Türkiye’de genellikle 10. aydan itibaren başlayan promosyon dönemi kurban bayramından sonra start alıyor. Promosyon izmir firmaları açısından hareketli geçmektedir.

Mavi yeşil ajans Genel Müdürü Ersin Usta ile yaptığımız görüşmede kendisine bazı sorular yönelttik ve bu soruların doğrultusunda sizleri bilgilendirmeye çalıştık. İşte o keyifli sohbetimiz.





Ersin bey öncelikle 2015-2016 promosyon yılının sizler için hayırlı ve bol kazançlı geçmesini diliyoruz.

Promosyon nedir kısaca bahsedermisiniz;

Promosyon; firmaların müşterilerine kendileri ile kurmuş oldukları ticari ilişkiler, almış oldukları ürünler ve bunlara bağlı olarak oluşturulan ikili ilişkilerin geliştirilmesi, müşterilerin bağlılığının devamı ve marka tanıtımı için yapılan çeşitli reklamlardır.





İzmir Saat Kulesi Epilepsi İçin Mor Renkle Işıklandırılacak İzmir Saat Kulesi Epilepsi İçin Mor Renkle Işıklandırılacak

Peki sizin yapmış olduğunuz promosyonu sorsak ;

Bizim yaptığımız promosyon ise yine aynı doğrultuda ama direk müşteriye değil de firmaya yapılan ürünlerin reklamıdır. Yani biz firmalara müşterilerinin kullanabilecekleri, hoş bir anı olabilecek, kendi sektörlerini tanıtabilecek, baktıkça hatırla diye bir kavram var ya işte o kavramı yerine getirebilecek ürünlerin üzerine firma marka logo, slogan yada verilmek istenen mesajın yazılarak ürünlerin toplu halde müşterilere aktarılmasıdır.






Promosyon ürün almak herkesi memnun eder tabii ki ama bir firma neye göre promosyon dağıtmalıdır. Örneğin her önüne gelene ürün vererek mı yada ucuz bir ürün yaptırarak onu herkese dağıtmak mı nasıl yapılmalı sizce ? siz müşterilerinize promosyon yaparken nelere dikkat ediyorsunuz.

Çok güzel bir noktaya temas ettiniz. Bu soru için teşekkür ediyorum size.

Günümüzde promosyon yaptıran firmaların kanayan yarısıdır bu soru. Promosyon firmaları gelişigüzel yada elinde bulunan ürünleri çok kıymetli gibi firmalara tanıtarak yanlış yönlendirmeler yaparak, firmanın hem kaynaklarını çöpe atmakta, hem de yapmış olduğu tanıtımı ve harcadığı emeği boşa geçirmektedir.

Mavi yeşil ajans olarak; promosyon ürün için bizi ziyaret eden, mail gönderen, promosyon kataloğu muzu inceleyen yada telefonla arayan firmalara, öncelikle kendilerini tanımak istediğimizi, hangi sektörde faaliyet gösterdiklerini, iş hacimlerini, çalışan sayısını ve tabii ki müşteri potansiyelini öğrenmek istediğimizi belirtiyoruz. Bu doğrultuda kendilerine promosyon ürünü hazırlıyoruz.



Örnek verecek olursak; çalıştığınız 100 adet kurumsal firma olduğunu düşünelim. Bu firmaların 60 tanesinin büyük çaplı ve birden fazla tedarikçisi olduğunu düşünelim. Biz burada hemen devreye girerek firmanın promosyon bütçesini öğreniyoruz. Bu doğrultuda promosyon ürününün verilecek kişileri belirliyoruz. Bu kişilerin şirket içerisindeki konumunu, görevini, firmanın ticari ilişkisiyle alakasını öğreniyoruz. Ona göre promosyon ürünleri belirliyoruz.




Yani altmış adet kurumsal firmanız varsa ve her bir firmanın sahibine yada genel müdürüne hediye vermeyi düşünüyorsanız ve düşündüğünüz ürün kalem ise, bu insanlara tek tip kalem veremezsiniz. Yani 1000 adet plastik kalem yaptırarak bütün fabrikalardaki insanlara, çalışanlara, patronlara dağıtamazsınız. Çünkü patron sizin plastik kaleminizi kullanmaz. Diğer bir çok firmadan ona daha güzel kalem promosyon olarak gelebilir. Aynı şekilde patron yada genel müdüre yapmış olduğunuz kaliteli hediyeyi bütün çalışanlara dağıtamazsınız. Oda bütçenizi aşar.

Biz burada firmaya çözüm sunuyoruz ve diyoruz ki, toplam kaç kişiye promosyon vermek istiyorsunuz. 1000 kişi güzel o zaman bunların kaç tanesi patron, genel müdür yada idari kesim önce onu belirliyoruz. Patron yada genel müdür 60 tane ise bu insanlara kişiye özel kalem seti hazırlıyoruz. İdari kesimde çalışan personele metal  kalem hazırlıyoruz ki bu en fazla 200 kişidir. Kalan 750 kişiye plastik kalem hazırlıyoruz. Böylece hem her ürün verildiği kişi tarafından mutlu olarak kullanılıyor ve hoşnut oluyor hem de firma ekonomik olarak en uygun bütçe ile en iyi reklamını yapmış oluyor.





