DSİ 2. Bölge Müdürü’nün ilk durağı 2014 yılında tamamlanan ve 4230 dekar araziye can suyu veren Doğanpınar Göleti’ydi. Gölet ve sulama şebekesinde incelemelerde bulunan Eker, üreticinin sorunlarını da dinledi.

Bölge çiftçisinin projeden oldukça memnun olduğunu kaydeden Eker, zaman zaman bazı hatlarda lokal problemler yaşandığını söyledi.

“Doğanpınar” 2019’da sorunsuz çalışacak

Ali Fuat Eker “ Proje bölgenin hem sosyal hem de kültürel dokusuna önemli katkı sağlamış durumda. Gördes’te sulama projelerimizin etkin olarak çalıştığı bölgelerden kentlere göç artık olmuyor. Çünkü üreticimiz ektiğinin karşılığı alabiliyor. Fakat bazı yerlerde elbette zaman zaman patlaklar, kaçaklar oluşabiliyor. En kısa sürede bunların tamir edilip sistemin sorunsuz çalıştırılması gerekir” dedi

Sulama şebekelerindeki çalışmaların tarlalarda ürün olması nedeniyle yaz aylarında yeteri kadar yapılamadığını kaydeden Eker, sıkıntıların yeni yıla kadar çözüleceğini; ve önümüzdeki sezon sistemin sorunsuz olarak çalıştırılacağını söyledi.
 

Karayağcı Barajı 2019 sonunda bitecek

Eker’in ikinci durağı ise Gördes Karayağcı Barajı oldu. 1 milyon m3 su depolayarak 2000 dekar araziyi sulaması planlanan barajın inşa çalışmalarını inceleyen Eker, “Çalışmalar planladığımız gibi devam ediyor. Kış bastırana kadar projede önemli mesafe kat ederek; 2019 yılı sonunda baraj inşaatını tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Daha sonra 50.400 dekar arazi borulu-basınçlı sistem ile sulayacak Gölmarmara-Gördes Sol Sahil Sulaması şantiyesini de ziyaret eden Eker, projenin % 85’inin tamamlandığını, kalan kısmının ise yılbaşına kadar bitirileceğini ifade etti.

Şehzadeler kentine müjde üstüne müjde Şehzadeler kentine müjde üstüne müjde

Manisalı çiftçiye 27 milyon lira ek gelir

2019 yazında Gördes Barajı’ndan Akhisar ve Gölmarmara ovasına su vereceğiz diyen Eker,

“Gölmarmara-Gördes Sol Sahil Sulaması’nda 154.000 metrelik boru imalatının 132 bin metresi yapıldı.1077 sanat yapısından da 465 adedi tamamlandı. Kalan kısımların yılsonuna kadar bitirilmesini amaçlıyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren 50 bin 400 dekar araziyi sulayacak projeyi devreye sokacağız” diye konuştu

Eker, projenin 2018 rakamlarıyla dekar başına 492 lira gelir artışı sağlayacağını belirtti. Üreticilerin her yıl ortalama 26 milyon 845 bin lira daha fazla kazanacağını söyledi.

DSİ 2. Bölge Müdürü’nün son durağı ise Gölmarmara Baraj Gölü oldu. Ali Fuat Eker regülatör ve su kanallarını inceledi.

Editör: TE Bilişim