Cildinizde Aşkınız Gibi Parlasın Cildinizde Aşkınız Gibi Parlasın
 Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şule Aydın, oruç tutmanın anne adayı ve bebeğin gelişimine etkileri olduğunu belirterek, "Sağlıklı gebelik ve sağlıklı doğum süreci için tüm bu riskler bilinmeli ve önlem alınmalıdır" dedi. 
Ramazan ayının bu yıl 6 Haziran'da başladığına dikkat çeken İzmirli Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şule Aydın, "Ramazan ayı sıcaklarına denk geliyor. Hem sıcaklar hem de uzun süre göz önüne alınırsa sağlık üstüne etkileri kaçınılmaz gebeler için. Gebelerin oruç tutmaları ile ilgili yapılmış bilimsel bir çalışma yok maalesef. Gebelik tabi ki hastalık değil ancak beslenme ve sıvı alımının düzenli sürdürülmesi gereken bir dönemdir. Kadınların bu çok özel 9 ay boyunca vücut fizyolojileri değişir, fizyolojik ihtiyaçları artar. Gebelikte öğün sayısı artırılmalı 4-6 öğün şeklinde ve her besin grubunu içerecek şekilde düzenlenmelidir. Gebeliğin 3. ayından itibaren kan şekeri düzeyi gebelik öncesine göre inişli çıkışlı bir seyir gösterir. Yemek sonrası kan şekeri hızla yükselir ve açlık durumunda da hızla düşer. Bu yüzden gebelikte anne adaylarının sık sık ve az miktarda yemeleri önerilir. Uzun süren açlık durumunda kan şekeri düşüklüğüne bağlı olarak gebede baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi gelişebilir" diye konuştu.

GASTRİT ŞİKAYETLERİ VE KABIZLIK
Gebelikteki en önemli sorunlardan birinin de mide ile ilgili problemler olduğunu belirten Dr. Aydın, şunları söyledi:
"Yavaşlayan sindirim sistemi, artan mide asiti ve kabızlık gibi sıkıntılar gelişebilir. Uzun süren açlık durumunda gebede yağ dokusunda yıkım başlar. Yıkım sonrası ortaya çıkan keton seviyesi kanda yükselir. Anne kanında artan keton seviyesinin fetus beyin fonksiyonları üzerine olumsuz etkisi vardır. Gebeler için sıvı alımı çok önemlidir. Günlük sıvı alımı 2-3 litre düzeyinde olmalıdır. Bebek anne karnında içi su dolu bir kese içinde yaşar, amniyon sıvısı adını verdiğimiz bu sıvının miktarı annenin sıvı alımı ile yakından ilişkilidir. Anne yeterli sıvı tüketmediğinde amnıyon sıvı miktarı azalır. Bebek hareketlerinde azalma başlar. Erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek gibi sonuçlar doğurabilir. Gebelikte sıvı alımının az olması idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır. Sıcakta terleme ile sıvı kaybı daha da artar. Gebelikte uzun süreli açlık metabolizma hızını düşürür. Enerji eksikliği nedeniyle hareket kısıtlanır ve uzun dönem sonuç olarak gebede kilo değişimleri olur."
Editör: TE Bilişim