Sıfır Atık Yarışması'ndan İzmir'e Ödül Sıfır Atık Yarışması'ndan İzmir'e Ödül
İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış törenine İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Memur ve çok sayıda davetli katıldı.
Türk ve yabancı mermer ve doğaltaş sektörünü İzmir’de buluşturan Marble 2013’ün açılış konuşmasını Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği Başkanı Selahattin Onur, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin temelini attığı ve gelecek yıl bitmesi beklenen Gaziemir’deki Yeni Fuar Alanı nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti.
Onur, Başbakanlık genelgesi nedeniyle mevcut ocakların ilave izinlerinin zamanında alınamamasının sektörlerini olumsuz etkilediğini kaydederek şöyle konuştu: “Genelgenin ya kaldırılması ya madencilik sektörünü kapsamaması veya izinlerin hızlı bir şekilde verilmesidir. Yeni Maden Kanunu çalışmaları yapılıyor son zamanlarda. Sektör olarak istediğimiz şu; lütfen mermer sektörünün istihdama katkısı ve ülkemize kazandırdığı katma değere bakarak bu çalışma yapılsın” 
Onur, Başkan Kocaoğlu’dan fuar alanının 60 bin metrekareden 90 bin metrekareye çıkarılacağı şeklindeki açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını ancak alanın planlamasının baştan 90 bin metrekare olması gerektiğini söyledi.
Onur, bunun nedenini ve talebini, “Yer sıkıntımız artık sona eriyor. 2 Mart 2013’te temeli atılan yeni fuar alanı İzmir’in ve sektörümüzün hizmetine girecek. Başkan Kocaoğlu, gelecek yıl yeni fuar alanının açılacağı ve 90 bin metrekareye çıkacağını müjdeledi. Lütfen planlamayı 90 bin metrekare olarak yapın. 60 bin metrekare olursa firmalara yer tahsisi yapılırken zorlanacağız. Yıllardır çekilen sıkıntılar tekrar ortaya çıkabilir. Firmalar stant yerlerinin yeterli olmayacağını söyleyecek.”
Sektörün geçen yıl iki milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirten Onur, bunun yeterli olmadığını şöyle anlattı: “Sektörümüzün 2012 ihracatı 2 milyar dolara yaklaşmış, bir önceki yıla göre yüzde 15 artmıştır. Biz sektör olarak bu artışı az buluyoruz. 4 milyar dolar ihracat hedefi koymuştuk. Bu hedefe ulaşmamız zor görünüyor. AB ülkelerindeki durgunluk, Ortadoğu ve Arap ülkelerindeki karışıklık bunun nedenleri arasında. “

BELEDİYEMİZ BU GÜCE SAHİPTİR
Yeni Fuar Alanı’nın 93 bin metrekare olarak tamamlanması için büyük bir çaba içerisinde olduklarını, para sıkıntıları olmadığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir’deki Yeni Fuar Alanı’nı öz kaynaklarıyla bitireceklerini ve dünyada hiçbir metropol belediyesinin böyle büyük bir yatırımı tek başına yapmadığını söyledi.
Başkan Kocaoğlu, büyükşehir belediyesinin kamulaştırmasından inşaatına, tefrişine kadar yaklaşık 400 milyon TL parayı ayda 35 milyon hakkediş ödeyerek, projeyi tamamlama gücüne sahip olduğunu söyledi. Para konusunda değil zaman konusunda sorun olduğunu anlatan Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Projemiz çeşitli nedenlerle gecikmiştir, keşke 10 ay önce temelini atsaydık, böyle bıçak sırtında olmayacaktık. Dünyada hiçbir metropol belediye başkanı kentin kalkınması için tek başına fuar binası yapmaya kalkmamış ve tek başına 400 milyon para harcamamıştır. Biz İzmir’in kalkınması için, fuarcılığın önemini biliyoruz. Öncelik sıralamasını fuara vererek yıllık yatırım potansiyelimizin yarısını sadece fuara ayırmış durumdayız. Dünyada nasıl yapıldığı konusunda da isterseniz odalar, bakanlıklar birleşerek yapar. Bunda belediyenin cüzi bir katkısı aranabilir, aranmayabilir. Ülkemizde ve dünyada bu tür projeler bu şekilde gerçekleşir. İnşallah 93 bin metrekaresi yetişir. 2014 fuarının yeni mekanımızda yapılmasını ümid ediyorum. Yer yetersizliğinden dolayı lokomotif fuarlarımızı daha fazla büyütemediğimiz için iki üç yıldır biraz frene bastığımızı ifade etmek istiyorum. Daha birçok ihtisas fuarı yeni fuar alanımızda yerini alacak ve İzmir’in kalkınmasına katkıda bulunacaktır. Sadece hizmet sektöründe İzmir’e 80 milyon TL civarında katkısı var.”
