Bayraklı’da minik başkanlar icraatlarını açıkladı Bayraklı’da minik başkanlar icraatlarını açıkladı
Başarılı geçen operasyondan sonra hastaneden taburcu edilen minik Nur, ilerleyen süreçte planlanan bacak uzatma ameliyatından sonra yaşıtları gibi yürüyebilecek. 

İzmir’de yaşayan Nazife ve Mahmut Şahin çiftinin ilk bebekleri olan Nur Şahin’e doğmadan bir gün önce yapılan ultrason tetkikinde “Doğumsal uyluk kemiği üst ucunun yokluğu (Proximale Femoral Deficiency)” tanısı konuldu. Sağ uyluk kemiğinin üst yarısı olmadan ve bacağı diğer bacağının yarısı uzunluğunda dünyaya gelen Nur bebeğin ailesi Tepecik EAH Ortopedi Kliniği’ne başvurdu. Çekilen röntgenlerde doktorlar tarafından kalça eklem yuvasına oturan ve bu hastalarda oldukça önemli olduğu belirtilen uyluk kemiği topuzunun olmadığı görüldü. Kalça MR ve tomografileri ile uyluk kemiği topuzunun saptanması üzerine Nur bebeğin 3 ay aralıklarla izlenerek kemik yapısı gelişmesi beklendikten sonra ameliyatına karar verildi.
Yaşıtları yürümeye başladığında diğer dizini bükerek destekle birkaç adım atabilen Nur’a iki buçuk yaşına geldiğinde Amerikalı ünlü Dr. Dror Paley tarafından tarif edilen Süper Kalça Ameliyatı yapıldı. Tepecik EAH Ortopedi Kliniğinden Doç. Dr. Önder Kalenderer, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Muharrem İnan, Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murat Oto, Afyon Kocatepe Üniversitesinden Doç. Dr. Ali Fuat Karataş’tan oluşan ekip tarafından ameliyat edildi. 

SAĞ BACAĞI 7.5 SANTİM KISAYDI
Operasyon ekibinden Doç. Dr. Önder Kalenderer, bu hastalığın çok sık görülmediğini ve paley ameliyatlarının nadiren yapılan oldukça büyük ameliyatlar olduğunu ifade etti. Hasta ameliyat olmadan önce sağ bacağının 7.5 santim kısa olduğunu anlatan Kalenderer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaklaşık 3 saat süren ameliyat ile önce kalçanın ilaçlı röntgen filmi çekilerek uyluk kemiğinin topuzunun durumu ve hareketli olup olmadığı değerlendirildi. Ardından uyluk ve kalça bölgesinden girilerek uyluk topuz kemiği ile uyluk kemiği arası temizlendi ve özel tel ile bir araya getirildi. Sonra uyluk kemiğinde doğuştan olan şekil bozukluğu düzeltildi. Uyluk ve kalça leğen kemiği arasına dışarıdan bir cihaz yerleştirilerek (fiksatör) bacağın uygun pozisyonu korundu.

Hastaya konulan fiksatör kemiğin kaynamasına göre 2-3 ay arasında çıkarılacak. Genel durumu stabil olan hastamızı haftada bir röntgen kontrolleri ve pansumanları yapılacak şekilde taburcu ettik.” 
Ameliyatın başarısının uyluk kemiğinin topuzu ile uyluk kemiği arasındaki kaynamaya bağlı olduğunu belirten Kalenderer, “Eğer bu kaynama gerçekleşirse sadece kısalık sorun olarak kalacak. Hastamız cihaz ile yürüyebilecek ve ileride yapılacak uzatma ameliyatları ile de kısalık telafi edilecek” diye konuştu.
Anne Nazife Şahin ise doktorların başarısı ve kızının azmi ile hastalığın üstesinden geldiklerini belirterek "Şimdi kemiklerin kaynamasını bekliyoruz. Kemikler kaynadıktan sonra bacak uzatma ameliyatı yapılacak. Kızımın iyileşeceğine ve yaşıtları gibi koşup oynayacağına inanıyorum. Doktorumuza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.
Editör: TE Bilişim