda hakkımızı arayacağız. Geri dönüş yok. Süreç içinde benim ne eylem yapacağımı yaptığım zaman görürsünüz. " dedi.
Editör: TE Bilişim