Yeni Fuar Alanı’nın temelinin daha önce atılabileceğini ancak kendilerinden kaynaklanmayan sıkıntılar nedeniyle gecikme yaşandığını dile getiren Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi: “Sarfettiğim 60 bin metrekare şudur; toplam 93 bin metrekare fuar holu, 30 bin metrekare açık alan, rezerv alan olarak da ilave gerek olduğunda planlanmış 60 bin metrekarelik bir rezerv alandan bahsettik. Biz 93 bin metrekaresini bitirmek istiyoruz, hedefimiz bu. Yüklenici firmanın potansiyelinde ve iklim şartlarında bir sorun yoksa, bunun büyükşehir belediyesinin ekonomik yapısıyla da alakası yoktur. Büyükşehir belediyemiz kamulaştırmasından inşaatına, tefrişine kadar yaklaşık 400 milyon TL parayı ayda 35 milyon hakkediş ödeyerek, projeyi tamamlama gücüne sahiptir. Para konusunda değil zaman konusunda sorun vardır." 
Projenin çeşitli nedenlerle geciktiğini anlatan Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Keşke 10 ay önce temelini atsaydık, böyle bıçak sırtında olmayacaktık. Dünyada hiçbir metropol belediye başkanı kentin kalkınması için tek başına fuar binası yapmaya kalkmamış ve tek başına 400 milyon para harcamamıştır. Biz İzmir’in kalkınması için, fuarcılığın önemini biliyoruz. Öncelik sıralamasını fuara vererek yıllık yatırım potansiyelimizin yarısını sadece fuara ayırmış durumdayız. Dünyada nasıl yapıldığı konusunda da isterseniz odalar, bakanlıklar birleşerek yapar. Bunda belediyenin cüzi bir katkısı aranabilir, aranmayabilir. ülkemizde ve dünyada bu tür projeler bu şekilde gerçekleşir. İnşallah 93 bin metrekaresi yetişir.”
İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç da, Türkiye’nin dünyada maden üretiminde 28, maden çeşitliği açısından da 10.’uncu sırada olduğunu belirterek, İzmir’in fuarlar ve kongreler kenti olma hedefine doğru emin adımlarla yürüdüğünü ifade etti.
Vali Kıraç, Türkiye'nin dünya mermer rezervinin de büyük bir bölümüne, yüzde 32’sinin de Ege Bölgesi’ne ait olduğunu anlatarak şunları söyledi: "sektörde bin 500 adet doğal taş ocağı, 900 atölye, 300 bin çalışan var. Bu yapı yılda iki milyar dolarlık bir ihracatı gerçekleştirmekte. Artışı sürekli kılacak tedbir ve politikalar Türk mermer sektörünün hakettiği konuma geleceğine inanıyoruz. Dünya markası oluşturmak için Marble gibi uluslararası fuarların düzenlenmesi oldukça önemli. Bu fuar ile iş bağlantıları sağlanmakta ve ihracatın artmasında önemli. Marble bir marke haline geldi, yeni yeriyle daha da iyi olacak. İzmir’in lokomotiif fuarı konumundadır Marble. Fuarlar ve kongreler kenti olmayı kendine hedef olarak koyan İzmir, EXPO 2020’ye de ev sahipliği yapmak için gayret göstermektedir. Bunu bir Türkiye projesi olarak yürütüyoruz. Hedefimiz kasımda yapılacak oylamada EXPO 2020’nin düzenleneceği kentin İzmir olması için hep beraber gayret gösteriyoruz.” 
Öte yandan Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nevzat Kavaklı da, sektörün sorunlarını bildiklerini ve sorunların giderilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
Müsteşar Yardımcısı Kavaklı, “Mermer ve doğaltaş sektörünün payı artış göstermekte" diyerek geçen yıl ihracat içinde mermerin payının yüzde 46 ile birinci sıraya geldiğini söyledi. Mermer ve doğaltaş sektörünün oldukça önemli olduğunu anlatan Kavaklı, şöyle konuştu: "13 bin işletme ruhsatı olan ülkemizde bunun 1/4’ü bu sektörden. Sektöre ciddi bir ilgi var, giderek artacağını beklemekteyiz. Tanıtım, pazarlama, yeterli kalifiye eleman bulamama gibi eksikleri var sektörün. Bakanlık olarak elimizden gelen katkıyı koyacağız. Sorunların farkındayız, sorunların giderilmesi için elimizden gelen gayreti göstermekteyiz.” 

MARBLE FUARI’NA 38 ÜLKE, 41 İLDEN 1182 FİRMA KATILIYOR
45 bin metrekare net alan üzerinde düzenlenen fuarda, işlenmiş, yarı işlenmiş ve ham madde olmak üzere yaklaşık 13 bin ton taş, 612 adet blok mermer ve doğaltaş sergileniyor. Fuara katılımda ilk beş ülkede İtalya, Çin, Hindistan, İspanya, ABD de yeralıyor. Umman Sultanlığı ise fuara ilk kez katılıyor.
MARBLE’da mermer ve doğaltaş, fabrika makinaları, ocak-iş makinaları ve ekipmanları ile sarf malzemeleri olmak üzere 4 ana grupta ürünler sergileniyor. Fuara bu yıl konaklaması İZFAŞ tarafından karşılanacak olan Azerbaycan, Belarus, Bulgaristan, Filistin, Irak, İran, İsrail, Kuveyt, Moldova, Rusya, Suudi Arabistan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan’dan alım heyetleri gelecek. Fuara 90 ülkeden, 5 bini aşkın yabancı profesyonel ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilişim