Bayraklı’da minik başkanlar icraatlarını açıkladı Bayraklı’da minik başkanlar icraatlarını açıkladı
Zirve’nin İzmir’in EXPO 2020 yarışında özellikle gastronomi turizmini ön plana çıkartmak, Türk ve Ege mutfağının uluslararası platformda tanıtımını sağlamak adına önem taşıdığı açıklandı. 
İzmir Armis Otel’de zirve öncesinde düzenlenen basın toplantısına Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı ETİK Başkanı Mehmet İşler’i vekaleten ETİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, Türk mutfağının duayen isimlerinden Vedat Başaran, Gazeteci Nedim Atilla, etkinlik sponsorlarından Orkide Yağ Margarin Grubu Koordinatörü İbrahim Şener, Lokantacılar Federasyonu ve ETİK üyeleri katıldı.

DEV ZİRVE EXPO TANITIMINA KATKI SUNACAK
Toplantıda ilk sözü alan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, Türk ve Ege mutfağının ulusal ve uluslararası kulvarlarda tanıtımının sağlanması adına zirvenin son derece önem taşıdığını belirtti. Gastronomi turizminin etkisine değinen Yenice; şunları söyledi: “Bugün dünyada çok önemli hale gelen gastronomi turizmine katkı sunacak olan bu dev zirveyle, İzmir turizm anlamında önemli bir yol kat etmiş olacaktır. 3-4-5 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek olan zirveyle 2020 Expo’suna hazırlanan kentimizde, bölgenin yeme içme kültürünü dünya kamuoyuna duyurabilmek adına etkinliği İzmir’de yapmaya karar verdik. Bu zirveyi yapmaya karar verdiğimizde İzmir sevdasını yüreğimizde taşıdığımız, birlikte olmaktan onur duyduğum Konak Belediye Başkanımız Hakan Tartan’ın tam desteği bizleri güçlendirdi. Aynı şekilde konaklama, otelcilik, turizm, yeme-içme deyince Ege Bölgesi için çatı kuruluş olan ETİK’in de katkılarıyla, bu proje bir İzmir projesine dönüştü. Zirveye katkı sunan herkese teşekkürler.” 
Ege mutfağının gelişimi için Türk Mutfağı Zirvesi’ne önem verdiğini belirten Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, şöyle konuştu: “Laf vardır, söz vardır, icraat vardır. Türk mutfağının bu kadar gelişme gösterdi yapı içerisinde Ege mutfağının sessiz kalmasını elbette kabul edemeyiz. Kimi taşın altına elini sokar, ben bununla yetinmek istemiyorum. Kolumu, gerekirse tüm bedenimi taşın altına sokmak isterim. Ben kolumu da sokarım.” 
Kültür, tarih ve gastronomi unsurları olmadan bir kentin gelişiminin mümkün olmayacağını belirten Tartan, Türk yemek kültürünün yalnızca kebap ile de sınırlı olamayacağını ifade etti. Ege’yi yansıtan o müthiş lezzetleri tanıtmak istediklerini anlatan Tartan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu zirve ile bu bölgenin kültürünü yansıtmış olacağız. Şu ana kadar Ege mutfağının markalaşması adına atılmış en ciddi adım. İleride tarih yazılırken bu dev zirvede emeği olan herkesin bu tarihte yeri olacak. İzmir ve Ege adına yapılan her projenin içindeyim. Bunu yapmaya devam edeceğim. Kentler insana ve kültüre verilen önemle gelişme gösterir.” 
Tartan ayrıca, Türk mutfağının ürünlerinin gerçek ustalar tarafından yapıldığı bir Mutfak Akademisi’nin şehre kazandırılacağını da müjdeledi.
ETİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Tercan da 1958 yılından bu yana İzmir turizminin hak ettiği yerlerde olması için mücadele verdiklerini açıklayarak şöyle konuştu: “Günümüzde İzmir’e gelen turist sayısı 1 milyon seviyelerinde. Bu sayı, Türkiye ortalamasının altında bir rakam. Biz, ETİK olarak şehrimizde turizmin gelişimi adına bir hedef belirledik. Bu hedef, yılda 5 milyon hava yolu ile İzmir’e yolcu çekmektir. Bunu başarabilmek için İzmir’in en önemli dinamikleri olan kültür, tarih ve gastronomi turizmini ön palana çıkarmamız gerekiyor. Bu üç önemli argüman, İzmir’i turizm anlamında hedeflerine yaklaştıracaktır. Bu sebeple bu dev projeye tüm içtenliğimizle tüm üye otellerimiz ve yönetim kurulumuzla canı gönülden destek veriyoruz.”
Türk mutfağının duayen isimlerinden Vedat Başaran ise yıllardır İstanbul ve diğer şehirlerde Ege mutfağının özelliklerini anlatmaya çalıştığını vurgulayarak şunları söyledi: “İzmir enternasyonal bir şehirdir. Bize çocukluğumuzda İstanbul değil İzmir anlatılırdı. Ancak, İzmir’in yemek kültürüyle, gastronomiyle ilgili şu ana kadar hiçbir çıkışı olmamıştır. Bu bölgenin kültürünü koruyabilmek için gerek ulusal gerek uluslararası anlamda klasiklerimizi ön plana çıkarmak ve bunun üzerinden geleceği tasarlamak gerekiyor. Bu bakımdan bu zirvenin İzmir için önemi oldukça fazla”

ZİRVE ÜÇ GÜN SÜRECEK
Üç gün sürecek 2. Türk Mutfağı Zirvesi’nde çeşitli paneller, yarışmalar düzenlenecek. Zirvede ilk gün ‘sağlıklı gıda’ adı altında iki panel yapılacak. İkinci gün Gazeteci Serdar Turgut’un moderatörlüğünde ‘Türk mutfağının dünden bugüne gelişimi’ konulu panel gerçekleştirilecek. Son gün ise İzmir Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz ve ETİK Başkanı Mehmet İşler’in katılımıyla bir etkinlik düzenlenecek. Etkinlikte 8 farklı otelin aşçılarının yarışacağı bir mutfak kurulacak. Ünlü otellerin şef aşçıları, Ege mutfağına özgü yemeklerle hünerlerini sergileyecekler. Yine aynı gün esnaf lokantalarının da yarıştığı bir etkinlik düzenlenecek.
Editör: TE Bilişim