Sezonun İlk Kruvaziyer Gemisi İzmir'e Geldi Sezonun İlk Kruvaziyer Gemisi İzmir'e Geldi
Türkiye’ye örnek olacak proje sayesinde İzmir’deki 2 bin 800 araç dijital harita üzerinde sokak sokak izlenebilecek ve geriye dönük olarak taksilerin 6 aylık takibi yapılabilecek. Bir yılı aşkın süredir çalışmaları süren projenin hayata geçmesinin ardından sistem İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik ve emniyet yetkililerine tanıtıldı. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hilmi Kurtoğlu’nun da katıldığı toplantıda sistemin işleyişi anlatıldı. 
Toplantıda konuşan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celil Anık, her aracın uydudan takip edildiğini belirterek, “Şoförler bir tehlikeyi sezdikleri anda acil butonuna basacaklar. Bu sayede merkez alarm durumuna geçecek ve anında söz konusu taksinin bulunduğu yer tespit edilecek. Daha sonra da emniyet yetkilileriyle paylaşılacak. İhtiyaç halinde ambulans ve çekici hizmetleri de aynı bölgeye gönderilecek. Araçlardaki navigasyon sistemi sayesinde merkez ve taksiler sürekli olarak koordinasyon ve iletişim halinde olacak. Bu sayede hem esnafımız, hem İzmirliler hem de şehir trafiğinin düzeni için önemli bir adım. Ayrıca yüzde yüz yerli bir sistem olması da gurur verici. Türkiye’de ilk olan bu sistemle yine örnek olduk. Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nin kararı ile Mayıs ayına kadar tüm taksilerimizde bu sistem aktif hale gelecek, şu anda 300 araçta kullanılıyor” diye konuştu.
Sistem sayesinde hem taksicinin hem de yolcunun güvenliğinin sağlanacağına dikkat çeken Anık, özellikle taksilerde eşyasını unutan vatandaşların saat ve bindiği yeri bildirmesi halinde hangi takside eşyasının unutulduğunun tespit edilebileceğini söyledi. Anık, projenin ortak çağrı merkezini de içerdiğini anlatarak, duraklar arasında iletişimin sağlanacağını, taksilerin yönlendirilerek müşteri almalarının sağlanacağını kaydetti.
Sistemi eksiksiz olarak nitelendiren ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik, sistem sayesinde taksici esnafın adli vakalarda nefes alacağını söyledi. Alçelik, “Bu sistem sayesinde taksici esnafı adli durumlarda nefes alacak. Hem aracın noktası, hızı gibi birçok detay belgelenmiş olacak. İzmir’imize hayırlısı olsun” dedi. 
İESOB Başkan Vekili Hilmi Kurtoğlu da, çağdaş bir kent olarak İzmir’in yine öncülük yaptığını ifade etti.

Editör: TE Bilişim