Peki sizde hangi promosyon ürünleri var ve bu ürünlerden en çok hangisi tercih ediliyor.

Mavi yeşil ajans  İzmir promosyon olarak ürünlerimiz promosyon ajanda, promosyon kalem, promosyon kalem seti, promosyon izmir anahtarlık, promosyon saat izmir, promosyon çakmak, promosyon bardak, promosyon masa seti, promosyon elektronik ürünler, promosyon oto kokusu, promosyon şemsiye, promosyon çanta, promosyon plaket, promosyon tablolar, promosyon şapka, promosyon tshirt, promosyon ıslak mendil, promosyon usb flash bellek ve promosyon teknoloji ürünler, gemici takvimi, masa takvimi, duvar takvimi, takoz takvim, poster takvim ve dört yaprak takvimler olarak  sıralayabiliriz. 

Burada promosyon ve takvim ürünlerini ayrı olarak değerlendirebiliriz. Promosyon ürünlerinde  ajanda  sadece yıl sonu itibari ile diğer yıla başlamadan hazırlanan ve bitirilen ürün olarak ayrılmaktadır.  Tarihli olarak üretilen promosyon ajanda yıl sonunda mutlaka tüketilmelidir. Ajanda üretim siparişleri şuan da verilmektedir. Bu ajandalar standart olarak üretilir ve sadece kapaklara baskı yapılır.  İç sayfalara müdahale edilemez.







Promosyon kalem ise yılın istenilen zamanında yapılabilir. Tabii ki stoklarda olması koşulu ile. Kalemler üzerine tampon baskı, lazer baskı ve izmir renkli baskı uygulamalarımız mevcut. Plastik ve metal kaleme artık logolu baskı yapabiliyoruz. Metal kalemlere ayrıca lazer baskı ya da diğer adıyla lazer markalama yapılabilmektedir.  Diğer saydığımız ürünlerde stoklarda bulunduğu müddetçe her zaman baskısı yapılarak müşterilere teslim edilmektedir.

Peki Ersin Bey 2016 yılı için promosyon sezonundan beklentileriniz nelerdir.

Şimdi promosyon bir kültür haline geldi. Artık firmalar kendi tanıtımlarını reklamlarını yaparken çok şeye dikkat ediyorlar. İşin ehli olduklarına, kaliteli bir firma olduklarına ve tabii ki güvenilir olduklarına müşterilerini ikna etmeye çalışıyorlar. Bunun için promosyon ve tabii ki kaliteli reklam ve promosyon yapmak zorundalar. Sektör olarak özellikle uzak doğu firmaları pazarımızın çoğuna sahip şu an. Bir çok ürün yurt dışında üretiliyor ve Türkiye’ye hazır geliyor. Burada sadece baskısı yapılıyor.

Dünya’nın içinde bulunduğu ekonomik şartlar ve tabii ki Avrupa da ki ekonomik daralma, komşularımızda ki ciddi siyasi ve ekonomik kriz bizleri oldukça düşündürüyor.  Biliyoruz ki en küçük bir ekonomik daralmada firmalar ilk olarak promosyon ürün yaptırmaktan vazgeçiyor. Bunun sonucunda sektör günlük olarak etkilenebiliyor. Ürünlerin yurt dışından ithal edilmesi nedeni ile kurdaki değişiklikler fiyatlara yansıyor ister istemez. Dolayısı ile buda bizi çok zorluyor. Düşünsenize döviz kurunun yükselmesinden dolayı 5 ayda fiyatlar iki kez zamlandı. Yılda üç yada dört kez promosyon yaptırarak fuarlara katılan firmalar bu olay karşısında hemen önlem alıyorlar tabi.

Yine de 2015 – 2016 promosyon sezonunun hareketli geçeceğini ümit ediyorum. Promosyon İzmir ve promosyon İstanbul merkezli olarak çalışma yürüten firmamız şimdiden hazırlıklarına başlamış bulunmaktadır.

Ersin bey çok teşekkür ederiz. Biz de sizlere Promosyon dönemi için başarılar diliyoruz.

Evet Mavi Yeşil Ajans Genel Müdürü Ersin Usta ile promosyon 2016 üzerine söyleşi gerçekleştirdik. Sektörün genel yapısı ve promosyon 2016 yılından beklentileri sorduk. Kendisine teşekkür ederiz.

Mavi yeşil ajans ailesine promosyon 2016 sezonunda başarılar dileriz.

detaylı bilgi için www.maviyesilajans.com sitesini ziyaret edebilirsiniz. yada 0 232 462 07 43 numaralı telefondan bilgi labilirsiniz.

Seher Tekin İzmir haber ajansı / İzmir www.maviyesilajans.com/izmir_promosyon.asp

Editör: TE Bilişim