Başkan Önal Sözünü Tuttu, Bilgi Teyzeyle Buluştu Başkan Önal Sözünü Tuttu, Bilgi Teyzeyle Buluştu
Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış törenine edebiyat tutkunları yoğun ilgi gösterdi. Konak Belediyesi’nin Mart ayı boyunca tüm etkinlikler için belirlediği ’Kentte Kadın Var’ teması ile örtüşerek, ’Kadın ve Kent’ temasının vurgulandığı 13. İzmir Öykü Günleri’nin bu yıl ki onur konuğu Türk Edebiyatı’nın usta kalemlerinden Nursel Duruel olurken, çok sayıda önemli öykü yazarı da etkinlikte yer aldı.

"HER İNSANIN BİR ÖYKÜSÜ VARDIR"
Edebiyat tutkunları ve sanat dostlarını buluşturan etkinliğin açılışı ses sanatçısı Seher Dilmaç Meriç’in mini konseriyle başladı. Açılış konuşmasının ise Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş yaptı. Pekdaş, 13. İzmir Öykü Günleri’ni İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta düzenlemekten duydukları onur ve mutluluğunu dile getirdi. Öykünün edebiyattaki yerine ve önemine değinen Pekdaş, "Her insanın bir öyküsü olduğunu görüyor ve birbirimizi tanıyoruz. Bu öykü günleri de bize çok şeyler kazandıracak. Herkese keyifli seyirler diliyorum" dedi.

"KADIN YAZARLAR ÇOĞALMALI"
13. İzmir Öykü Günleri’nin Onur Konuğu Nursel Duruel ise yaptığı konuşmada düzenlenen etkinliğin kendisi için heyecan verici olduğunu söyledi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın kadın kimliğiyle yürüttüğü başarılı çalışmalara atıfta bulunan Duruel, "Yazmak hayatı derinden tanınmanın, kendini kavramının, dünyayı tanımanın en sağlam ve verimli yoludur. 1970 yılında kadın hareketinin gelişmesiyle birlikte kadın yazarlar çoğaldı. 90’lı yıllarından sonra artan yazarlar arasında kadın yazarların sayısının ciddi oranda arttığını görürüz. Umarım bu artış giderek artar. Bunun gerçekleşmesini diliyorum" diye konuştu.

KADIN VE KENT TEMASI ÖNE ÇIKTI
İzmir Öykü Günleri yapılan konuşmaların ardından öyküleriyle kendi kuşağının sesi olan ve sonraki kuşaklara da öncüllük eden Yazar Nursel Duruel’in adına düzenlenen panel gerçekleştirildi. Yazdığı eserleri pek çok ülkede yayınlanan ve ders kitaplarına giren usta yazar Duruel’in yapıtları ve öykücülüğünün konuşulduğu, ‘Öykümüzde Yazılı Bir Kaya; Nursel Duruel’ başlıklı paneli Birsen Ferahlı yönetirken, Berat Alanyalı, Mehmet Zaman Saçlıoğlu ve Senem Duruel Erkılıç’ın konuşmacı olarak katıldı. Duruel’in öyküyle serüveninin ele alındığı panelin ardından ‘Öykülerde Kent ve Kadın’ konulu söyleşi gerçekleştirildi. İzmir Öykü Günleri’nin ilk günü Tiyatro Nienor’un Dişi adlı tiyatro oyunuyla tamamlandı.
Editör: TE Bilişim